Monday, 29 March 2010

Μπισκότα (cookies) με κομματάκια σοκολάτας (του Ποπάυ)

Παραλλαγή της συνταγής Homestyle Chocolate Chip Cookies, της Dreena Burton. Δείτε εδώ το βίντεο και την αυθεντική συνταγή.

Λόγω του αλεύρου ολικής αλέσεως και της μελάσσας, τα μπισκότα αυτά είναι πλούσια σε σίδηρο. Προσφέρετε με πορτοκαλάδα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Για οικονομία χρόνου, διπλασιάζετε τη συνταγή και ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά (ψήσιμο στον αέρα).

Πόσα σκεύη λερώνονται;

  • το δοχείο στο οποίο αναμειγνύονται τα υλικά
  • τα ταψιά (εκτός και αν έχετε λαδόκολλα ή πατάκια σιλικόνης)
  • η επιφάνεια κοπής της κουβερτούρας
Υλικά

Α. Στερεά υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (σιταριού, ντίνκελ, κριθαριού, φαγόπυρου, κ.λπ. ή/και μείγμα αυτών)
  • 1 κ.τ. μπέικιν πάουντερ
  • 0,5 κ.τ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κούπας ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1/4 κ.τ. αλάτι

Β. Υγρά υλικά

  • 1/4 κούπας (και λίγο περισσότερο) ελαιόλαδο ή μείγμα (μισό-μισό) ελαιολάδου και πορτοκαλάδας
  • 2 κ.σ. μελάσσα
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι ρυζιού, ή σιρόπι μήλου, ή σιρόπι καλαμποκιού (γλυκόζη)
  • 1-1,5 κ.τ. εκχύλισμα βανίλιας
Γ. 50γρ κουβερτούρα χωρίς γάλα σπασμένη σε κομματάκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 Κελσίου (350F).

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά εκτός της κουβερτούρας σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν ζυμώνετε, απλώς ανακατεύετε-ομογενοποιείτε - δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε δύο χέρια, κρατήστε το ένα καθαρό! [Αν θέλετε να είστε πιο οργανωμένοι, ρίχνετε στο μπολ πρώτα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά.] Αν το μείγμα είναι σχετικά σφιχτό, διορθώνετε με λίγο ελαιόλαδο. Αν είναι σχετικά υγρό, διορθώνετε με αλεύρι. Η υφή του μείγματος: σχετικά υγρό και μαλακό, κολλάει λίγο στα χέρια, αλλά μπορεί να πλαστεί σε χαλαρά μπαλάκια. Τέλος, ενσωματώνετε την κουβερτούρα.

Τοποθετείτε λαδόκολλα ή πατάκι σιλικόνης σε ένα ταψί ή το λαδώνετε ελαφρά. Φτιάχνετε 11-12 μπαλάκια τα οποία πατάτε λίγο για να απλωθούν. Ψήνετε για 11 λεπτά (αν αρχίσουν να φαίνονται ψημένα στην περιφέρεια, τότε έχουν ήδη παραψηθεί), βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 1 λεπτό στο ταψί και μετά τα μεταφέρετε με μία σπάτουλα σε σχάρα για να στεγνώσουν. Αντέχουν εκτός ψυγείου σε σφραγισμένο δοχείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

___

Wednesday, 10 March 2010

Πουρές σεληνιασμένος


Υλικά
  • πατάτες με τη φλούδα και σελινόριζα ξεφλουδισμένη (2:1 ή 3:1), όλα μαγειρεμένα στον ατμό έως να μαλακώσουν
  • (προαιρετικά) κάσιους ή ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (με λίγο νερό στο μπλέντερ για να γίνουν γάλα)
  • διατροφική μαγιά (βλ. σημείωση εδώ)
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
  • Λιώνετε τις πατάτες και τη σελινόριζα με το ειδικό εργαλείο ή ένα πηρούνι.
  • Προσθέτετε λίγο νερό ή  αυτοσχέδιο γάλα.
  • Προσαρμόζετε τη γεύση με διατροφική μαγιά, αλάτι, και πιπέρι.
  • Σερβίρετε πασπαλίζοντας με μοσχοκάρυδο.
__________

Monday, 8 March 2010

Saturday, 6 March 2010

Ρύζι τρίχρωμο



Στη φωτό, εκδοχή 2 (ταχίνι και παπαρουνόσπορος)

