Friday, 30 August 2013

Πουπουλένια μαξιλάρια; Όχι, ευχαριστώ!

Παλιά θεωρούσα ότι τα ρούχα, τα μαξιλάρια, και τα παπλώματα που περιείχαν πούπουλα ήταν μια αθώα, "φυσική", πολυτέλεια. Έβλεπα σε ξενοδοχεία και σπίτια πουπουλένια παπλώματα και μέσα στην άγνοιά μου ήθελα να "αναβαθμίσω" και το δικό μου σπίτι αγοράζοντας πουπουλένια είδη.

Ευτυχώς αυτή η "αναβάθμιση" (!) δεν έγινε ποτέ. Ενημερώθηκα για την προέλευση των πούπουλων, καθώς και τις διαδικασίες "παραγωγής" τους και έτσι αντί να θεωρώ τα πουπουλένια είδη είδος πολυτελείας τα βλέπω ως αυτό που πράγματι είναι: είδη παράλογης, άσκοπης, και οδυνηρής εκμετάλλευσης ζώων. Πολλά από αυτά τα ζώα είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φουά γκρά (foie gras). Κάποια πούπουλα προέρχονται από ζωντανά ζώα (οι εργάτες ακινητοποιούν τα ζώα με τη βία και τραβούν τα πούπουλα), κάποια λαμβάνονται από τα πτώματα των ζώων αφού έχουν σφαγεί. Είτε τα πούπουλα προέρχονται από ζωντανά ζώα είτε από νεκρά, ο θάνατος όλων αυτών των ζώων είναι αιματηρός, βίαιος, και εντελώς άσκοπος και το να αγοράζουμε πουπουλένια είδη δίνει χρήματα σε μια αιματηρή, βίαιη, και άσκοπη οικονομική δραστηριότητα και στερεί χρήματα από εναλλακτικές δραστηριότητες (όπως είναι η παραγωγή τεχνητών ινών).

Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά για τις ίδιες χρήσεις;
ΝΑΙ. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τεχνητές ίνες που χρησιμοποιούνται για παρόμοιες χρήσεις (ρούχα, μαξιλάρια, παπλώματα) και έχουν πολύ βολικά πλεονεκτήματα έναντι των πούπουλων:
1. πλένονται στο πλυντήριο
2. δεν μυρίζουν
3. δεν μουχλιάζουν
4. κοστίζουν λιγότερο
5. δεν έχουν πρόβλημα όταν βραχούν

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε χρήματα σε επιχειρήσεις και οικονομικές δραστηριότητες που βγάζουν χρήματα από τον πόνο και τη ζωή των ζώων. Με τα χρήματα αυτά μπορούμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις, άτομα, και οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν τα αντίστοιχα "εναλλακτικά" προϊόντα.

Τί μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;
Ελέγχουμε τις ταμπέλες των προϊόντων για να αγοράσουμε τα ακόλουθα:
  • συνθετικό πούπουλο (synthetic down)
  • υποκατάστατο πούπουλου (down alternative)
  • πολυέστερ (polyester)
  • συνθετικές ίνες (synthetic fibers)
  • PrimaLoft
  • Thinsulate
  • MicroMax
  • TCS Down Free


Διαβάστε επίσης:
veganpeace.org (περιγράφεται η παραγωγική διαδικασία)
peta.org (φωτογραφίες εδώ)



Thursday, 29 August 2013

Vegan "πίτα του βοσκού" (δηλ. πίτα του ζωόφιλου) | Vegan shepherd's pie (i.e. animal lover's pie)

Η παραδοσιακή "πίτα του βοσκού" περιέχει κρέας (πώς γίνεται να φροντίζουμε ζώα και να τα κόβουμε κομμάτια για να τα βάλουμε στο στομάχι μας είναι κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν). Εάν πάντως αγαπάμε τα ζώα έχουμε μια πολύ νόστιμη εναλλακτική επιλογή: vegan πίτα του βοσκού - ή, για την ακρίβεια, "πίτα του ζωόφιλου".

Μερίδες
Η συνταγή είναι για 16 μικρές μερίδες (2 μέτρια ταψιά).


Υλικά
1 πακέτο (περ. 450-500γρ) κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά

1 λίτρο νερό
1/2 κούπα άμυλο (ταπιόκας, καλαμποκιού κ.λπ.)
1/4 αλεύρι
1/4 κτ εκχύλισμα μαγιάς (marmite) - προαιρετικά

1 κύβο ζωμού λαχανικών χωρίς αλάτι
αλάτι, 1 κτ
πιπέρι (λευκό ή μαύρο), 1/8 κτ

2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ) - προσοχή! να μην περιέχει ζωικά συστατικά (η σφολιάτα Κανάκη δεν έχει)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα λαχανικά στο καλαθάκι του ατμού και τα μαγειρεύουμε στον ατμό έως ότου μαλακώσουν -- δεν θέλουμε να λιώνουν τα λαχανικά, αλλά να είναι al dente.

