Thursday, 30 December 2010

μανιτάρια στιφάδο (χωρίς τύψεις) | Mushroom stew (guilt-free)


Ένα παραδοσιακό φαγητό σε μια νόστιμη παραλλαγή, χωρίς ενοχές! Η μόνη δυσκολία είναι το καθάρισμα των κρεμμυδιών αλλά αξίζει τον κόπο! Σερβίρεται μόνο του, ή ως συνοδευτικό σε μακαρόνια, ρύζι, ή άλλα δημητριακά. | A delicious twist of a traditional dish, without guilt! The only difficulty is the cleaning of the onions, but it is worth it! It can be served as a main dish, or as a companiment to past, rice, or other grain.

Υλικά | Ingredients
για 4-6 μερίδες | for 4-6 portions

μικρά κρεμμύδια (κοκκάρια), 1 κιλό | small dry onions, 1 kg, peeled
μανιτάρια πλευρώτους, 1/2 κιλό | pleurotus mushrooms (gilled mushrooms), 0,5 kg
ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού | olive oil, 0,5 C
τοματοχυμό, 4-5 κ.σ. | tomato juice, 4-5 T
μπαχάρι, 4-5 σπόρους | allspice, 4-5 balls
κανέλα, 1 ξυλάκι | cinnamon stick, 1
δάφνη, 1 φύλλο | bay leaf, 1
μία πιπεριά τσίλι ή λίγο μπούκοβο | one chilli pepper (or less)
αλάτι | salt

Εκτέλεση | Preparation
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα σωτάρουμε.
  • Peel the onions (if you use large onions, cut them in quarters), and saute them with the olive oil over medium heat.
  • Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε, βάζουμε τα μυρωδικά και σωτάρουμε για λίγο ακόμα.
  • Tear the mushrooms into large pieces and sautee them along with the onions.
  • Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, αλάτι και μια κούπα νερό περίπου, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45΄. Είναι έτοιμο όταν τα κρεμμύδια "στέκονται" αλλά λιώνουν στο στόμα.
  • Add tomato juice, salt, and one cup of water, cover, and simmer for 45 mins. It is ready when onions still stand in one piece, but they dissolve in the mouth.
Καλή επιτυχία! | Good luck!

2 comments:

  1. Τέλειο το στιφάδο σου. Τρελαίνομαι για μανιτάρια,όπως και αν είναι μαγειρεμένα. Vegan δεν είμαι αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας για κρέας. ΄Ετσι η συνταγή σου μου άρεσε πάρα πολύ . Άσε που είναι και πιο εύκολη και έτοιμη σε πολύ λιγότερο χρόνο.

    ReplyDelete
  2. Σε ευχαριστώ Ελευθερία! χαίρομαι που σου άρεσε. Γενικά με μανιτάρια μπορείς να αντικαταστήσεις το κρέας σε πολλές συνταγές (π.χ. στη μαγειρίτσα). Έχεις έτσι ένα πολύ πιο υγιεινό φαγητό, και γλυτώνεις και τον κόπο από τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνεις όταν χειρίζεσαι ζωικά τρόφιμα.

    ReplyDelete

ShareThis

Translate