Sunday 12 November 2017

Memory maker: Grilled chestnuts | Φτιάχνοντας χειμωνιάτικες μνήμες: Ψητά κάστανα στο φούρνο


Ψητά κάστανα. Δεν υπάρχει (όμορφος) χειμώνας χωρίς αυτά! | Roasted chestnuts. One of winter's biggest pleasures.
Μία από τις όμορφες μνήμες που θέλω να δημιουργήσω στα παιδιά μου είναι το ψητά κάστανα το πρωί (μία άλλη είναι η μυρωδιά του ψωμιού όταν ξυπνούν).

Είναι τόσο εύκολο να ψήσεις κάστανα στον ηλεκτρικό φούρνο, που αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστό πλήκτρο που να λέει "ψητά κάστανα".

Υλικά (για 4 μικρά σνακ)

40 κάστανα για ψήσιμο*
μαχαίρι
ταψί φούρνου

*Τα κάστανα Κρήτης είναι ιδανικά. Είναι μικρά και με ματ (όχι γυαλιστερό) κέλυφος. Γενικά μιλώντας, τα μεγάλα και γυαλιστερά κάστανα δεν κάνουν για ψήσιμο. Αυτά που είναι για ψήσιμο ανοίγουν τόσο όμορφα που είναι πανεύκολο να βγάλεις το ψητό κάστανο από μέσα. Αυτά που δεν κάνουν για ψήσιμο απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και τέχνη ώστε να διαχωρίσουμε τη σάρκα από το κέλυφος.

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα κάστανα με νερό.
Χαράσσουμε την μία πλευρά τους με προσοχή να μην κοπούμε.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, όπως νά'ναι.
Τοποθετούμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου μας.

Για άμεση κατανάλωση: Ανάβουμε το μεγάλο grill (με τα κάστανα μέσα) στους 220C. Τα αφήνουμε για 14 λεπτά (αν είναι μικρά), 15 λεπτά (αν είναι μεσαίου μεγέθους, ή 16 λεπτά (αν είναι μεγάλα). Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε.

Αν θέλουμε να τα δώσουμε στα παιδιά για σνακ το πρωί, τότε προγραμματίζουμε τον φούρνο από το βράδυ και κοιτάμε να τελειώσει το ψήσιμο περίπου 20 λεπτά πριν φύγουμε από το σπίτι. Τα τοποθετούμε σε διπλωμένο υφασμάτινο πετσετάκι ή σε υφασμάτινο τσεπάκι (ιδανικά χωρίς πλαστική επένδυση) που είναι κατάλληλο για επαφή με ζεστά τρόφιμα (εμείς έχουμε αυτά, που χωρούν 10-12 κάστανα). Ωραία λύση φαίνεται και αυτή (ανοξείδωτο φαγητοδοχείο δύο θέσεων με μη-αποσπώμενο καπάκι), αλλά δεν την έχουμε δοκιμάσει.

Απολαύστε!


Not Vegan? Visit www.HowDoIGoVegan.com
Vegan? Visit www.AbolitionistApproach.com

----------------------------------
Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Ακολουθήστε μας στο Facebook για να διαβάζετε πρώτοι τα νέα άρθρα μας.

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 



---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate