Thursday, 30 December 2010

μανιτάρια στιφάδο (χωρίς τύψεις) | Mushroom stew (guilt-free)


Ένα παραδοσιακό φαγητό σε μια νόστιμη παραλλαγή, χωρίς ενοχές! Η μόνη δυσκολία είναι το καθάρισμα των κρεμμυδιών αλλά αξίζει τον κόπο! Σερβίρεται μόνο του, ή ως συνοδευτικό σε μακαρόνια, ρύζι, ή άλλα δημητριακά. | A delicious twist of a traditional dish, without guilt! The only difficulty is the cleaning of the onions, but it is worth it! It can be served as a main dish, or as a companiment to past, rice, or other grain.

Υλικά | Ingredients
για 4-6 μερίδες | for 4-6 portions

μικρά κρεμμύδια (κοκκάρια), 1 κιλό | small dry onions, 1 kg, peeled
μανιτάρια πλευρώτους, 1/2 κιλό | pleurotus mushrooms (gilled mushrooms), 0,5 kg
ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού | olive oil, 0,5 C
τοματοχυμό, 4-5 κ.σ. | tomato juice, 4-5 T
μπαχάρι, 4-5 σπόρους | allspice, 4-5 balls
κανέλα, 1 ξυλάκι | cinnamon stick, 1
δάφνη, 1 φύλλο | bay leaf, 1
μία πιπεριά τσίλι ή λίγο μπούκοβο | one chilli pepper (or less)
αλάτι | salt

Εκτέλεση | Preparation
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα σωτάρουμε.
  • Peel the onions (if you use large onions, cut them in quarters), and saute them with the olive oil over medium heat.
  • Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε, βάζουμε τα μυρωδικά και σωτάρουμε για λίγο ακόμα.
  • Tear the mushrooms into large pieces and sautee them along with the onions.
  • Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, αλάτι και μια κούπα νερό περίπου, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45΄. Είναι έτοιμο όταν τα κρεμμύδια "στέκονται" αλλά λιώνουν στο στόμα.
  • Add tomato juice, salt, and one cup of water, cover, and simmer for 45 mins. It is ready when onions still stand in one piece, but they dissolve in the mouth.
Καλή επιτυχία! | Good luck!

Wednesday, 22 December 2010

Μπάφινς (μάφινς με μπύρα και μήλο)



Παραλλαγή της συνταγής Apple pie-crumb cake muffins από το βιβλίο Vegan with a Vengeance της Isa Chandra Moskowitz. Η συνταγή γράφει 115 γρ. τριμμένο μήλο και 50 γρ. μήλο κομμένο σε κυβάκια των 5 χιλιοστών αλλά εμείς απλοποιήσαμε τα πράγματα.

Υλικά

Για τα μάφινς
αλεύρι, 175 γρ.
ζάχαρη, 75 γρ.
μπέικιν πάουντερ, σόδα διττανθρακική, κανέλλα σκόνη: από 1 κ.γ.
μπαχάρι τριμμένο, 1/2 κ.γ.
γαρύφαλλο τριμμένο, 1/8 κ.γ.
βανίλια σκόνη, 1
αλάτι, 1/4 κ.γ.

μπύρα, 175 ml
ελαιόλαδο, 5 κ.σ.
μήλο, 1 μεγάλο (περίπου 200 γρ.)

Για την επίστρωση
αλεύρι, 4 κ.σ.
καστανή ζάχαρη, 4 κ.σ.
κανέλλα σκόνη, 1/2 κ.γ.
μπαχάρι τριμμένο, 1/4 κ.γ.
αλάτι, μια μύτη

ελαιόλαδο, 3 κ.σ.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C και ετοιμάζουμε τις θήκες που θα ψήσουμε τα μάφινς.

Πλένουμε το μήλο, το κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια 5 χιλ. το 1/4 του μήλου και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το υπόλοιπο.

Ετοιμάζουμε την επίστρωση: Αναμειγνύουμε τα στεγνά υλικά σε ένα μικρό μπωλ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε με το χέρι μας. Θα σχηματισθεί μια υγρή κοκκώδης μάζα.

Κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά των μάφινς (από το αλεύρι έως και αλάτι) σε μια λεκάνη, κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μπύρα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις (δεν ζυμώνουμε...) και προς το τέλος προσθέτουμε τα δύο είδη μήλου.

Γεμίζουμε κάθε θήκη μέχρι τα 2/3 της και από πάνω μοιράζουμε την επίστρωση. Ψήνουμε για 22 λεπτά.

Πρασόπιτα του δρόμου με κρέμα από ξηρούς καρπούς


Η πίτα αυτή ταξιδεύει εύκολα και τρώγεται με το χέρι χωρίς να το λερώνει. Μπορείτε να παρασκευάσετε διπλάσια ποσότητα και να την καταψύξετε για μια δύσκολη ώρα. Η κατεψυγμένη πίτα ψήνεται χωρίς να αποψυχθεί προηγουμένως σε περίπου 40 λεπτά στους 200C.

Υλικά

πράσα, 4 μεγάλα
καρότο, 1 μεγάλο
άνηθος, ένα μάτσο
φρέσκα κρεμμυδάκια, 2-3 (προαιρετικά)
μανιτάρια, 1 κούπα (προαιρετικά)
φύλλο για πίτα (συσκευασία με περίπου 10 λεπτά φύλλα)

ξηρούς καρπούς με λευκό χρώμα (κυρίως κάσιους και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, και κάπως λιγότερο ηλιόσπορο και σουσάμι), 2 κούπες


κρεμμύδι ξερό, μισό μεγάλο (προαιρετικά)
διατροφική μαγιά, μισή κούπα (προαιρετική)
νερό, όσο χρειαστεί
ελάχιστο ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

Εκτέλεση
  • Πράσα: πλένετε και ψιλοκόβετε σε πολύ λεπτές ροδέλες και σωτάρετε σε νερό ή ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Εν τω μεταξύ:
  • Καρότο: Τρίβετε εξωτερικά και ψιλοκόβετε σε μικρά τετραγωνάκια.
  • Αν βάλετε φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια τα ψιλοκόβετε και αυτά.
  • Ανακατεύετε σε μία λεκάνη τα πράσα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.
  • Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον προσθέτετε στη λεκάνη.
  • Αλέθετε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μόνους τους και αφού γίνουν σκόνη προσθέτετε τη διατροφική μαγιά (αν δεν βάλετε, ίσως χρειαστείτε μισό κουταλάκι αλάτι), το ξερό κρεμμύδι, και όσο νερό χρειάζεται για να έχετε μια μετρίως πηκτή κρέμα. Προσθέτετε την κρέμα στη λεκάνη με τα λαχανικά και ανακατεύετε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C και λαδώνετε το ταψί σας.
  • Παίρνετε ένα φύλλο μπροστά σας, διπλώνετε το 1/3 ώστε το μισό φύλλο που βλέπετε να είναι διπλό και το μισό μονό. Αυτό το κάνετε ώστε να μην σκιστεί το φύλλο όταν το τυλίγετε. Απλώνετε το 1/10 από τη γέμιση πάνω στο διπλό τμήμα του φύλλου, μαζεύετε τα πλαινά και τυλίγετε όσο πιο σφιχτά μπορείτε σε ρολό (βλ. φωτό). Αλείφετε με ελαιόλαδο την πάνω και πλαϊνή επιφάνεια. Συνεχίζετε μέχρι να τυλίξετε όλα τα φύλλα.
  • Ψήνετε στους 190C μέχρι να ροδίσει (περίπου 35 λεπτά).
Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε
(1) να την απλώσετε σε ένα ταψάκι, να πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά και να φτιάξετε μία τραγανίτα που θα ψήσετε στο φούρνο
(2) να φτιάξετε ένα πρόχειρο ζυμάρι με αλεύρι, ελαιόλαδο και νερό, να το ανοίξετε και να φτιάξετε μια ανοιχτή πίτα/τάρτα ή να φτιάξετε μικρά κλειστά πιτάκια


Κουνουπίδι au gratin χωρίς χοληστερόλη


Το φαγητό αυτό είναι ένας gourmet τρόπος για να απολαύσουμε ένα παραγνωρισμένο τρόφιμο. Το κουνουπίδι με τη λευκή σάλτσα της VeganMama απογειώνει τη γεύση αλλά όχι τη χοληστερόλη σας! Στα συν της συνταγής η ευκολία και ταχύτητα παρασκευής της (δεν μαγειρεύουμε το κουνουπίδι πριν το βάλουμε στο φούρνο). Είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το κουνουπίδι που περισσεύει εάν μαγειρέψουμε φιλέτα από κουνουπίδι


Υλικά
για 3-4 μεγάλες μερίδες

κουνουπίδι, ένα μεγάλο (900-1000γρ)
φρυγανιά τριμμένη, όση θέλετε


Για τη λευκή σάλτσα (παραλλαγή αυτής της συνταγής)
νερό: 3 κούπες (ή μείγμα φυτικού γάλακτος και νερού)
διατροφική μαγιά, 3/4 κούπας
άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ, έχει λευκό χρώμα): 6 κ.σ.
αλεύρι: 3 κ. σούπας (αν θέλετε η συνταγή να είναι χωρίς γλουτένη, προτιμήστε αλεύρι ρυζιού ή φαγόπυρου)
ελαιόλαδο: 3 κ. σούπας (προαιρετικά)
χυμό λεμονιού: 3 κ. γλυκού (προαιρετικά)
αλάτι: 1/2 - 3/4 κ. γλυκού (προαιρετικό)
λευκό πιπέρι: 1/8 - 1/4 κ. γλυκού
μοσχοκάρυδο: 1/4 κ. γλυκού ή και ελάχιστα παραπάνω

νερό για μετά το μαγείρεμα: 6 κ. σούπας (μεταξύ 1/4 και 1/2 κούπας)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C (πάνω-κάτω αντίσταση).
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ, μεταφέρουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (π.χ. 6/9) ανακατεύοντας πότε-πότε.
  • Ενώ μαγειρεύουμε τη σάλτσα, πλένουμε και ετοιμάζουμε το κουνουπίδι με γρήγορες κινήσεις για να μην μας πήξει η σάλτσα. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και τον μίσχο (βλ. 2η φωτό), και χωρίζουμε τα ανθάκια σε μικρές μπουκιές. Μεταφέρουμε το κομμένο κουνουπίδι σε ένα ταψί.
  • Επιστρέφουμε στη σάλτσα, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όταν πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε. 
  • Περιχύνουμε τη σάλτσα επάνω στο κουνουπίδι, και ανακατεύουμε ελαφρώς για να καλυφθεί το κουνουπίδι.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Ρεβυθόσουπα ταχινολεμονάτη



Πολλές φορές όταν βράζω ρεβύθια στη χύτρα χρησιμοποιώ το καλαθάκι ατμού για να μαγειρέψω παράλληλα φακές, τις οποίες χρησιμοποιώ μετά για άλλες συνταγές (σαλάτα, μπιφτέκια φακής, παστίτσιο με κιμά φακής κ.λπ.). Οι φακές αυτές συνδυάζονται επίσης πολύ καλά με τη ρεβυθόσουπα, όπως φαίνεται στη φωτό. 

Υλικά για 5/10 πιάτα

ρεβύθια, 250 γρ / 500 γρ
δάφνη, 1 φύλλο
νερό

ταχίνι (ιδανικά από αποφλοιωμένο σουσάμι), 1 κ.σ. / 2 κ.σ.
χυμός λεμονιού, 1 κ.σ. / 2 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι, διατροφική μαγιά (όλα προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζετε σε νερό (εννοείται χωρίς σόδα) τα ρεβύθια όλο το βράδυ.

Ξεπλένετε τα ρεβύθια, τα βάζετε στη χύτρα μαζί με τη δάφνη και τα καλύπτετε με νερό. Τα βράζετε στη χύτρα (θέση Ι) για 40-45 λεπτά και αφήνετε τη χύτρα στο σβησμένο μάτι μέχρι να μπορείτε να ανοίξετε το καπάκι. Εναλλακτικά, τα μαγειρεύετε σε κατσαρόλα όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν, αναπληρώνοντας το νερό που εξατμίζεται.

Ανοίγετε τη χύτρα, μεταφέρετε 1 κούπα / 2 κούπες από το νερό των ρεβυθιών στο μπλέντερ (αν θέλετε και λίγα από τα ρεβύθια), προσθέτετε το ταχίνι και το χυμό λεμονιού (και προαιρετικά αλάτι, λευκό πιπέρι, και 2-4 κ.σ. διατροφική μαγιά), τα χτυπάτε για να ομογενοποιηθούν, ρίχνετε το μείγμα πίσω στην χύτρα, ανακατεύετε, σερβίρετε.

ShareThis