Monday 23 December 2013

Καραμελωμένα λαχανάκια βρυξελλών | Σως ταχινιού

Τα ροδοψημένα λαχανάκια, και αριστερά η σως ταχινού. Στο βάθος μαυρομάτικα με ψιλοκομμένη ντομάτα.
Τα λαχανάκια βρυξελλών είναι από τα καλύτερα τρόφιμα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες (για έναν πληρέστερο κατάλογο των τροφίμων με αντιοξειδωτικά βλ. εδώ). Αυτή η συνταγή τα κάνει τόσο νόστιμα, που μας κάνει να θέλουμε να τα έχουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα!

Υλικά

[βγαίνουν 4 μερίδες συνοδευτικού πιάτου]
  • λαχανάκια βρυξελλών, 20
  • ελαιόλαδο, 1 κτ
  • σκόνη σκόρδου, 1/2 κτ
  • αλάτι, 1/2 κτ
  • πιπέρι, 1/16 κτ

Θα χρειαστούμε επίσης
  • μία καθαρή πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουμε τα λαχανικά
  • μια λεκάνη για να αναμείξουμε τα υλικά 
  • ένα μαχαίρι
  • ταψί ψησίματος με φύλλο σιλικόνης ή με λαδόκολλα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
  • Ξεπλένουμε με νερό τα λαχανάκια, αφαιρώντας όσα φύλλα είναι κίτρινα, και τα αφήνουμε στην πετσέτα. Μετά τα τρίβουμε με την πετσέτα ώστε να στεγνώσουν. Αν δεν είναι στεγνά, δεν θα καραμελώσουν, απλώς θα μαγειρευτούν. Μπορούμε και να τα αφήσουμε στον αέρα 1-2 ώρες για να στεγνώσουν φυσικά.
  • Αφού στεγνώσουν, κόβουμε όσο μίσχο περισσεύει με ένα μαχαίρι, και κόβουμε κάθε λαχανάκι στη μέση (από το μίσχο προς την άκρη των φύλλων). Βάζουμε τα κομμένα λαχανάκια στη λεκάνη.
  • Προσθέτουμε στη λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα λαχανάκια στο ταψί, και τα τακτοποιούμε έτσι ώστε η κομμένη πλευρά να είναι προς τα κάτω.
  • Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να ξεροψηθούν από πάνω και να καραμελώσουν από κάτω, βλ. φωτό παρακάτω.

Τα λαχανάκια μόλις βγήκαν από το φούρνο.

 Σως ταχινιού

Ανακατεύουμε σε ένα μικρό δοχείο 2 κσ ταχίνι με λίγες σταγόνες λεμόνι. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ώστε το μείγμα να αποκτήσει τη ρευστότητα που θέλουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (ή διατροφική μαγιά) αν θέλουμε. Έτοιμο! 

2 comments:

  1. Yummy! Έβαλα το μπλογκ σου και στη σελίδα μου στο fb για τους μικρούς χορτοφάγους :)

    ReplyDelete

ShareThis

Translate