Τοποθετούμε το νερό, το άμυλο, το αλεύρι, το εκχύλισμα μαγιάς, και τον κύβο σε μια κατσαρόλα. Τον κύβο τον διαλύουμε με τα δάκτυλά μας πριν τον βάλουμε στο νερό. Θερμαίνουμε την εστία σε μέτρια ένταση, π.χ. 5/9. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συστηματικά έως ότου να πήξει η κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι και αποκμακρύνουμε από την εστία.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.

Μεταφέρουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας και σκεπάζουμε το μείγμα με το ένα φύλλο σφολιάτας. Τακτοποιούμε τη σφολιάτα στις άκρες του ταψιού ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη γέμιση. Χρησιμοποιούμε το άλλο μισό μείγμα και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας για να ετοιμάσουμε ένα δεύτερο ταψί.

Τρυπάμε τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα (περίπου 20 λεπτά).


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.


===========================
ENGLISH VERSION

This is a vegan version of the traditional shepherd's pie. In fact, since vegans love all animals including sheep, this dish is rather an "animal lover's pie"!



Ingredients
(for 12-16 portions)

1 package (about 450-500gr) frozen mixed vegetables

1 lt water
1/2 C starch (tapioca, corn, arrowroot, etc)
1/4 flour (any flour)
1/4 t yeast extract (marmite) - optional
1 vegetable stock cube
salt, 1 t
pepper (white or black), 1/8 t

2 puff pastry sheets (800 gr) - be careful to be free from animal ingredients

How to do it

Steam the vegetables until al dente.

Mix water, starch, flour, yeast extract, and stock cube in a saucepan. Use your fingers to break the stock cube into small pieces and add to the pan. Cook in medium heat (5/9), stirring often, until the mixture resembles a thick cream. Add salt and pepper to taste and remove from heat.

Preheat oven at 180C/355F.

Pour the steamed vegetables into the saucepan and mix with the cream.

Pour half of the mixture in a 6-8 portion baking dish and cover with a pastry sheet. Tuck the pastry so that the filling is completely insulated. Use the other half of the cream and the second puff pastry sheet for a second dose of the same proportions.

Pierce pastry with a fork and bake at 180C/355F until golden on top (about 20 minutes).

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

Friday, 23 August 2013

Σάλτσα μαρινάρα με κρέμα από αμύγδαλα | Marinara sauce with creamed almonds

For the english version please scroll down.




Η σάλτσα αυτή είναι ουσιαστικά μια σάλτσα μαρινάρα χωρίς ελαιόλαδο, στην οποία προσθέτουμε αγορασμένη ή αυτοσχέδια κρέμα από αμύγδαλα, κάτι που της δίνει ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα. Η κλασσική marinara περιέχει πολύ ελαιόλαδο (παλιά χρησιμοποιούσαμε 8 κσ στην παρακάτω συνταγή, δηλ. μισή κούπα). Σταδιακά μειώσαμε το ελαιόλαδο από μισή κούπα σε 1/4 κούπας, σε 2 κσ, σε μία κσ, και μετά σε μηδέν. Μας αρέσει εξίσου, και ίσως και περισσότερο. || This is an oil-free marinara sauce, in which we add homemade (or store bought) almond cream. This produces a nice orange colour. The classic recipe contains a lot of olive oil; back in the time we were using oil, we used half a cup of olive oil. We gradually reduced the olive oil from 1/2 cup to 1/4 cup to 2 T to 1T and then to zero. We find the taste equally pleasing, and even slightly better than the oiled version.

Υλικά

ζυμαρικά: 500γρ

σκόρδο: 6-8 σκελίδες
ντοματάκια πομοντόρια: 8
ντομάτες: 2 (θα τις κάνουμε χυμό), ή 1,5 κούπα έτοιμο χυμό ντομάτας
βασιλικό φρέσκο: μισή κούπα χοντροκομμένα φύλλα (ή αποξηραμένο, 1-2 κτ)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα:
αμύγδαλα χωρίς φλούδα: 1/2 κούπας
νερό: 1/2 κούπας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό ντομάτας αντί νερού)

Σημείωση 1: εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη κρέμα αμυγδάλου, χρειαζόμαστε 100-200ml.
Σημείωση 2: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ντοματάκια και τις ντομάτες με 2 κονσέρβες πομοντόρια (με το χυμό τους)