Υλικά για
2 μερίδες (αναλογία κάθε είδους ρυζιού ανά μερίδα: 50g-30g-20g)
  • 100g ρύζι καστανό
  • 60g ρύζι κόκκινο (camargue)
  • 40g ρύζι μακρύ μαύρο "ινδιάνικο"
  • 3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι και πιπέρι
  • προαιρετικά: 1 κουτ. τσαγιού γλυκό κάρυ ή κύβος λαχανικών (όχι τους κοινούς που είναι διατροφικά άθλιοι, μόνο αν έχετε βιολογικό κύβο. Οι βιολογικοί που βρίσκω δεν έχουν επιπλέον βλακείες, π.χ. γλουταμινικό μονονάτριο (!) )
Για το σερβίρισμα:
Εκδοχή 1: ελαιόλαδο, ρίγανη, ψιλοκομμένη ντομάτα
Εκδοχή 2: ταχίνι, παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση

Βάζετε τα τρία ρύζια σε νερό, να σκεπάζονται. Όταν βράσει το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά (π.χ. στο 4/9), και μαγειρεύετε συνολικά για 45 λεπτά. Θα πρέπει να προσέχετε να μην μείνει χωρίς νερό. Αν εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε με ζεστό, για να μην σταματήσει ο βρασμός. Δεν ανακατεύετε κυκλικά, αλλά με μία ξύλινη σπάτουλα την οποία χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε λίγο το ρύζι που βρίσκεται στον πάτο, τόσο ώστε να μην κολλήσει.

Αν δεν έχετε ρολόι, μόλις ανοίξει το μαύρο ρύζι και φανεί άσπρο από μέσα του, είναι έτοιμο. Πρέπει να μαγειρευτεί al dente, και όχι να γίνει πολύ μαλακό.

Σερβίρετε, και το περιχύνετε με ελαιόλαδο, ρίγανη, και ψιλοκομμένη ντομάτα ή με ταχίνι και παπαρουνόσπορο.

Σημείωση: Εάν έχετε χύτρα ταχύτητος, μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως περιγράφουμε εδώ.

Μπιφτέκια από φακές



Υλικά
 
φακές μαγειρεμένες στον ατμό (έτσι γίνονται σχετικά στεγνές) και περασμένες στο μούλτι
καρότο, κρεμμύδι, πελτέ ντομάτας, μαϊντανός, ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας τριμμένο λιναρόσπορο
φρυγανιά τριμμένη



και για όσους δεν πάνε "με το μάτι", παραθέτω ενδεικτικά ποσότητες, τις οποίες όμως μπορείτε να προσαρμόσετε όπως σας αρέσει.



φακές μαγειρεμένες στον ατμό, 2 κούπες >> στο μούλτι
καρότο, 1 >> στον τρίφτη
κρεμμύδι, 1 >> στον τρίφτη ή ψιλοκομμένο
πελτέ ντομάτας, 2-3 κσ
μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1/2 κούπας
2-3 κουτ. σούπας τριμμένο λιναρόσπορο (προαιρετικά)
κύμινο ή γλυκό κάρρυ, 2 κτ
νιφάδες βρώμης ή φρυγανιά τριμμένη, περ. 1/4 κούπας (μόνο αν το μείγμα είναι υγρό)

ό,τι άλλο υλικό (λαχανικό ή δημητριακό) θέλετε ή σας έχει περισσέψει (πχ ωμό καρότο/πιπεριά, πατάτες βρασμένες, μαγειρεμένο ρύζι ή σιτάρι ή κριθάρι)

Πανακότα σοκολάτας χωρίς χοληστερόλη



Η συνταγή προσεχώς.

Τύμπανα με πουρέ και κιμά φακής



Θέλει προσοχή στον τρόπο που θα αναποδογυρίσετε τη φόρμα. Κατά τα άλλα, εκπληκτικά εύκολο πιάτο. Στη φωτό, με κιμά από σόγια.

Πουρές
πατάτες μαγειρεμένες στον ατμό με τη φλούδα τους (η φλούδα τρώγεται)
διατροφική μαγιά
ελαιόλαδο
κάσιους χτυπημένα στο μπλέντερ με ελάχιστο νερό ή γάλα αμυγδάλου σκόνη
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Λιώνετε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πηρούνι και προσθέτετε τις ποσότητες που σας αρέσουν από τα υπόλοιπα υλικά. Αν παραείναι υγρό (αν πέσει πολύ λάδι) διορθώνετε με κάσιους ή γάλα αμυγδάλου σκόνη ή πιο πολλές πατάτες.

