Tuesday 8 December 2015

Κέικ μπανάνας με κομμάτια σοκολάτας | Banana and choc chip cake





Αυτό το κέικ είναι εξαιρετικό στη γεύση αλλά και πολύ εύκολο στην παρασκευή του (5 λεπτά δουλειά). Γίνεται καλύτερα με ώριμες μπανάνες. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονικές μπανάνες απλώς θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο (2-4 κ.σ.) νερό στο μείγμα. Εκτός του ότι παρασκευάζεται γρήγορα σε μεγάλες ποσότητες, είναι καταπληκτικό για πάρτυ μαγειρικής με παιδιά - τα παιδιά μπορούν να ξεφλουδίσουν τις μπανάνες, να τις λιώσουν, να προσθέσουν υλικά, να ανακατέψουν, και στο τέλος να δοκιμάσουν και το μείγμα, άβοφα (χωρίς φόβο για σαλμονέλλα κ.λπ.), πριν μπει στο φούρνο. Α! και δεν λερώνουμε (τρόπος του λέγειν η λέξη "λερώνουμε"), αφού δεν υπάρχουν αυγά και βούτυρο), παρά μόνο ένα σκεύος, το σκεύος στο οποίο ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Τί άλλο να θελήσει κανείς από ένα κέικ; || This cake is exceptionally tasty and easy to prepare in 5 minutes. It is best to use ripe bananas, but if you only have non-ripe ones, go for it! just add 2-4 Tbs of water in the mixture. This cake, apart from being a quick solution to cater for large groups, is an amazing recipe for kids cooking parties - children can peel the bananas, chop them, mash them, add all the ingredients, and taste it before it gets into the mould (there is no worry about salmonella etc, as there are no eggs and other animal products. Finally, cleaning up is a whizz, as is with all vegan baking. What else could somebody wish from a banana cake?

Υλικά (για 1 | 2 | 4 κέικ, δηλ. για 8 | 16 | 32 κομμάτια)

μπανάνες: 3-4 | 6-8 | 12-16
αλεύρι ολικής: 1,5 | 3 | 6 κούπες
baking powder: 1 | 2 | 4 κουτ. γλυκού
μαγειρική σόδα: 0,5 | 1 | 2 κουτ. γλυκού
αλάτι: μύτη | 1/8 | 1/4 κουτ. γλυκού
ζάχαρη: 0,5 | 1 | 2 κούπες
ελαιόλαδο: 0,25 | 0,5 | 1 κούπα
νερό: 0,5 | 1 | 2 κούπες
βανίλια: εκχύλισμα 1 | 2 | 4 κουτ. γλυκού (ή αντίστοιχες δόσεις βανιλίνης)
κουβερτούρα σε κομματάκια: 0,5 | 1 | 2 κούπες (βλ. σημείωση)

Σημείωση: Στην κουβερτούρα ή στις σταγόνες ή στην τρούφα κοιτάμε τα συστατικά. Κάποια προϊόντα σοκολάτας έχουν λεκιθίνη αυγού, σελλάκ (E904), ζωικά λιπαρά (π.χ. magnesium stearate), γάλα ή λίπος γάλακτος, κλπ. Τα πιο νόστιμα κομματάκια κουβερτούρας (vegan) που έχω βρεί είναι τα fair-trade που πωλούνται στο ΣυνΆλλοις.

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 Κελσίου (350F). 
  • Σε ένα μπώλ αναμείξεως, τοποθετούμε τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνουμε με ένα πηρούνι ή με ένα potato masher μέχρι να πάρουμε έναν (σχεδόν) ομοιόμορφο πολτό. Μπορούμε επίσης να λιώσουμε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της σοκολάτας και ομογενοποιούμε.
  • Αν χρειάζεται λίγο νερό, προσθέτουμε όσο για να έχουμε ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά να μην είναι και μία μπάλα υλικού. Κάτι ενδιάμεσο.
  • Τέλος ανακατεύουμε στο μείγμα την κουβερτούρα. 
  • Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ μας και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνουμε 5-10 λεπτά ακόμα και ελέγχουμε πάλι. [Αν φτιάχνετε το μεγάλο κέικ, και είναι ψηλό, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 15-20 λεπτά παραπάνω]. Όπως και νά'χει, αν φαίνεται τραγανό απ' έξω, όπως στη φωτογραφία, είναι πιθανότατα έτοιμο.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο, βγάζουμε από τη φόρμα, και αφήνουμε να κρυώσει λίγο (αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα της διαδικασίας).
 
Σημείωση: Η δόση βγάζει 12 cupcakes κανονικού μεγέθους ή 48 cupcakes μπουκιάς. Ο χρόνος ψησίματος είναι 20-25' για τις μπουκιές και 30-35' για τα κανονικού μεγέθους.
 
Δες τη συνταγή στο Vegan Times.



Έμπνευση από
http://www.vegrecipesofindia.com/eggless-banana-cake-recipe/

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 


Ingredients (for 1 | 2 | 4 cakes, i.e., for 8 | 16 | 32 pieces)

bananas: 3-4 | 6-8 | 12-16
whole wheat flour: 1,5 | 3 | 6 cups
baking powder: 1 | 2 | 4 tsp
baking soda: 0,5 | 1 | 2 tsp
salt: pinch | 1/8 | 1/4 tsp
sugar: 0,5 | 1 | 2 cups
olive oil: 0,5 | 1 | 2 cups
water: 0,25 | 0,5 | 1 cups
vanilla: extract: 1 | 2 | 4 tsp (or the equivalents of vanillin)
dark chocolate (dairy-free), chopped: 0,5 | 1 | 2 cups

Instructions

  • Preheat the oven at 180C/350F. 
  • In a mixing bowl: place the peeled bananas, and mash with a fork or masher to obtain a virtually homogenous pulp.
  • Add the remaining ingredients, except chocolate chips, and stir just to homogenise.
  • If needed, add a bit of water (about 2-4 Tbs per cake). The mixture should not be freely running, nor sticking as one piece. Something in between.
  • Finally, gently fold the chocolate chips into the mixture.
  • Put the mixture in the cake pan and bake for 45-50 mins. Check for doneness with a toothpick or knife. If the knife comes out with spots of wet mixture on it then bake for another 5-10 mins and retest. [If you go for the large recipe, and the cake is tall, baking time could be extended by 15-20 mins]. In any case, if it looks crunchy outside, it is done.
When done, remove from the oven, then remove cake from cake pan. Leave on a rack or plate to cool (this is the most difficult step of the procedure).

Credits:
Inspired by
http://www.vegrecipesofindia.com/eggless-banana-cake-recipe/
---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate