Tuesday 12 November 2013

Γρήγορη σάλτσα τύπου Σετσουάν | Fast Szechuan-style sauce


Προσοχή! πολύ καφτερό παρασκεύασμα.

Υλικά


8 σκελίδες σκόρδο
5 καφτερές πιπερίτσες
3 εκατοστά τζίντερ φρέσκο ξεφλουδισμένο
μισή κούπα σέλινο ή φρέσκο κορίανδρο ή φρέσκο κρεμμυδάκι χοντροκομμένο
ένα ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 κσ ελαιόλαδο

μια μύτη μαρμάιτ (marmite)
1 κσ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
1 κτ sambal oelek
1/2 κτ ταμάρι ή σάλτσα σόγιας
1/2 κτ αλάτι
1/2 κτ ζάχαρη
1 κτ λευκό ξύδι

1 κούπα νερό

Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μπλέντερ τα πρώτα 5 υλικά μαζί με λίγο νερό, τόσο νερό ώστε να έχουμε μια σχετικά πηκτή και ομοιογενή πάστα.

Σωτάρουμε την πάστα που φτιάξαμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα επόμενα υλικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πηκτή σάλτσα. Αυτή η σάλτσα θα είναι η βάση για τη σάλτσα που θα μαγειρέψουμε σε επόμενη φάση. Προσοχή - Είναι πολύ καφτερή ως έχει.

Φυλάμε ό,τι φτιάξαμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε σε παγοθήκες μεγέθους 1-2 κσ.

----------------

Πώς χρησιμοποιείται

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα για noodles ή μακαρόνια, σιγοβράζουμε 1-2 κουταλιές σούπας από τη βάση σάλτσας μαζί με 500-700 ml χυμό ντομάτας (για σάλτσα περίπου 4 ατόμων) μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε 1/2 κτ ζάχαρη, αν χρειάζεται.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate