Tuesday, 2 April 2013

Φάβα με κάρρυ | Curried fava on rice

Αυτό το φαγητό είναι comfort food. Είναι πολύ θρεπτικό και τρώγεται εύκολα. Εμείς το απολαμβάνουμε γεμίζοντας ένα βαθύ πιάτο, και τρώγοντάς το χαλαρώνοντας στον καναπέ!

Φάβα με κάρρυ

Υλικά
  • σπόροι κύμινου, μάραθου, και (προαιρετικά) μαύρης μουστάρδας, από 1 κτ
  • τζίντερ σκόνη, 1 κτ (ή 1 κσ φρέσκο ψιλοκομμένο)
  • σκόρδο, 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο ή περασμένο από την πρέσα
  • κρεμμύδια, 2 μέτρια, ψιλοκομμένα
  • καρότα, 3 μεγάλα, κομμένα σε ημικύκλια
  • ζεστό νερό, 6 κούπες
  • φάβα (κίτρινη ή πράσινη ή συνδυασμό τους), 2 κούπες
  • γλυκό κάρρυ (σκόνη), 2 κσ
  • αλάτι 1 κτ (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Ελέγχουμε τη φάβα για πετρούλες και ξεπλένουμε.
  • Σωτάρουμε σε στεγνή χύτρα* τα σποράκια σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για περίπου 10''.
  • Προσθέτουμε τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδια, και σωτάρουμε ανακατεύοντας για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε καρότα, νερό, φάβα και κάρυ.
  • Κλείνουμε τη χύτρα και από τη στιγμή που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μαγειρεύουμε για 7 λεπτά. Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα επάνω στην εστία έως ότου να κρυώσει μόνη της.
* Αν δεν έχουμε χύτρα, μαγειρεύουμε όσο χρειαστεί, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό ώστε να μην στεγνώσει εντελώς.


Καστανό ρύζι στη χύτρα*

Υλικά
  • καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι, 2 κούπες
  • νερό, 4 κούπες
Για το σερβίρισμα (αν το φάμε σκέτο):
  • διατροφική μαγιά
  • ντοματίνια, μαγειρεμένα χόρτα, μαγειρεμένα όσπρια, ψιλοκομμένα ωμά λαχανικά
  • vegan worsestershire sauce, ή hot sauce ή άλλη σως χαμηλών λιπαρών

Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε το ρύζι από ξένα σώματα και το ξεπλένουμε.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό στη χύτρα.
  • Μαγειρεύουμε στη θέση Ι της χύτρας για 7 λεπτά. Όταν σβήσουμε την εστία αφήνουμε τη χύτρα στην εστία να κρυώσει μόνη της.
  • Όταν ανοίξουμε τη χύτρα, ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι.
  • Σερβίρουμε με διατροφική μαγιά και ό,τι άλλο θέλουμε. Αν το φάμε με φάβα τότε τοποθετούμε μία στρώση ρύζι και από πάνω βάζουμε τη φάβα.
* Αν δεν έχουμε χύτρα, μαγειρεύουμε το ρύζι σε μέτρια ένταση, όσο χρειαστεί για να μαλακώσει, σε ελαφρώς σκεπασμένη κατσαρόλα, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό ώστε να μη στεγνώσει εντελώς. Απαιτούνται περίπου 40-45 λεπτά για μαγείρεμα.

Credits
Η συνταγή για τη φάβα είναι ουσιαστικά η συνταγή Curried Split Pea Soup από το blog της Fat Free Vegan.
 

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate