Υλικά για δύο "ψωμάκια (περίπου 30 κομμάτια) (για τετραπλή δόση βλ. παρακάτω)
φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 1 κούπα (πάρτε το ξύσμα πριν στίψετε τα πορτοκάλια!). Δηλ. θα χρειαστούμε 3-4 πορτοκάλια.
τριμμένος λιναρόσπορος, 4 κσ
ζάχαρη καστανή, 1 κούπα (αν σας αρέσουν πιο γλυκά, αυξήστε στη 1,5 κούπα)
αλάτι, 1/2 κτ
ελαιόλαδο, 2/3 κούπας (160ml)
εκχύλισμα βανίλιας, 2 κτ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 και 1/3 κούπες (ή 1 + 1/3 ολικής, 1 + 1/3 σκληρό, και 2/3 μαλακό)
άμυλο καλαμποκιού (λευκό χρώμα), 4 κσ
baking powder, 4 κτ
ξύσμα πορτοκαλιού, 4-6 κσ
κουβερτούρα (χωρίς γάλα), κομμένη σε κομματάκια, 1 κούπα (περ. 100-150γρ)
Παραλλαγή Vegan Mama:
Χρησιμοποιούμε σουσάμι αντί για κομματάκια σοκολάτας.
Υλικά για τετραπλή δόση (8 ψωμάκια, περίπου 120 κομμάτια)
φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 4 κούπες (πάρτε το ξύσμα πριν στίψετε τα πορτοκάλια!)
τριμμένος λιναρόσπορος, 1 κούπα
ζάχαρη καστανή, 4 κούπες (αν σας αρέσουν πιο γλυκά, αυξήστε στις 6 κούπες)
αλάτι, 2 κτ
ελαιόλαδο, 2 και 2/3 κούπας (640ml)
εκχύλισμα βανίλιας, 2 κσ και 2 κτ (σχεδόν 3 κσ)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 13 και 1/3 κούπες (ή 5 + 1/3 ολικής, 5 + 1/3 σκληρό, και 2 + 2/3 μαλακό)
άμυλο καλαμποκιού (λευκό χρώμα), 1 κούπα
baking powder, 3 κσ και 1 κτ (=12 κτ)
ξύσμα πορτοκαλιού, 1-1,5 κούπα (όσο βγεί από 12-16 πορτοκάλια)
κουβερτούρα (χωρίς γάλα), κομμένη σε κομματάκια, 4 κούπες (περ. 400-600γρ)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 Κελσίου.
- Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπωλ με ένα πηρούνι τα δύο πρώτα υλικά για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τα επόμενα 4 υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε τα άλευρα και το baking powder (αν έχουμε κέφι περνάμε το αλεύρι από σίτα) και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Το ζυμάρι θα είναι σχετικά υγρό αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί σε μορφή φραντζόλας. Προς το τέλος του ενσωματώνουμε το ξύσμα και τα κομματάκια σοκολάτας. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλά στα χέρι (βλ. φωτό).
- Ρίχνουμε τη μισή ζύμη στο ταψί μας, καθαρίζουμε τα χέρια μας και τα βρέχουμε. Διαμορφώνουμε δύο μακρόστενα φρατζολάκια (όσο πιο χαμηλά σε ύψος, τόσο πιο καλά). Επαναλαμβάνουμε με την άλλη μισή ζύμη.
- Ψήνουμε για 28 λεπτά. Η επάνω επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει κάπως (όχι πολύ). Ίσως δείτε σπασίματα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα φρατζολάκια να κρυώσουν για μισή ώρα.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 Κελσίου.
- Κόβουμε τις φρατζόλες σε φέτες (φάρδους περίπου 1-1,5 εκ.) και τις (ξ)απλώνουμε με το πλάι τους στο ταψί (στόχος είναι στο δεύτερο ψήσιμο να ψηθεί και το εσωτερικό τμήμα ). Προτιμήστε μαχαίρι χωρίς δοντάκια, και κόψτε με αποφασιστική κίνηση (όχι σιγά-σιγά).
- Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή έως ότου μας αρέσουν οπτικά.
Διατροφικές πληροφορίες
Η συνταγή βγάζει τουλάχιστον 60 biscotti. Ανά 2 biscotti:
Θερμίδες 151. Θερμίδες από λιπαρά 64 (43%).
Λίπος 7,3g., εκ του οποίου κορεσμένο λίπος 1,68g.
Χοληστερόλη 0,25mg.
Υδατάνθρακές 20g εκ των οποίων σάκχαρα 8,8g, και ίνες 1,6g.
Η συνταγή είναι τροποποιημένη συνταγή από το βιβλίο Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook, των Isa Chandra Moskowitz and Terry Romero (2008).
Nutritional information:
The recipe yields at least 60 biscott. Per 2 biscotti:
Calories 151. Calories from fat 64 (43%).
Fat 7.3g, of which saturated fat 1.68g.
Cholesterol 0,25mg.
Carbohydrates 20g of which sugars 8.8g, and fiber 1.6.
No comments:
Post a Comment