Monday, 24 November 2014

Μίνι κέικ σοκολάτας | Mini chocolate cakes




Στα κουτιά είναι τα κεράσματα που επέλεξε η κόρη μου για τα γενέθλιά της. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μίνι κέικ σοκολάτας, Μάφινς με λεμόνι και παπαρουνόσπορο, Μπισκότι με πορτοκάλι και σοκολάτα. || My daughter's favourite selection of treats. In each box, from left to right: Mini chocolate cakes, Lemon and poppy seed muffins, Orange and choc chip biscotti.

Όταν ήμουν 7 ετών, είχα κάνει τις πρώτες μου προσπάθειες για κέικ δοκιμάζοντας συνταγές από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ και τη Χρύσα Παραδείση. Η κουζίνα λερωνόταν (πολύ), χρειαζόμουν μίξερ για να χτυπήσουμε βούτυρο και αυγά (άρα και τη μητέρα μου δίπλα μου για να βοηθά) και επειδή μάλλον ποτέ δεν κατάφερα να κάνω καλά τα ακροβατικά με τα αυγά, το κέικ τη μία φορά φούσκωνε τη μία όχι. Έπρεπε δηλαδή να στήσουμε ολόκληρο εργοστάσιο (το κλασσικό μίξερ Kenwood Chef), να λερώσουμε όλη την κουζίνα, και τελικά να πάρουμε ένα κέικ για το οποίο ελάχιστες φορές κάποιος είπε μια καλή κουβέντα. Και, το χειρότερο, δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το χυλό του κέικ, αφού είχε αυγά, και στο τέλος έπρεπε να πλύνουμε τα πάντα με προσοχή, τόσο λόγω αυγών, όσο και διότι η μαργαρίνη κολλά ιδιαιτέρως καλά σε κουτάλια και επιφάνειες.

Αυτή η συνταγή κέικ με αποζημίωσε για όλα τα αποτυχημένα κέικ της παιδικής μου ηλικίας. Άξιζε λοιπόν τον κόπο για ό,τι πέρασα, ώστε να εκτιμήσω αυτό που βρήκα. Αυτή η συνταγή είναι ένας ύμνος στην απλότητα. Προσθέτουμε απλά, καθαρά, υλικά σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι. Μετά προσθέτουμε υγρά, καθαρά, υλικά και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι. Ούτε μίξερ, ούτε αυγά, ούτε σκουπίδια που στάζουν, ούτε εφηρμοσμένες γνώσεις μοριακής γαστρονομίας. Τόσο το μέτρημα των υλικών όσο και το ανακάτεμά τους είναι δουλειές που γίνονται εύκολα από ένα παιδί 5 ετών. Επίσης, το καθάρισμα μετά την παρασκευή του χυλού είναι πανεύκολο διότι (α) λερώνουμε μόνο ένα σκεύος, ένα δοσομετρικό κουτάλι, και ένα πηρούνι και (β) ο χυλός ξεπλένεται πολύ εύκολα από το σκεύος. Πιο απλά, δεν γίνεται. || This cake batter recipe is a hymn to simplicity. We measure clean ingredients stocked in any pantry, we mix with a fork, we pour the batter into mini muffin cases or one big cake mould, we can eat any remaining batter, and the cleaning of utensils afterwards is a breeze. The (many) failed cakes that I baked during my childhood years made me appreciate the simplicity, failproofness, and ease of execution of this recipe. This is the perfect summer holiday celebration cake recipe - no refrigerated ingredients are needed, and the cake keeps well without refrigeration for at least a day (although, as you will discover, it is virtually impossible to keep it in your home for longer than a day).

For the recipe in english, please scroll down. 

Υλικά

1 κούπα σκληρό αλεύρι
0,25 κούπα μαλακό αλεύρι (ή συνολικά 1,25 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
0,75 κούπα ζάχαρη
1/3 κούπας κακάο
1 κγ μαγειρική σόδα
1/2 κγ αλάτι 

1,5 κούπα νερό (χλιαρό, αν έχετε)
1/4 κούπας (60 ml) ελαιόλαδο
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (ή μία βανίλια σκόνη)

1 κγ ξύδι

για το στόλισμα
100 γρ κουβερτούρα χωρίς γαλακτοκομικά
50 γρ τρούφα σοκολάτας

Εργαλεία 


Λεκάνη (ιδανικά τετράγωνη, για να χρησιμεύσει η γωνία ως στόμιο), για να αναμείξουμε τα υλικά
Μεζούρες για κούπα (240ml) και κουτάλι τσαγιού (5ml)
Πηρούνι για να αναμείξουμε τα υλικά
Φορμάκια σιλικόνης
Μικρή κατσαρόλα και ξύλινη σπάτουλα για να λιώσουμε τη σοκολάτα
Δοχείο για την τρούφα
Σχάρα για να κρυώσουν τα κέικ, και δίσκος για να τοποθετήσουμε τα τελειωμένα κέικ

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 177C/350F.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα δοχείο. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι και το κακάο - αν όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  3. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΔΙ και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι για να ομογενοποιήσουμε. Αν το μείγμα είναι πηχτό, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κσ νερό ακόμα. Θέλουμε να έχουμε έναν πηκτό χυλό. Θέλουμε να χύνεται σχετικά εύκολα, ώστε να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά μας.
  4. Ανακατεύουμε το ξύδι στο μείγμα. Θα δούμε ότι το μείγμα αφρίζει και αλλάζει χρώμα. Από αυτή τη στιγμή (που ενεργοποιήθηκε η σόδα με την προσθήκη του ξυδιού) θα πρέπει να βιαστούμε, ώστε τα κέικ να μπουν το γρηγορότερο στο φούρνο.
  5. Ρίχνουμε το χυλό στις φόρμες για mini-muffins, γεμίζοντας σχεδόν έως επάνω. Αν θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τη ροή προκειμένου να πάμε στην επόμενη τρύπα - απλώς μειώνουμε την ταχύτητα της ροής και προχωρούμε γρήγορα προς την διπλανή τρύπα.
  6. Ψήνουμε για 22-25 λεπτά. Ελέγχουμε στα 22 λεπτά με μία οδοντογλυφίδα ή με ένα μαχαίρι, όπως θα ελέγχαμε για ένα κανονικό κέικ. Αν το μαχαίρι βγαίνει υγρό, ψήνουμε λίγο ακόμα (3-6 λεπτά). Αναλόγως με τις φόρμες σιλικόνης που χρησιμοποιούμε, και με τον φούρνο μας, οι χρόνοι μπορεί να ποικίλλουν.
  7. Μόλις ψηθούν αφαιρούμε τα ταψιά με τα μίνι κέικ από το φούρνο. Τα αφήνουμε στις σιλικόνες 2-3 λεπτά και μετά τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν.
  8. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μικρό (στενό) κατσαρολάκι και ανοίγουμε την εστία στο 1. Έως ότου να κρυώσουν τα κέικ θα έχει λιώσει ήρεμα η κουβερτούρα. Γεμίζουμε ένα μπώλ με τρούφα σοκολάτας και το τοποθετούμε δίπλα στη λιωμένη κουβερτούρα. Παίρνουμε κάθε μίνι κέικ, βουτάμε την κορυφή του στην κουβερτούρα, μετά το βουτάμε στην τρούφα, και τέλος το αφήνουμε σε ένα άλλο ταψί για να κρυώσει.

Δεν χρειάζονται ψυγείο. Αντέχουν εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον 4 ημέρες το χειμώνα, 2 το καλοκαίρι. Στο ψυγείο διατηρούνται περισσότερες ημέρες.



Η ίδια συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυκλική ή μακρόστενη φόρμα για να φτιάξουμε κέικ σοκολάτας. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνουμε τον χρόνο ψησίματος σε περίπου 30 λεπτά αν φτιάξουμε μία δόση, ή σε περίπου 45 λεπτά αν φτιάξουμε διπλή δόση (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το ύψος του κέικ – οι παραπάνω χρόνοι είναι κατά προσέγγιση).
 




Διατροφικές πληροφορίες (χωρίς τη διακόσμηση)
Η συνταγή βγάζει 48 μίνι κέικ ή 12 μεγάλα. Ανά 4 μίνι:
Θερμίδες 148. Θερμίδες από λιπαρά 44 (30%).
Λίπος 5 γρ., εκ του οποίου κορεσμένο λίπος 0,85γρ.
Χοληστερόλη 0 γρ.
Υδατάνθρακές 25γρ εκ των οποίων σάκχαρα 13,4 γρ., και ίνες 1,14γρ.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 


Ingredients

1 cup hard wheat flour
0.25 cup soft wheat flour (or a total of 1.25 cups all purpose or cake flour)
0.75 cup sugar (preferably brown/demerara)
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt

1.5 cups water (preferably lukewarm)
1/4 cup (60 ml) olive oil
1 tsp vanilla extract (or one dose of powdered vanilline)

1 tsp vinegar (preferably white)

for the decoration
100 gr dairy-free dark chocolate (55-75% cocoa)
50 gr dairy-free chocolate sprinkles (or shavings of dark chocolate)

Preparation

  1. Preheat the oven at 177C/350F.
  2. Mix all dry ingredients in a mixing bowl. You may sift the flour and cocoa, if you wish.
  3. Add all liquid ingredients EXCEPT FOR VINEGAR and homogenize by mixing with the fork. If the mixture is thick (non-pourable), adding 2-3 Tbs of water might help. We need a pourable mixture; thick enough but pourable.
  4. As soon as the oven is preheated, mix in the vinegar. You will notice that the mixture changes colour and you might be able to notice small bubble activity (kids love watching this). From this moment on (that the soda was been activated by the vinegar) we need to act fast to capture the bubbling activity of the soda: the cakes should get in the hot oven as soon as possible.
  5. Pour the mixture into the mini muffin silicone forms, filling a little bit below their rim (e.g. 3/4 of their height). To pour fast more than 48 mini cakes, we need not stop pouring once each whole if filled up. We move fast to the next hole (trying to temporarily reduce pouring speed), and continue pouring into the next hole.
  6. Bake for 22-25 minutes. We check at 22 mins with a toothpick or a knife, exactly as we would check for a full-size cake. If the toothpick comes clean, then the cakes are ready to come out of the oven. If the toothpick comes wet, some more baking (3-6 mins) is needed. If there are some crumbs on the toothpick, cakes are ready, but you might want to try one on the spot. Baking times depend on our oven and baking materials.
  7. When they are baked we remove the baking trays from the oven, and let tha cakes stand in their silicone cases for 2-3 mins. Then we unmold the mini cakes and place them on a wire rack to cool. If there is no wire rack, we can use any heat-friendly (non-plastic) container with holes (e.g. colander, steaming basket, pizza pan with holes, etc).
  8. While the cakes are cooling (or some hours later) we place the dark chocolate (broken into large chunks) into a narrow pot and turn the heat to minimum (i.e. 1 out of  9). We can stir the melting chunks with a wooden spatula. We then fill a bowl with chocolate sprinkles. Now we make the assembly line, with four stations. One, the un-decorated cakes. Two, the melted chocolate. Three, the sprinkles. Four, the resting place for the decorated mini cakes, e.g. a baking tray. We take each mini cake, dip it into the melted chocolate, then into the sprinkles, then leave it to dry on the tray.
No refrigeration is needed. Thay keep in a cool place for at least 4 days in the winter, and 2 days in the summer. If you want to keep them for more days, you can refrigerate.

The same recipe can be used to bake one big cake. Baking time will be about 30 mins (if baking a single dose) or 45 mins (if baking a double dose). Baking time mainly depends on the height of the cake mixture, so please use the above times as an approximation, not as a rule.




Nutritional information (without the decoration):
The recipe yields 48 mini cakes or 12 normal ones. Per 4 mini:
Calories 148. Calories from fat 44 (30%).
Fat 5g, of which saturated fat 0.85g.
Cholesterol 0g.
Carbohydrates 25g of which sugars 13.4g, and fiber 1.14.


---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

1 comment:

  1. Να τη χαίρεστε την κουκλίτσα σας! Τέλεια φαίνονται τα κεκάκια! <3

    ReplyDelete

ShareThis

Translate