Εκτέλεση
  • Παράλληλα με την παρασκευή της σάλτσας, μαγειρεύουμε 500γρ ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε, και για να μην κολλήσουν τα ξεπλένουμε και τα επιστρέφουμε με λίγο νερό στην κατσαρόλα που έβρασαν. Αν η σάλτσα είναι ήδη έτοιμη τότε δεν χρειάζεται να ξεπλύνουμε και να προσθέσουμε νερό - απλώς προσθέτουμε τα σουρωμένα μακαρόνια στη σάλτσα μας και ανακατεύουμε.
  • Καθαρίζουμε το σκόρδο και το περνάμε στην πρέσα ή το ψιλοκόβουμε. Ξεπλένουμε τα πομοντόρια και τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό.
  • Βάζουμε το 2-4 κσ νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια ένταση (π.χ. 6/9). Σωτάρουμε το σκόρδο στο νερό για 3-4 λεπτά (δεν θέλουμε να παρει καφέ χρώμα). Αν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
  • Προσθέτουμε τα πομοντόρια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και μαγειρεύουμε, πιέζοντας ελαφρά τα πομοντόρια για να βγάλουν λίγο ζουμί. Όταν στεγνώσει σχετικά η σάλτσα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το βασιλικό, χαμηλώνουμε την εστία στο 3/9, σκεπάζουμε, και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. 
  • Μετά ξεσκεπάζουμε, διαλύουμε ελαφρώς τα πομοντόρια με ένα πηρούνι ή potato masher, αυξάνουμε την ένταση στο 5/9, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμη ή έως ότου η σάλτσα αποκτήσει τη ρευστότητα που μας αρέσει. 
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά που έχουμε ετοιμάσει (χωρίς το λίγο επιπλέον νερό που βάλαμε στην κατσαρόλα προκειμένου να μην κολλήσουν) μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

===========================
ENGLISH VERSION

This sauce is in enrichment of the classic marinara sauce with store-bought or home-made almond cream.

Ingredients

pasta (any shape): 500g

garlic: 6-8 cloves
fresh pomodori tomatoes: 8
fresh roma tomatoes: 2 (we will juice them), or 1.5 C tomato juice
fresh basil leaves: 1/2 C coarsely chopped leaves (or 1-2 tsp dried)

For the almond cream:
blanched almonds: 1/2 C
water: 1/2 C (we can use tomato juice instead of water)

Note 1: if using store-bought almond cream, use 100-200ml.
Note 2: pomodori and roma tomatoes can be substitued with 2 cans of peeled pomodori (with juice)

How to do it
  • Cook the pasta al dente. Drain, rinse with running water to avoid sticking, and return to the pot - a little water standing in the pot with the pasta will help avoid stickiness. If the sauce is ready then we just drain, pour the pasta into the hot sauce, and mix. 
  • Peel the garlic and grate it, chop it finely, or use a garlic press. Rinse pomodori and cut lenghwise in two. Blend almonds with water.
  • Heat 2-4T of water in medium heat (e.g. 6/9). Sautee garlic in the water for 3-4 mins (be careful not to let it go brown). If all the water evaporates, add additional water.
  • Add pomodori with the cut side downwards, press lightly to make them exhude some juice, and cook for a few minutes until the mixture looks quite dried out. Add tomato juice and basil, reduce heat to 3/9, cover, and cook for 10 mins.
  • Uncover, mash lightly the pomodori with a fork or potato masher, increase heat to 5/9, add almond cream, and cook for 5 more mins or until the sauce reaches your desired consistency.  Remove from heat.
  • Add cooked pasta in the pot, toss, serve, and garnish with freshly ground black pepper.

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

Thursday, 22 August 2013

Μπουγάτσα με κρέμα #2 | Cream pie #2

Please scroll down for the english version.


Η παραλλαγή αυτή δεν περιέχει βούτυρο από κάσιους. Για την παραλλαγή με βούτυρο από κάσιους κοιτάξτε εδώ

Υλικά

νερό (ή γάλα σόγιας άγλυκο*): 1 λίτρο για την κρέμα
νερό (ή γάλα σόγιας): 4-8 κσ για να υγράνουμε το πάνω φύλλο
σιμιγδάλι: 1,5 κούπα
σιρόπι αγαύης: 0,5 κούπα + 2 κσ
εκχύλισμα βανίλιας: 2 κτ
ξύσμα λεμονιού: 2 κσ

έτοιμο φύλλο για πίτες (περιέχει περίπου 8 φύλλα)
ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα.

*Σημείωση: αν χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας με ζάχαρη τότε παραλείψτε τις 2 κσ από το σιρόπι αγαύης.

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το νερό, το σιμιγδάλι, και το σιρόπι αγαύης σε μία κατσαρόλα. Ανάβουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 5/9 ή 6/9) και μαγειρεύουμε έως ότου πήξει και γίνει σαν μετρίως υδαρή κρέμα (ανακατεύουμε ήρεμα με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή ένα σύρμα ή πηρούνι πού και πού). Προς το τέλος προσθέτουμε την βανίλια. Όταν πήξει βγάζουμε από την εστία, και ανακατεύουμε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού.

Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, λαδώνοντας την πάνω επιφάνεια του κάθε φύλλου. Όταν απλώσουμε το τέταρτο φύλλο, βάζουμε πάνω του την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας την πάνω επιφάνεια όλων εκτός από το τελευταίο. Το τελευταίο φύλλο το υγραίνουμε με νερό ή γάλα σόγιας: ρίχνουμε με το χέρι μας το νερό και το απλώνουμε με την παλάμη μας. Τρυπάμε 5-6 φορές με ένα πηρούνι την πάνω επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει (περίπου 30 λεπτά).

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

===========================
ENGLISH VERSION

This version of the cream pie does not contain cashew butter.
To see the cashew butter variation see  here

Ingredients

water or unsweetened soy milk*: 1 lt for the cream
water or soymilk: 4-8T to moisten the upper filo sheet
semolina: 1.5 C
agave syrup: 0.5 C + 2 T
vanilla extract: 2 t
lemon zest: 1 T

filo pastry (8 sheets)
olive oil to brush between sheets

*Note: if you use sweetened soy milk, then omit 2T of agave syrup.

How to do it
Mix water/soymilk, semolina, and agave in a pot. Bring to a slow boil (temperature 5/9 or 6/9) and cook, stirring regularly (with the back of a wooden spoon, or a whisk or a fork), until the mixture resembles a cream. Add vanilla towards the end of cooking. Remove from heat and stir in lemon zest.

Oil brush the bottom of the baking dish. Layer three filo sheets, oil brushing (sparingly) each top. Layer the fourth sheet, and then pour the cream. Smoothen it out and then cover with the rest of the filo sheets, brushing sparingly with oil. Do not oil brush the top sheet; rather moisten it with water or soy milk (use your hands).

Bake at 180C/355F until golden on top (about 30 mins).

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

Wednesday, 21 August 2013

Τοστάκια χωρίς χοληστερόλη - με ελληνικά τυράκια VioLife/VioFree




Τα τυράκια VioLife και VioFree της ΒΙΟΤΡΟΣ είναι η πρώτη ελληνική σειρά προϊόντων που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, περιλαμβανομένων των χορτοφάγων. Έχουν πιστοποίηση από τη Vegan Society, και εξάγονται σε πολλές χώρες. Είναι 100% νηστίσιμα, 100% χωρίς χοληστερόλη, 100% χωρίς γαλακτοκομικά συστατικά, 100% vegetarian/vegan.

Δυστυχώς πολλά super-markets στην Ελλάδα προτείνουν (λόγω άγνοιας;) ως νηστίσιμο το τυρί Κολιός, το οποίο όμως δεν είναι πραγματικά νηστίσιμο, διότι περιέχει ζωικά συστατικά. Η άγνοια που υπάρχει στο θέμα αυτό είναι διάχυτη - σχεδόν όλοι οι πωλητές που έχω συναντήσει στα supermarkets, όταν ζητώ νηστίσιμο τυρί μου προτείνουν το Κολιός. Ακόμα και η Εκκλησία της Ελλάδος νομίζω πως το χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια των νηστειών, αγνοώντας προφανώς ότι δεν είναι 100% νηστίσιμο.


Υλικά

Αραβικές πίτες
Τυράκια VioLife

Εκτέλεση


Απλώνουμε τυράκι στην πίτα.













Διπλώνουμε την πίτα στα δύο.













Κόβουμε στα δύο, στα τέσσερα ή σε μακρόστενες λωρίδες.













Ψήνουμε στην τοστιέρα...













... μέχρι να ροδίσει η πίτα.


Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις! Να γιατί:
  1. κανείς δεν έχει πεθάνει για να γευτούμε εμείς τυρί
  2. καμμία μητέρα δεν έχει αποχωριστεί το μωρό της
  3. το γεύμα μας περιέχει 0% χοληστερόλη
  4. τα σφαγεία και τα τυροκομεία είναι από τα πιο άθλια μέρη για να δουλεύει κανείς - μειώνουμε τις θέσεις εργασίας εκεί και δίνουμε δουλειά σε ανθρώπους που δουλεύουν σε πιο ανθρώπινες και καθαρότερες γραμμές παραγωγής.

ShareThis