Κιμάς φακής: υλικά
  • ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, σκόρδο (προαιρετικά)
  • ντοματάκια ψιλοκομμένα, σύσπορο χυμό ντομάτας ή ντοματοπολτό
  • φακές μαγειρεμένες στον ατμό (ή κιμά σόγιας, μουσκεμένο και σουρωμένο)
  • ντοματάκια ψιλοκομμένα, σύσπορο χυμό ντομάτας ή ντοματοπολτό
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλλα σκόνη, μπαχάρια, φύλλα δάφνης
Κιμάς φακής: εκτέλεση
  • Σωτάρετε το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά, και το σκόρδο.
  • Προσθέτετε τις φακές, και τις σωτάρετε λίγο και αυτές.
  • Προσθέτετε τη ντομάτα και με ένα πηρούνι διαλύετε τις φακές (όσο μπορείτε).
  • Προσθέτετε και τα μπαχαρικά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
Στήσιμο

Τοποθετείτε κιμά έως τη μέση μιας λαδωμένης στρογγυλής φόρμας, συμπληρώνετε με πουρέ, και μετά με ένα μαχαίρι ξεκολλάτε τον πουρέ από τα τοιχώματα της φόρμας. Σκεπάζετε με ένα πιάτο, και αναποδογυρίζετε με προσοχή.

Αν δεν τα καταφέρετε, θα έχετε κάτι όπως αυτό στο δεξί πιάτο. Εξίσου νόστιμο με το αριστερό!

Μπουγάτσα με κρέμα



This is a variation of a closed Soy-milk pie byVeggie-Wedgie. I omit silken tofu, and use 4 T cashew butter. If you want a simpler, faster, low-fat recipe, see my recipe here.

Στη φωτό, παραλλαγή της Soy-milk pie της Veggie-Wedgie. Διαφορές: Παρέλειψα το silken tofu, και χρησιμοποίησα 4 κουτ. σούπας χειροποίητο βούτυρο κάσιους (βλ. παρακάτω). Αν θέλετε μια πιο γρήγορη, πιο απλή, low-fat συνταγή, δείτε την άλλη μου συνταγή εδώ.

Για να φτιάξετε βούτυρο από κάσιους
  • ρίχνετε 100γρ κάσιους στεγνά στο μούλτι
  • χτυπάτε έως να γίνουν σκόνη
  • προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο (περ. μία κουταλιά σούπας) και συνεχίζετε να χτυπάτε στο μούλτι, ανοίγοντας το μούλτι κάθε λίγο και ανακατεύοντας το μείγμα.
  • θέλει υπομονή, δηλαδή ανοίγετε το μούλτι 10-15 φορές αφού χτυπάτε 4-5 δευτερόλεπτα κάθε φορά, ανακατεύετε, και ξανά μανά.
  • συνολικά πρέπει να προστεθούν 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
  • σε κάποια φάση γίνετα το θαύμα! Το μείγμα αρχίζει να γίνεται πιο υγρό και να τριγυρνάει στο μούλτι αντί να κολλάει στα τοιχώματα. Αποκτά υφή βουτύρου, χωρίς όμως τα κακά (λιπαρά) του.
Βγαίνουν 4 γεμάτες κουταλιές σούπας. Τρώγεται και μόνο του - είναι γευστικότατο.

___

Μουσακάς χωρίς χοληστερόλη | Moussakas (tradition-inspired layered vegetable and lentil casserole)


Φτιάχνουμε τη συνταγή που ξέρουμε, μόνο που:

  1. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε φακές νερόβραστες ή βρασμένες στον ατμό ή ακόμα και κιμά σόγιας -- μαγειρεύουμε τον κιμά βάζοντας τα μπαχαρικά που θέλουμε. Η VeganMama προτείνει τον κιμά με καφέ φακές από το Παστίτσιο ("Παπίθιο").
  2. Η μπεσαμέλ είναι αυτή (η "γρήγορη") που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο.
  3. Στη μπεσαμέλ αντί για σκέτο νερό, μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ με το νερό λίγα (π.χ. 0,5-1 κούπα) κάσιους (ή αμύγδαλα κ.λπ.).
  4. Για 16 μερίδες υπολογίζουμε 8 μελιτζάνες, 8 κολοκύθια, 6 πατάτες (και 2 λίτρα μπεσαμέλ). Αν έχουμε χρόνο ψήνουμε τα λαχανικά σε ροδέλες στο φούρνο. Αλλιώς τα μαγειρεύουμε ελαφρώς στον ατμό ή σε νεράκι.

 
Στη φωτό η συνταγή είναι με
  • ψητές (στο φούρνο) μελιζάνες και πατάτες
  • ωμά κολοκυθάκια
  • κιμά σόγιας μαγειρεμένο με διάφορα μπαχαρικά (και αρκετή κανέλλα)
  • μπεσαμέλ χωρίς λάδι (η "γρήγορη") με αυτοσχέδιο γάλα από κάσιους
_________

Τάρτα (quiche) με πατάτα, μανιτάρια, μπρόκολο και κολοκυθάκια



Υλικά για ζύμη:
[σημ.: σκεύος διαμέτρου 22 εκ.]
  • 1,5 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως (σιτάρι, κριθάρι κ.λπ.)
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • μια μύτη αλάτι (προαιρετικά)
  • χλιαρό νερό

Υλικά για γέμιση
  • 2-3 κούπες ψιλοκομμένων λαχανικών (πατάτα, μπρόκολο, κολοκυθάκι, μανιτάρια)
  • ροδέλες φρέσκιας ντομάτας για γαρνίρισμα
  • 1-1,5 κούπα άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως κάσιους, με λίγο ηλιόσπορο και λίγο σουσάμι)
  • 3-4 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (ή περισσότερη αν θέλετε πιο "τυρένια" γεύση)
  • 1 κουτ. σούπας άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ εν ελλάδι) - έχει λευκό χρώμα
  • 1-2 κούπες νερό (από αυτό που χρησιμοποιήσατε για τα λαχανικά)
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (όλα προαιρετικά)

Προετοιμασία ζύμης
  • βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος (και το αλάτι, αν βάλετε)
  • προσθετετε το ελαιόλαδο
  • αναμειγνύετε με το χέρι σας ή ένα πηρούνι έως να γίνει σαν (ομοιογενώς) βρεγμένη άμμος
  • ΔΕΝ ζυμώνετε
  • υγραίνετε τα χέρια σας με (ή ρίχνετε λίγο-λίγο από) το χλιαρό νερό και πλάθετε σε ζύμη
  • προσθέστε όσο νερό χρειαστεί για να έχετε ένα συμπαγές αλλά αρκετά μαλακό ζυμάρι
  • αν το παρακάνετε με το νερό, διορθώστε προσθέτοντας αλεύρι
  • βάζετε σε πλαστικό σακουλάκι στο ψυγείο για μισή ώρα (όχι απολύτως απαραίτητο)
Προετοιμασία γέμισης

Ενώ η ζύμη είναι στο ψυγείο, ετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Τις πατάτες και το μπρόκολο τα μαγειρεύετε ελαφρώς στον ατμό, τα κολοκυθάκια τα αφήνετε ωμά, τα μανιτάρια τα σωτάρετε με λίγο νερό ή ελαιόλαδο. Κόβετε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

Στην τάρτα της φωτό υπάρχει
ό,τι περίσσεψε από τη σαλάτα του προηγούμενου γεύματος, δηλ. πατάτες, μπρόκολα (κυρίως οι μίσχοι) και κολοκυθάκια στον ατμό, καθώς και μανιτάρια σωταρισμένα.

Προετοιμασία της σως

  • χτυπάτε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ
  • προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό, τη διατροφική μαγιά, το άμυλο και χτυπάτε
  • θέλετε μια μετρίως πηκτή σύσταση, συνεπώς προσθέτετε λίγο λίγο όσο νερό χρειαστεί
  • προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • μπορείτε στο μείγμα αυτό να λιώσετε μαζί λίγα από (ή και όλα) τα λαχανικά της γέμισης -- προσοχή: το χρώμα της γέμισης επηρεάζεται από τα λαχανικά (π.χ. πρασινίζει από το μπρόκολο)
Δημιουργία βάσης

  • βγάζετε το ζυμάρι από το ψυγείο
  • λαδώνετε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε
  • ανοίγετε το ζυμάρι με τα χέρια σας μέσα στο λαδωμένο ταψάκι
Στήσιμο - Ψήσιμο
Απλώνετε τα λαχανικά στην τάρτα και τα περιχύνετε με τη σως ξηρών καρπών. Ανακατεύετε με προσοχή ώστε να πάει παντού η σως, χωρίς να τραυματίσετε την τάρτα. Αν θέλετε μπορείτε πρώτα να ανακατέψετε σε άλλο σκεύος (π.χ. στην κανάτα του μπλέντερ, που περιέχει τη σώς, για να μην πλένουμε πολλά...) τη σως και τα λαχανικά και μετά να προσθέσετε το μείγμα στη βάση.

Τοποθετείτε ακτινωτά 6-8 ροδέλες ντομάτας (για να οριοθετήσετε τα κομμάτια).

Ψήνετε στους 180C στο κάτω ράφι του φούρνου για 20-30 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).

Η συνταγή βγάζει 6-8 κομμάτια. Τρώγεται ζεστό, αλλά είναι ακόμα καλύτερο κρύο. Συμφέρει να φτιάξετε δύο τάρτες μαζί για εξοικονόμηση χρόνου.


* Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.



____

ShareThis