--- For the recipe in english, please scroll down. ---
Τραγανά απ' έξω, υγρά στο εσωτερικό τους, αυτά τα muffins είναι γευστικότατα και πανεύκολα.
Υλικά για 12 μεγάλα muffins
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 115gr. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μισό-μισό μαλακό και σκληρό αλεύρι.
αλεύρι καλαμποκιού (κίτρινο χρώμα), 115gr
baking powder, 1 κουτ σουπας
αλάτι, 0,5 κουτ. γλυκού
ζάχαρη, 65gr (περ. 4 κουτ. σούπας)
γάλα σόγιας, 180ml
λευκό ξύδι, μία κουτ. σούπας
ελαιόλαδο 120ml
εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουτ. γλυκού
τρίμμα από φλούδα ενός λεμονιού
καλαμπόκι μαγειρεμένο (σπόρους), 150-200gr
Εκτέλεση
[προθέρμανση φούρνου] Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C.
[πήξιμο γάλακτος] Βάζετε το γάλα σε ένα μεγάλο δοσομετρητή (με ml) ή ποτήρι ή σε μικρή λεκάνη (στο οποίο να χωρά και το λάδι που θα ρίξετε αργότερα) > ρίχνετε το ξύδι ώστε να γίνει σαν γιαούρτι (σε 1-2 λεπτά είναι έτοιμο).
[προετοιμασία ξηρών υλικών] Εν τω μεταξύ μετράτε και βάζετε όλα τα ξηρά υλικά σε μία μέτρια λεκάνη.
[προετοιμασία υγρών υλικών] Αφού πήξει το γάλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο τη βανίλια και τη φλούδα και αναδεύετε με ένα πηρούνι ή αναδευτήρα για να ομογενοποιήσετε.
[ανάμειξη] Ρίχνετε το υγρό μείγμα στα στεγνά υλικά. Ανακατεύετε με ήρεμες κινήσεις ώστε να ενωθούν τα στεγνά με τα υγρά υλικά. Ο στόχος δεν είναι να ζυμώσετε, ο στόχος είναι να υγρανθεί το αλεύρι (αν σε μερικά σημεία του μείγματος φαίνεται το αλεύρι, δεν πειράζει). Κάπου στη μέση του ανακατέματος προσθέτετε το καλαμπόκι. Αν το μείγμα είναι κάπως στεγνό προσθέστε μία κουταλιά σούπας γάλα σόγιας. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως υγρό (όχι βέβαια να ρέει, αλλά όχι και να μην κουνιέται από το κουτάλι).
[στήσιμο - ψήσιμο] Μοιράζετε το μείγμα με ένα κουτάλι σε φόρμες σιλικόνης και ψήνετε στους 200C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την συνταγή Sunny Blueberry-Corn Muffins από το βιβλίο συνταγών Vegan With a Vengeance (σελ. 56).
-----------------------------------English version----------------
Ingredients for 12 big muffins
all purpose flour, 115gr. You can also use a mixture of soft and hard flour..
corn meal (yellow colour), 115gr
baking powder, 1T
salt, 0,5t
sugar, 65gr (~ 4T)
soy milk, 180ml
white vinegar, 1T
olive oil, 120ml
vanilla extract, 1t
finely grated zest of one lemon
corn cernels (cooked), 150-200gr
Preparation
[oven preheating] Preheat the oven at 200C/400F.
[soy milk curdling] Pour the milk in a measuring jar or big glass or small bowl (big enough to hold 500ml) > add the vinegar and stir. Leave to curdle. It will be ready in 1-2 mins..
[dry ingredients preparation] In the meantime, measure and put all the dry ingredients into a big bowl.
[wet ingredient preparation] When the milk curdles, add the olive oil, vanilla, and zest. Whisk with a fork to homogenize.
[mixing] Add the wet mixture to the dry ingredients, and add the corn. Using a spoon, fold carefully to moisten almost all the dry ingredients. The aim is not to homogenize, it is just to moisten almost all dry ingredients (a few spots of unmoisted flour are fine). If the mixture is quite dry add 1T of soymilk. The mixture should be somewhat wet (not immediately runny, but not sticking to the spoon).
[assembly - baking] Fill the silicone muffin cases up to 3/4 full and bake at 200C for 20-25 mins or until golden brown on top.
The inspiration for this recipe comes form Sunny Blueberry-Corn Muffins from Vegan With a Vengeance (p. 56).
-------------------------------------------------
No comments:
Post a Comment