Wednesday, 10 April 2013

Σιτάρι (kamut) σε σαλάτα-πανδαισία

Αυτή είναι μια πολύ εύκολη συνταγή. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μια βασική ιδέα παρά μια συνταγή που απαιτεί συγκεκριμένα υλικά ή αναλογίες. Αντί για καμούτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σπόρο σιτηρών (κριθάρι, βρώμη, κ.λπ.) ή μαυρομάτικα φασόλια (βράζουμε στο καλαθάκι ατμού στη χύτρα για 15 λεπτά και αφού σβήσουμε την εστία αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει πάνω στην εστία).

Υλικά
για 4 μικρές μερίδες 
  • καμούτ (ποικιλία σιταριού) ή σιτάρι, ολόκληρους σπόρους, 250γρ
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, 1, κομμένο σε ροδέλες
  • ντομάτες, 2 μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια
  • ηλιόσπορος, 4 κσ
  • κουκουναρόσπορος, 4 κσ
  • κάπαρη ανθός, 2 κσ
  • ελιές, 20
  • πιπέρι 1/16 κτ ή όσο μας αρέσει
  • (προαιρετικά) καπαρόφυλλα, 20 -- ή βρασμένα πικρά χόρτα ψιλοκομμένα (π.χ. σταμναγκάθι), 1/4 κούπας
  • (προαιρετικά) Fry's Polony Slicing Sausage, 2 φέτες κομμένες σε κυβάκια (το βρίσκω στο Bamboo Vegan (Ζωοδόχου Πηγής 8-10 & Σόλωνος) και στο Mirabilis (Σποράδων 38 & Αγ. Μελετίου, Κυψέλη).

Εκτέλεση
  • Βράζουμε το καμούτ σε 2,5 κούπες νερό σε υψηλή ένταση για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο επιθυμούμε. Εμείς το προτιμούμε σχετικά σκληρό (al dente). Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό όσο βράζει ώστε να μην εξαφανιστεί όλο το νερό.
  • Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά να ρουφήξει κι άλλο νερό. Ιδανικά θα πρέπει να μην χρειαστεί σούρωμα (να μην έχει μείνει νερό στην κατσαρόλα).
  • Μεταφέρουμε το καμούτ σε μία λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε.

Thursday, 4 April 2013

Τιραμισού θεϊκό, χωρίς χοληστερόλη | Divine Tiramisu, cholesterol free





Αυτό το γλυκό είναι πράγματι θεϊκό δώρο. Σε κάνει να κλείνεις τα μάτια σου για να το απολαύσεις καλύτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει καθόλου ζωικά λιπαρά, καθόλου χοληστερόλη, κανένας δεν έχει πεθάνει για να το απολαύσουμε (αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα vegan φαγητά). Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι οτι αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ρυζιού είναι και gluten-free. Μια που δεν έχει καφέ, είναι κατάλληλο και για όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

Credits: Η συνταγή αποτελεί τροποποίηση της συνταγής για vegan tiramisu από την ιστοσελίδα Seitan is my Motor.


Εργαλεία
ταψί
αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
μπωλ, πηρούνι ή συρμάτινο αναδευτήρι
ταψί
μπλέντερ
μακρύ μαχαίρι για το κόψιμο (οριζοντίως) του κέικ ή το ειδικό σύρμα για κοπή κέικ


Υλικά
(για ένα ταψί εμβαδού περίπου 500 τετραγωνικών εκατοστών)

Για το κέικ
  • ρεβυθάλευρο, 6 κσ
  • 500ml ζεστό νερό (περίπου 2 κούπες)
  • ζάχαρη καστανή, 1,5 κούπες
  • ελαιόλαδο, 1/4 κούπας (4 κσ)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. (1,5 κούπα + 2 κσ) ή αλεύρι ρυζιού
  • baking powder, 4 κγ
  • άμυλο καλαμποκιού (λευκό), 100 γρ (3/4 κούπας)
Για τη γέμιση
  • ζάχαρη λευκή, 150γρ (1 + 1/4 κούπας) ή ζάχαρη άχνη
  • κάσιους (άψητα και ανάλατα), 200 γρ

  • silken tofu (σκληρό-firm), 24 ουγγιές (700γρ)*
  • χυμός λεμονιού, 3 κσ
  • λάδι καρύδας (με φυσικό άρωμα καρύδας), 110 ml (1/2 κούπας το καλοκαίρι, ή 7,5 κοφτές κουταλιές σούπας το χειμώνα)
Για το στήσιμο και τη διακόσμηση
  • κακάο, νερό
  • σουρωτήρι χυμού, κουτάλι
*Σημείωση: Το Silken Tofu πωλείται στο Bamboo Vegan, στο Salamat (και φαντάζομαι και σε άλλα ασιατικά καταστήματα), στο Θανόπουλο, στο Πράσινο. Δείτε εδώ για φωτογραφίες. Οι μάρκες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι MoriNu, Clearspring, Blue Dragon.


Εκτέλεση

Κέικ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 Κελσίου.
  • Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος του ταψιού μας, ώστε να καλύπτει και τα πλαινά του. Βρέχουμε το χαρτί, το στίβουμε, και το εφαρμόζουμε στο ταψί (κόλπο της φίλης μου της Νίκης).
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα δύο πρώτα υλικά μέσα στο μπωλ. Προσθέτουμε τα επόμενα δύο υλικά και συνεχίζουμε με έντονο ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τρία υλικά και ανακατεύουμε. Θα έχουμε ένα υγρό μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει υγρό, θέλει και άλλο ψήσιμο. Προσοχή μην καεί. Αν έχει ροδίσει έντονα από πάνω τότε μάλλον έχει ψηθεί λίγο παραπάνω. Το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα μέσα στο ταψί, και μετά το αφήνουμε (με ή χωρίς το χαρτί) σε μια συρμάτινη επιφάνεια για να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ για να την κάνουμε σκόνη. [Αν έχουμε άχνη, παραλείπουμε το βήμα αυτό και προσθέτουμε τη ζάχαρη αφού κάνουμε σκόνη τα κάσιους.]
  • Χτυπάμε τα κάσιους στο μπλέντερ για να τα κάνουμε σκόμη. [Αν έχουμε δυνατό μπλέντερ, μπορούμε να χτυπήσουμε μαζί τη ζάχαρη και τα κάσιους.]
  • Έχοντας μέσα στο μπλέντερ τα κάσιους και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το silken tofu και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε έως το μείγμα να γίνει εντελώς λείο και ομοιογενές.
  • Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και χτυπάμε στο μπλέντερ για λίγο - όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στήσιμο
  • Αναμειγνύουμε 3 κσ κακάο σε 2 κούπες νερό (μπορεί να περισσέψει λίγο). Αν έχουμε χτυπητήρι καφέ, ακόμα καλύτερα.
  • Κόβουμε οριζοντίως το κέικ σε δύο κομμάτια. Τοποθετούμε το ένα, με τη μαλακή του πλευρά προς τα πάνω, μέσα στο ταψί που το ψήσαμε. Περιχύνουμε προσεκτικά με το μισό μείγμα κακάο-νερού ώστε να μουλιάσουμε το κέικ.
  • Μόλις το κέικ τραβήξει το υγρό, περιχύνουμε με τη μισή δόση από την κρέμα.
  • Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι του κέικ με την μαλακή πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνουμε και πάλι με το υπόλοιπο μείγμα κακάο-νερό.
  • Μόλις το κέικ τραβήξει το υγρό, περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε 2 κσ κακάο σε ένα μικρό σουρωτήρι και πασπαλίζουμε την κρέμα ομοιογενώς. Για τις γωνίες, χρησιμοποιούμε ένα μικρό κουτάλι για να πατήσουμε το κακάο μέσα από το σουρωτήρι.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο. Το γλυκό είναι στην καλύτερη φόρμα του μετά από 8 ώρες στο ψυγείο. Αν βιαζόμαστε χρησιμοποιούμε την κατάψυξη.


Tuesday, 2 April 2013

Φάβα με κάρρυ | Curried fava on rice

Αυτό το φαγητό είναι comfort food. Είναι πολύ θρεπτικό και τρώγεται εύκολα. Εμείς το απολαμβάνουμε γεμίζοντας ένα βαθύ πιάτο, και τρώγοντάς το χαλαρώνοντας στον καναπέ!

Φάβα με κάρρυ

Υλικά
  • σπόροι κύμινου, μάραθου, και (προαιρετικά) μαύρης μουστάρδας, από 1 κτ
  • τζίντερ σκόνη, 1 κτ (ή 1 κσ φρέσκο ψιλοκομμένο)
  • σκόρδο, 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο ή περασμένο από την πρέσα
  • κρεμμύδια, 2 μέτρια, ψιλοκομμένα
  • καρότα, 3 μεγάλα, κομμένα σε ημικύκλια
  • ζεστό νερό, 6 κούπες
  • φάβα (κίτρινη ή πράσινη ή συνδυασμό τους), 2 κούπες
  • γλυκό κάρρυ (σκόνη), 2 κσ
  • αλάτι 1 κτ (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Ελέγχουμε τη φάβα για πετρούλες και ξεπλένουμε.
  • Σωτάρουμε σε στεγνή χύτρα* τα σποράκια σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για περίπου 10''.
  • Προσθέτουμε τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδια, και σωτάρουμε ανακατεύοντας για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε καρότα, νερό, φάβα και κάρυ.
  • Κλείνουμε τη χύτρα και από τη στιγμή που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μαγειρεύουμε για 7 λεπτά. Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα επάνω στην εστία έως ότου να κρυώσει μόνη της.
* Αν δεν έχουμε χύτρα, μαγειρεύουμε όσο χρειαστεί, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό ώστε να μην στεγνώσει εντελώς.


Καστανό ρύζι στη χύτρα*

Υλικά
  • καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι, 2 κούπες
  • νερό, 4 κούπες
Για το σερβίρισμα (αν το φάμε σκέτο):
  • διατροφική μαγιά
  • ντοματίνια, μαγειρεμένα χόρτα, μαγειρεμένα όσπρια, ψιλοκομμένα ωμά λαχανικά
  • vegan worsestershire sauce, ή hot sauce ή άλλη σως χαμηλών λιπαρών

Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε το ρύζι από ξένα σώματα και το ξεπλένουμε.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό στη χύτρα.
  • Μαγειρεύουμε στη θέση Ι της χύτρας για 7 λεπτά. Όταν σβήσουμε την εστία αφήνουμε τη χύτρα στην εστία να κρυώσει μόνη της.
  • Όταν ανοίξουμε τη χύτρα, ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι.
  • Σερβίρουμε με διατροφική μαγιά και ό,τι άλλο θέλουμε. Αν το φάμε με φάβα τότε τοποθετούμε μία στρώση ρύζι και από πάνω βάζουμε τη φάβα.
* Αν δεν έχουμε χύτρα, μαγειρεύουμε το ρύζι σε μέτρια ένταση, όσο χρειαστεί για να μαλακώσει, σε ελαφρώς σκεπασμένη κατσαρόλα, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό ώστε να μη στεγνώσει εντελώς. Απαιτούνται περίπου 40-45 λεπτά για μαγείρεμα.

Credits
Η συνταγή για τη φάβα είναι ουσιαστικά η συνταγή Curried Split Pea Soup από το blog της Fat Free Vegan.
 

ShareThis