Monday, 28 April 2014

Μανιτάρια με σκόρδο και ζωμό λαχανικών | Veggie stock and garlic sauteed mushrooms





Τα απλά και εύκολα δεν είναι πάντοτε ευνόητα. Αυτό το πιάτο είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιο πιάτο να είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο, αλλά παράλληλα εντυπωσιακά γευστικό, και εξαιρετικά υγιεινό (δηλ. χωρίς να έχει αλάτι ή λάδι). Μπορείς να φας μόνος σου όλη τη δόση και να νιώθεις πανάλαφρος. Σε εστιατόρια που συχνά βρίσκω παραλλαγές αυτού του πιάτου, νιώθω εξαιρετικά βαριά αφού το φάω. Ένα παράπλευρο όφελος αυτής της συνταγής είναι ότι μας εξοικειώνει με το σωτάρισμα με ζωμό ή νερό (που είναι εξαιρετικά υγιεινό), αντί για σωτάρισμα με ελαιόλαδο. || Oftentimes simplicity is overlooked in favour of more elaborate dishes. This dish is proof that simple and healthy (no oil or salt) dishes can be delicious, too. Just give it a try and you will be surprised. A side benefit of this recipe is that it helps familiarize ourselves with the water- or stock- sauteeing technique which is very healthy.

Υλικά

400 γρ φρέσκα μανιτάρια button
100 γρ φρέσκα μανιτάρια pleurotus
2-3 σκελίδες σκόρδο
μισό κύβο ζωμό λαχανικών χωρίς αλάτι

προαιρετικά: φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τον κύβο και τον βάζουμε με μία κούπα νερό σε μία κατσαρόλα.
Ξεπλένουμε τα μανιτάρια button από τα χώματα, και τα κόβουμε σε μισά ή, τα πιο μεγάλα, σε τέταρτα.
Ξεπλένουμε τα pleurotus από τυχόν χώματα, και τα κόβουμε με το χέρι σε μπουκιές.
Καθαρίζουμε το σκόρδο, το κόβουμε σε ροδελίτσες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την εστία στο μέγιστο μέχρι να πάρει μια βράση το νερό. Μετά χαμηλώνουμε και αφήνουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν σε χαμηλή φωτιά, π.χ. 4/9, μέχρι να μαγειρευτούν. Ανακατεύουμε κάθε τόσο. Μπορούμε να τα φάμε από σχεδόν ωμά έως εντελώς μαραμένα, συνεπώς, το πόσο θα τα μαγειρέψουμε είναι προσωπική μας επιλογή.
Αν το νερό εξατμιστεί πριν μαγειρευτούν όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε με το ζουμί τους. Ρίχνουμε από πάνω τους λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ταιριάζουν τέλεια με ζεστό ψωμί.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 


Ingredients

400 gr fresh button mushrooms
100 gr fresh pleurotus mushrooms
2-3 garlic cloves
half a cube of unsalted vegetable stock or 1 cup of home made vegetable stock.

optional, to garnish: freshly ground pepper and chopped parsley

How to do it

  • Crumble the stock cube with your fingers and put it in a saucepan. Add one cup of water.
  • Rinse the button mushrooms of dirt. Cut the small ones in halves, the larger ones in quarters.
  • Rinse the pleurotus mushrooms of dirt. Tear them with your hands in bite size pieces. 
  • Add all mushrooms in the saucepan.
  • Peel the garlic cloves, slice them finely, and add to the saucepan.
  • Increase the heat to maximum, until the water reaches a boil. Then reduce the heat to a slow simmer (eg 4/9) and cook, stirring around occasionally, until the mushrooms are cooked to your liking. You might prefer them quite uncooked, or very cooked (in this case, their volume will be greatly reduced).
  • If the water evaporates before the mushrooms are as cooked as you like, we add a bit more.

Transfer to a serving bowl taking care to transfer the juice as well (it is delicious). Optionally, top with freshly ground black pepper and a little chopped fresh parsley.
Goes perfectly well with fresh warm homemade bread.

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate

Animal Counter (UN/FAO data)

The Animal Kill Counter: Basic Version << ADAPTT :: Animals Deserve Absolute Protection Today and Tomorrow

Animals Slaughtered:

0 marine animals
0 chickens
0 ducks
0 pigs
0 rabbits
0 turkeys
0 geese
0 sheep
0 goats
0 cows and calves
0 rodents
0 pigeons and other birds
0 buffaloes
0 dogs
0 cats
0 horses
0 donkeys and mules
0 camels and other camelids

Code source: www.ADAPTT.org