Thursday, 4 April 2013

Τιραμισού θεϊκό, χωρίς χοληστερόλη | Divine Tiramisu, cholesterol free





Αυτό το γλυκό είναι πράγματι θεϊκό δώρο. Σε κάνει να κλείνεις τα μάτια σου για να το απολαύσεις καλύτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει καθόλου ζωικά λιπαρά, καθόλου χοληστερόλη, κανένας δεν έχει πεθάνει για να το απολαύσουμε (αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα vegan φαγητά). Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι οτι αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ρυζιού είναι και gluten-free. Μια που δεν έχει καφέ, είναι κατάλληλο και για όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

Credits: Η συνταγή αποτελεί τροποποίηση της συνταγής για vegan tiramisu από την ιστοσελίδα Seitan is my Motor.


Εργαλεία
ταψί
αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
μπωλ, πηρούνι ή συρμάτινο αναδευτήρι
ταψί
μπλέντερ
μακρύ μαχαίρι για το κόψιμο (οριζοντίως) του κέικ ή το ειδικό σύρμα για κοπή κέικ


Υλικά
(για ένα ταψί εμβαδού περίπου 500 τετραγωνικών εκατοστών)

Για το κέικ
  • ρεβυθάλευρο, 6 κσ
  • 500ml ζεστό νερό (περίπου 2 κούπες)
  • ζάχαρη καστανή, 1,5 κούπες
  • ελαιόλαδο, 1/4 κούπας (4 κσ)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. (1,5 κούπα + 2 κσ) ή αλεύρι ρυζιού
  • baking powder, 4 κγ
  • άμυλο καλαμποκιού (λευκό), 100 γρ (3/4 κούπας)
Για τη γέμιση
  • ζάχαρη λευκή, 150γρ (1 + 1/4 κούπας) ή ζάχαρη άχνη
  • κάσιους (άψητα και ανάλατα), 200 γρ

  • silken tofu (σκληρό-firm), 24 ουγγιές (700γρ)*
  • χυμός λεμονιού, 3 κσ
  • λάδι καρύδας (με φυσικό άρωμα καρύδας), 110 ml (1/2 κούπας το καλοκαίρι, ή 7,5 κοφτές κουταλιές σούπας το χειμώνα)
Για το στήσιμο και τη διακόσμηση
  • κακάο, νερό
  • σουρωτήρι χυμού, κουτάλι
*Σημείωση: Το Silken Tofu πωλείται στο Bamboo Vegan, στο Salamat (και φαντάζομαι και σε άλλα ασιατικά καταστήματα), στο Θανόπουλο, στο Πράσινο. Δείτε εδώ για φωτογραφίες. Οι μάρκες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι MoriNu, Clearspring, Blue Dragon.


Εκτέλεση

Κέικ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 Κελσίου.
  • Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος του ταψιού μας, ώστε να καλύπτει και τα πλαινά του. Βρέχουμε το χαρτί, το στίβουμε, και το εφαρμόζουμε στο ταψί (κόλπο της φίλης μου της Νίκης).
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα δύο πρώτα υλικά μέσα στο μπωλ. Προσθέτουμε τα επόμενα δύο υλικά και συνεχίζουμε με έντονο ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τρία υλικά και ανακατεύουμε. Θα έχουμε ένα υγρό μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει υγρό, θέλει και άλλο ψήσιμο. Προσοχή μην καεί. Αν έχει ροδίσει έντονα από πάνω τότε μάλλον έχει ψηθεί λίγο παραπάνω. Το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα μέσα στο ταψί, και μετά το αφήνουμε (με ή χωρίς το χαρτί) σε μια συρμάτινη επιφάνεια για να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ για να την κάνουμε σκόνη. [Αν έχουμε άχνη, παραλείπουμε το βήμα αυτό και προσθέτουμε τη ζάχαρη αφού κάνουμε σκόνη τα κάσιους.]
  • Χτυπάμε τα κάσιους στο μπλέντερ για να τα κάνουμε σκόμη. [Αν έχουμε δυνατό μπλέντερ, μπορούμε να χτυπήσουμε μαζί τη ζάχαρη και τα κάσιους.]
  • Έχοντας μέσα στο μπλέντερ τα κάσιους και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το silken tofu και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε έως το μείγμα να γίνει εντελώς λείο και ομοιογενές.
  • Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και χτυπάμε στο μπλέντερ για λίγο - όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στήσιμο
  • Αναμειγνύουμε 3 κσ κακάο σε 2 κούπες νερό (μπορεί να περισσέψει λίγο). Αν έχουμε χτυπητήρι καφέ, ακόμα καλύτερα.
  • Κόβουμε οριζοντίως το κέικ σε δύο κομμάτια. Τοποθετούμε το ένα, με τη μαλακή του πλευρά προς τα πάνω, μέσα στο ταψί που το ψήσαμε. Περιχύνουμε προσεκτικά με το μισό μείγμα κακάο-νερού ώστε να μουλιάσουμε το κέικ.
  • Μόλις το κέικ τραβήξει το υγρό, περιχύνουμε με τη μισή δόση από την κρέμα.
  • Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι του κέικ με την μαλακή πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνουμε και πάλι με το υπόλοιπο μείγμα κακάο-νερό.
  • Μόλις το κέικ τραβήξει το υγρό, περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε 2 κσ κακάο σε ένα μικρό σουρωτήρι και πασπαλίζουμε την κρέμα ομοιογενώς. Για τις γωνίες, χρησιμοποιούμε ένα μικρό κουτάλι για να πατήσουμε το κακάο μέσα από το σουρωτήρι.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο. Το γλυκό είναι στην καλύτερη φόρμα του μετά από 8 ώρες στο ψυγείο. Αν βιαζόμαστε χρησιμοποιούμε την κατάψυξη.


No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate