Friday, 10 June 2011

Kαλοκαιρινή σαλάτα με λευκά φασόλια | Summer white bean scrambled salad

Λόγω τεχνικών προβλημάτων και χρονικών περιορισμών, η φωτό δεν είναι η καλύτερη δυνατή (καλύτερη όμως από το τίποτα). Αν έχετε καλύτερη, μπορείτε να μου τη στείλετε για να την ανεβάσω. ||
Due to technical problems and time limitations, this photo is not as good as it should be (better than nothing, though). I will be happy to upload yours, if you send me a better one.

Υλικά | Ingredients
[για 3 κύριες μερίδες ή για 6 μερίδες αν φαγωθεί ως σαλάτα]
[for 3 main portions or 6 salad-size portions]

λευκά φασόλια, μαγειρεμένα σε νερό χωρίς αλάτι, σουρωμένα, 4 κούπες* || white beans, cooked in unsalted water and drained, 4 C*
κύμινο τριμμένο, 1/2 κ.γ. || cumin, ground, 1/2 t
πάπρικα, 1/4 κ.γ. || paprika, 1/4 t
ρίγανη, 1 κ.γ. || oregano, 1 t
τσίλι σκόνη, 1/8 κ.γ. (ή όσο σας αρέσει) || chilli powder, 1/8 t (or to taste)
αλάτι, 0 - 1/4 κ.γ. || salt, 0 - 1/4 t
σκόρδο λιωμένο στην πρέσα ή ψιλοκομμένο, 4 σκελίδες || garlic, 2 cloves, pressed or cut finely

πράσινη πιπεριά, 1, ψιλοκομμένη || green pepper, 1, chopped in 1/4 inch squares
ντομάτες, 4 μικρές, κομμένες σε κυβάκια || tomatoes, ripe, 4 small, chopped in 1/4 inch cubes
(προαιρετικά) κάπαρη και ελιές για διακόσμηση || (optional) capers and olives 

* Για 4 κούπες μαγειρεμένα φασόλια θα πρέπει να βράσετε περίπου 250 γρ. ξερά φασόλια. Μουλιάστε μόνο με νερό για 8-12 ώρες, πετάξτε το νερό του μουλιάσματος.  || * To get 4 cups of boiled beans you should use about 250 gr of dry beans. Soak dry beans in plain water for 8-12 hours, discard soaking water.

Εκτέλεση || Preparation
  • Βάζετε τα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά έως το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπωλ.
  • Put all ingredients up to garlic in a big bowl.
  • Πολτοποιείτε με ένα πηρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ και ανακατεύετε ώστε να διανεμηθούν καλά τα μπαχαρικά. Μην πολτοποιήσετε πλήρως όλα τα φασόλια - μερικά κομματάκια είναι ΟΚ.
  • Mash coarsely with a fork or potato masher. Do not over-mash. Some bean pieces are OK.
  • Προσθέτετε την πιπεριά και τη ντομάτα και ανακατεύετε.
  • Add the pepper and tomato and distribute evenly.

Προτάσεις σερβιρίσματος || Serving suggestions

1. Σερβίρετε σε πιάτα και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο || Serve on bowls and sprinkle with freshly ground black pepper and olive oil.
2. Γεμίστε τσεπάκια ψωμιού ή χρησιμοποιήστε σε σάντουιτς. || Serve in pita pockets or use as a filling in sandwitches.

Σημείωση || Note
Το φαγητό αυτό είναι πλούσιο σε πρωτείνη και μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα. Μπορεί να σερβιριστεί και σαν σαλάτα, επάνω σε ροδέλες ντομάτας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να ελαττώσετε ή να παραλείψετε την ψιλοκομμένη ντομάτα.
This dish is protein-rich, and can be used as a main dish. It can also be served as a side-dish or salad, on top of tomato rounds. In this case, reduce or omit the chopped tomato.

3 comments:

  1. Hi! I'm a spanish girl who is now living on Iraklio, Crete. I'm vegan and I'm havin a lot of problems to find vegan food (I can't learn greek yet and It's so dificult to me knowing what I'm buying,and, for example, I can't find any vegetable milk...). I'm looking for greek people (it would be great to find people from Iraklio, but I supose it is not easy) to help me with this!! Could u give me some help, please??


    thanks you so much in advance

    ReplyDelete
  2. Hello there!

    Do not worry, there are vegans in Heraklion and they eat very well (as I am told). Give me your email (I will not publish it) and I will try to get you in touch with some of them.

    ReplyDelete
  3. Hello again apoptosis mental!

    I have given your email to a friend in Heraclion, He will email you. I hope he helps you find your vegan way in Crete soon. Best of luck!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate