Tuesday, 9 February 2010

Μοσταρέλλα φαγοπυρένια (aka Φαγοπυρέλλα)


Στη φωτό, μοσταρέλλα μαζί με το πρώτο (και μοναδικό) ελληνικό βέγκαν κρασί, πιστοποιημένο από την Vegan Society.

Παραλλαγή της συνταγής για Buffalo Mostarella (The Ultimate Uncheese Cookbook, της Jo Stepaniak, σελ. 163)


Η δόση φτιάχνει 3 κούπες.

Εργαλεία

μπλέντερ, σκεύος/η που θα χρησιμοποιηθούν ως καλούπια

Χρήσεις

Τρώγεται σκέτη.
Κόβεται φέτες: μπορεί να μπει σε σάντουιτς.
Σε πίτσα αντί για μοτσαρέλλα ή άλλο zωικό τυρί.
Κομμένη σε κύβους μπαίνει σε μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας.

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ:
1/3 κούπας φαγόπυρο

Αφού γίνει αλεύρι, προσθέτουμε στο μπλέντερ:

2 κούπες νερό
μισή κούπα διατροφική μαγιά (νιφάδες = 20 γρ.) - βλ. εδώ για πληροφορίες
¼ κούπας ταχίνι (= 60 ml = 4 κ.σ.)
¼ κούπας άμυλο καλαμποκιού (= κόρν φλάουρ, έχει λευκό χρώμα)
3–4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 μέτριο κρεμμύδι (ή 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού)

Ενώ χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ, λαδώνουμε μία φόρμα χωρητικότητας τουλάχιστον 750 ml (= 3 κούπες). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κυπελλάκια σιλικόνης (δεν θέλουν λάδωμα, και βοηθούν να κάνουμε ωραία κυκλάκια φαγοπυρέλλας για σαλάτα στυλ caprese).

Όταν το μείγμα γίνει λείο, το ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και ομοιογενές. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν είναι δύσκολο να πέσει από τη σπάτουλα από μόνο του και φαίνεται όταν το γυρνάμε στην κατσαρόλα σαν ένα ενιαίο κομμάτι.

[Προαιρετικά] Λιώνουμε στο γουδί 10 μπαλάκια ροζ πιπέρι και προσθέτουμε στο μείγμα λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά.

Στρώνουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα, βάζουμε (χωρίς να σκεπάσουμε) στο ψυγείο. Όταν κρυώσει, τότε το σκεπάζουμε και το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο, ιδανικά για 8 ώρες. Για να σερβίρουμε, το βγάζουμε από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς την (και περιμένοντας υπομονετικά να πέσει!). Αν κολλά στο μαχαίρι κατά το κόψιμο, λαδώνουμε λίγο το μαχαίρι.

Διατηρείται (σκεπασμένη) στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.

----------

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate