Tuesday 6 January 2015

Βασιλόπιτα | New Year's cake


Happy (and many) vegan years, by VeganMama!


Η πιο εύκολη, υγιεινή, φθηνή, και γρήγορη στην εκτέλεση βασιλόπιτα. Επίσης, αν και η βασιλόπιτα συνήθως είναι χρήσιμη για να βυθίζει κανείς τα δάχτυλά του ψάχνοντας για το "φλουρί", η συγκεκριμένη είναι ανέλπιστα νόστιμη. Συνταγή της vegandog. || The easiest, healthiest, cheapest, and fast to make New Year's cake. In Greece it is a tradition to cut a cake called "vassil'opita" at a family gathering or at annual gatherings at schools, workplaces, etc. This cake contains a coin (wrapped up in foil) and whoever finds it his/her piece is considered to be "the lucky person" of the year. Guess who are the lucky persons when you are baking your own cake and you have kids! Recipe by vegandog. For the recipe in english, please scroll down.

Υλικά

Για 8 μικρές μερίδες (ταψί διαμέτρου 20 εκ.). Μπορούμε να διπλασιάσουμε, τριπλασιάσουμε, ή τετραπλασιάσουμε την συνταγή για το κέικ (και να φτιάξουμε μιάμιση δόση γλάσου). Αν το ύψος του κέικ πριν μπει στο φούρνο είναι πάνω από 3 εκ, τότε αυξάνουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά. Αν το ύψος είναι περίπου 5 εκ, τότε θα ελέγξουμε αρχικά στα 45 λεπτά.

για το κέικ της βασιλόπιτας:
  • 300γρ αλεύρι ολικής ή μισο-μισο (περ 2,5 κούπες)
  • 1 κούπα τριμ καρυδια
  • 60ml ελαιόλαδο (4 κουτ. σούπας)
  • 100γρ ζάχαρη (7 κουτ. σούπας)
  • 1,5 κουτ. γλυκού baking powder
  • νερό όσο πάρει για να γίνει ρευστό (ή φυτικό γάλα, αν σας περισσεύει)
για το γλάσο της βασιλόπιτας:
  • 150 γρ κουβερτούρα χωρίς γαλακτοκομικά
  • 1 κούπα φυτικό γάλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
  2. Ανακατεύουμε τα υλικά της βασιλόπιτας σε μια λεκάνη.
  3. Μεταφέρουμε το υγρό μείγμα σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψί.
  4. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι- αν βγαίνει υγρό, ψήνουμε άλλα 5-10 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το αφαιρούμε από τη φόρμα.
  6. Ενώ κρυώνει το κέικ, φτιάχνουμε το γλάσο λιώνοντας την κουβερτούρα σε bain-marie ή στην πιο χαμηλή ένταση της εστίας. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και ομογενοποιούμε με μία ξύλινη σπάτουλα (θα την χρησιμοποιήσουμε μετά για να απλώσουμε το γλάσο στο κέικ).
  7. Καλύπτουμε το κέικ με γλάσο χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα. Γράφουμε 2015 με τριμμένο καρύδι, τριμμένη καρύδα, κάσιους ή αμύγδαλα.
  8. [προαιρετικά] Σημαδεύουμε, κρύβουμε το νόμισμα στο κατάλληλο σημείο, και περιμένουμε να δούμε χαμόγελα!

Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 


Ingredients

For 8 small portions (20 cm diameter dish). We can double, triple, or quadruple the cake recipe (and make 50% more of the glazing), but we should adjust the baking time accordingly. If the height of the cake mixture (before baking) is more than 3 cm then we can increase baking time by 10 mins. If the height is 5 cm we should start checking at 45 mins.

cake:
  • 300g whole wheat flour or 50/50 whole wheat and white flour (approx. 2.5 cups)
  • 1 cup finely chopped walnuts (in blender or pestle & mortar)
  • 60ml olive oil (4 Tbs)
  • 100g sugar (7 Tbs)
  • 1.5 tsp baking powder
  • water as needed to get a pourable mixture (or plant milk, if you have in hand)
glazing:
  • 150g dairy-free dark chocolate
  • 1 cup plant milk

Preparation

  1. Preheat the oven at 180C.
  2. Mix all the cake ingredients in a bowl. No need to whisk; just mix.
  3. Transfer to non-stick or lined baking dish.
  4. Bake for 30 mins. Check with a knife if done. If the knife comes out moist, then bake for another 5-10 mins.
  5. Remove from the oven, and when cool enough to handle, remove from baking dish.
  6. While the cake is cooling, melt the chocolate in a double-boiler or in a pot at the lowest stove temperature. When almost melted, add the plant milk, and stir with a wooden spatula to homogenize.
  7. Cover the cake with the glaze. Use ground walnuts, ground coconut, cashews, or slivered almonds to write 2015. After all, it is a New Year's cake.
  8. [optional] Wrap a coin in foil, and insert it in the bottom of the cake at the piece that you figure out that will be served to your favourite person! Remember, whoever finds the coin in his/her piece is the luckiest person of the year!

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate