Wednesday, 7 July 2010

Χλωρά φασόλια (1) κοκκινιστά (2) ρομέσκο

Στη φωτό, αριστερά τα κοκκινιστά, δεξιά τα ρομέσκο.


Πρόσφατα μου χάρισαν χλωρά φασόλια. Ιδού δύο απλές συνταγές. Φυσικά οι συνταγές γίνονται και με μαγειρεμένα ξερά φασόλια.

Φασόλια χλωρά κοκκινιστά

Υλικά
  • πράσο, 1 μικρό ψιλοκομμένο σε ροδέλες
  • καρότα, 2 μέτρια σε ροδέλες
  • κρεμμυδάκι φρέσκο, 1
  • κρεμμύδι ξερό, 1 μεγάλο
  • ελαιόλαδο (για το σωτάρισμα)
  • φασόλια χλωρά, 400-500 γρ. (2,5-3 κούπες)
  • ντομάτες, 3-4 ώριμες φρέσκες ψιλοκομμένες (ή ένα μικρό κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια)
  • μαϊντανός, μισή κούπα

Εκτέλεση
  • Σωτάρετε στο ελαιόλαδο τα πρώτα τέσσερα υλικά.
  • Προσθέτετε τα φασόλια και τη ντομάτα και σιγοβράζετε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  • Προσθέτετε τον μαϊντανό και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα.

Φασόλια χλωρά ρομέσκο

Όπως παραπάνω, εκτός από τον μαϊντανό
Επιπλέον υλικό: αμύγδαλα αποφλοιωμένα, μία κούπα (τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι)

Εκτέλεση
  • Ακολουθείτε την παραπάνω συνταγή για κοκκινιστά, μόνο που αντί για μαϊντανό προσθέτετε τα τριμμένα αμύγδαλα.

Κρακεράκια για μωρά (baby crackers) χωρίς ζάχαρη/αλάτι


Το πρόβλημα με τα παιδικά κρακεράκια του εμπορίου είναι ότι σχεδόν όλα περιέχουν ζάχαρη (!) ή/και αλάτι. Έτσι τα παιδιά εθίζονται από βρέφη στις γεύσεις τους, θύματα της δικής μας ευκολίας ή άγνοιας, και ίσως γι' αυτό δεν μπορούν εύκολα να δοκιμάσουν και να απολαύσουν πιο υγιεινά τρόφιμα καθώς μεγαλώνουν. Να λοιπόν μια συνταγή που είναι νόστιμη και θρεπτική, κατάλληλη και για μεγάλους, και με καλή σχέση αξίας-τιμής (value-for-money!).

Υλικά
Για δύο ταψιά (συνολικά περ. 400 γρ.)
  • βρώμη, σπόρους ή νιφάδες, μία γεμάτη κούπα*
  • φαγόπυρο, μία γεμάτη κούπα (ή μία κούπα έτοιμο αλεύρι φαγόπυρου)
  • λιναρόσπορος, 2 κ. σούπας
  • διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας (ή επιπλέον βρώμη ή φαγόπυρο)**
  • μπέικιν πάουντερ, 1 κ. γλυκού
  • ελαιόλαδο, 4 κ. σούπας
  • νερό, περ. 1/2 κούπας
*Σημείωση: Εάν θέλετε κρακεράκια χωρίς γλουτένη, τότε χρησιμοποιήστε μόνο φαγόπυρο (2 κούπες).
** Σημείωση: Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εκτέλεση
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 205C.
  • Αλέστε σε στεγνό μπλέντερ κατά σειρά τη βρώμη, το φαγόπυρο, και τελευταίο τον λιναρόσπορο. Ανάλογα με το μπλέντερ σας, ίσως χρειαστεί να το γέρνετε ενώ δουλεύει ώστε να γίνει καλύτερα η άλεση. Κάτω-κάτω θα υπάρχουν σπόροι που δεν θα έχουν γίνει αλεύρι - αυτούς χτυπήστε τους ξανά αφού αφαιρέσετε το περισσότερο αλεύρι.
  • Αναμείξτε σε ένα μπώλ τα στεγνά υλικά: δηλ. το αλεύρι βρώμης, το αλεύρι φαγόπυρου και τον τριμμένο λιναρόσπορο, την διατροφική μαγιά (αν χρησιμοποιήσετε) και το μπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
  • Στρώστε δύο ταψιά με λαδόκολλα ή πατάκια σιλικόνης. Χωρίζετε το ζυμάρι στα δύο. Απλώνετε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη (ή με ένα μακρόστενο ποτήρι) ώστε να γίνει ένα (σχεδόν) παραλληλόγραμο φύλλο που χωρά στο ταψί σας. Δεν πειράζει καθόλου αν θυμίζει ελληνικό νησί με δαντελωτές παραλίες.
  • Χαράζετε (αλλά δεν κόβετε) το κάθε φύλλο σε παραλληλόγραμμα. Αυτό θα βοηθήσει να σπάσετε τα κρακεράκια σε ομοιόμορφα κομμάτια μετά το ψήσιμο. Αν το ξεχάσετε, μπορείτε να τα σπάσετε σε ακανόνιστα κομμάτια - θα είναι εξίσου νόστιμα.
  • Ψήνετε για 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Θα πρέπει να φαίνονται τραγανά - αν όχι, ψήστε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου σε γυάλινο κουτί για μία τουλάχιστον εβδομάδα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους:
  • Να τα δώσετε στεγνά ή βρεγμένα στο μωρό σας για να μασουλήσει.
  • Να τα μαλακώσετε με το ζουμί στο οποίο βράσατε τα λαχανικά του και να τα προσθέσετε στο μπλέντερ μαζί με τα λαχανικά.
  • Να τα λιώσετε με λίγο νερό ή μητρικό γάλα και να φτιάξετε κρέμα δημητριακών.
  • Να τα χρησιμοποιήσετε ως κουτάλι για να δώσετε στο μωρό σας χούμους, όσπρια πουρέ, πατέ από ξηρούς καρπούς κ.λπ.
  • Να φτιάξετε καναπεδάκια.
Διαβάστε επίσης
Ζάχαρη σε έτοιμα παιδικά τρόφιμα του εμπορίου
Διαβάζουμε ταμπέλες: Ζάχαρη

___

Tuesday, 22 June 2010

Χυμός μπανάνα-μήλο-ηλιόσπορος-λιναρόσπορος


Υλικά
Για περ. 500-600ml (δύο μεγάλα ποτήρια ενηλίκων)
Η δόση για το μωρό είναι ένα μικρό ποτήρι (περίπου 100 ml)

1 μπανάνα
1 μήλο με τη φλούδα
2 κουτ. σούπας ηλιόσπορο
1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
νερό

προαιρετικά: 1/8 κουτ. γλυκού φυσική βανίλια σκόνη (η φυσική έχει καφέ χρώμα, ενώ η τεχνητή έχει λευκό)

Εκτέλεση
Χτυπάτε σε στεγνό μπλέντερ ή πολυκόφτη τον λιναρόσπορο και τον ηλιόσπορο μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
Προσθέτετε τα φρούτα, τη φυσική βανίλια και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει σχετικά υγρό.

Καταναλώστε αμέσως.

Σημαντική σημείωση: Πριν δώσετε οποιαδήποτε νέα τροφή στο μωρό σας συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Διατροφικές πληροφορίες

Ο λιναρόσπορος είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού, και πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, θειαμίνης, και μαγγανίου, βλ. εδώ. Είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα: αν κατατάξουμε τα τρόφιμα με βάση την ποσότητα ω-3 λιπαρών που περιέχουν ανά 100 γρ., το λινέλαιο έρχεται πρώτο με 53.304 mg (δηλ. 53 γραμμάρια) ενώ το αμέσως επόμενο τρόφιμο περιέχει 35.311 mg (δηλ. 35 γραμμάρια). Ο ωμός λιναρόσπορος έρχεται έκτος με 22.813 mg (δηλ. 22 γραμμάρια). Επίσης, ο λιναρόσπορος είναι το ένα από τα δύο μοναδικά τρόφιμα που έχουν περισσότερα ω-3 από ω-6 λιπαρά (το άλλο είναι οι σπόροι chia). Τα ω-6 είναι πολύ εύκολο να τα πάρουμε από την τροφή μας, και έτσι ο λιναρόσπορος είναι πολύτιμος στο να διατηρήσουμε μια καλή (υψηλή, δηλ. περίπου 1:4) σχέση μεταξύ των ω-3 και ω-6 (βλ. σχετικό πίνακα).

Ο ηλιόσπορος είναι καλή πηγή θειαμίνης, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου, και σεληνίου. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (Αλφα τοκοφερόλη), βλ. εδώ.

Διαβάστε επίσης
http://veganhealth.org/articles/omega3
Για αθλητές
_________

Thursday, 10 June 2010

Σούπα βελουτέ με κινόα με λαχανικά

Η σούπα αυτή είναι πολύ εύκολη, και χρήσιμη για να εισάγετε την κινόα στη διατροφή των μωρών (από 9 μηνών, αφού όμως συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας και πάρετε τις γνωστές προφυλάξεις κατά την εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή του μωρού). Είναι πολύ νόστιμη και για τους μεγάλους, άρα δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε ξεχωριστά γεύματα για ενηλίκους και μωρά. Δείτε εδώ την διατροφική ανάλυση της κινόας - περισσότερα μετά την συνταγή.

Υλικά (για 2 μικρές μερίδες ενηλίκων)
  • κινόα, μισή κούπα (ξεπλύνετε σχολαστικά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να βγαίνει το νερό διαφανές, ώστε να ξεπικρίσει)
  • καρότα, 2 (με τη φλούδα, καθαρά από χώμα)
  • πατάτα, 1 (με τη φλούδα, καθαρή από χώμα)
  • αρακάς, 1/2 κούπας
  • θυμάρι αποξηραμένο, 1/4 κ. τσαγιού
  • ελαιόλαδο ή λινέλαιο: 1,5 κ. σούπας
Εκτέλεση
  • Βράζετε σε αρκετό νερό (το οποίο θα χρησιμοποιήσετε αργότερα στο μπλέντερ) όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Υπολογίστε τουλάχιστον 3 κούπες και προσθέστε όσο χρειαστεί για να σκεπάζεται η κινόα από νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά όταν η κινόα έχει μαλακώσει (θα δείτε ότι το φύτρο της θα ξεχωρίζει και θα μασιέται εύκολα).
  • Αλέθετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί με το νερό που έχει απομείνει.
  • Προσθέτετε το λάδι, ανακατεύετε και σερβίρετε. Επειδή η συνταγή είναι για μωρά, δεν βάζουμε αλάτι ή πιπέρι κατά το μαγείρεμα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας.

-------------------------------------------------------------------------

Η κινόα περιέχει πολύ λίγο κορεσμένο λίπος, 0% χοληστερόλη, και σχεδόν καθόλου νάτριο. Είναι καλή πηγή φολικού οξέος, μαγνησίου, και φωσφόρου, και πολύ καλή πηγή μαγγανίου (100 γρ. ωμής κινόας περιέχουν 46%, 49%, 46%, 102%, αντιστοίχως, των ημερησίων τιμών για διατροφή 2000 θερμίδων ημερησίως -- 2.000 θερμίδες αντιστοιχούν σε γυναίκα 20 ετών, όχι έγκυο ή θηλάζουσα, διάγουσα καθιστική ζωή, ύψους 1,68μ.). Επίσης, μία κούπα μαγειρεμένης κινόας έχει 2,8 mg σιδήρου. Για περισσότερα για τις ημερήσιες τιμές - daily values, DVs - βλ. εδώ. Τέλος, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα: έχει amino acid score 106 που σημαίνει ότι περιέχει πρωτείνη υψηλής διατροφικής αξίας. Παραθέτω μερικά amino acid scores για σύγκριση:
αμάρανθος 108
φαγόπυρο 99
ρύζι καστανό 75
ρύζι λευκό 71
σκληρό σιτάρι 43
Πηγή: nutritiondata.com

Σημείωση: Όταν ένα τρόφιμο έχει amino acid score 100 ή περισσότερο, σημαίνει ότι περιέχει τα βασικά αμινοξέα σε σωστές αναλογίες ή, με άλλα λόγια, ότι περιέχει "πλήρη", υψηλής ποιότητας πρωτείνη (βλ. εδώ). Σύμφωνα με το Institute of Medicine - Food and Nutrition Board και άλλες πηγές, η συνιστώμενη πρόσληψη καλής ποιότητας πρωτείνης υπολογίζεται ως εξής: 0,8 γρ. ανά κιλό βάρους του ατόμου. Δηλαδή, για άτομο 60 κιλών η απαιτούμενη ποσότητα είναι 0,8 x 60 = 48 γρ. πρωτείνης (δηλ. 48 x 4 = 192 θερμίδες). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να μειωθεί ο κίνδυνος χρονίων παθήσεων, η θερμιδική πρόσληψη από πρωτείνη δεν πρέπει να ξεπερνά το 35% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.


Δείτε επίσης:
http://www.vegfamily.com/babies-and-toddlers/starting-solids.htm

http://www.vegansociety.com/lifestyle/food/recipes/baby-and-toddler/
Vegan babies and children: A dietary guide, including pre-conception and pregnancy (PDF)
http://www.vrg.org/nutshell/kids.htm

Wednesday, 2 June 2010

Ζάχαρη σε έτοιμα παιδικά τρόφιμα του εμπορίου

Έκανα πρόσφατα μια μίνι έρευνα στα συστατικά των βρεφικών και παιδικών τροφών που πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ. Διαπίστωσα με λύπη μου τα εξής:
  • Σε πολλές τροφές για βρέφη και μωρά υπάρχει ζάχαρη (σε διάφορες μορφές, βλ. παρακάτω) είτε φανερή, είτε κρυμμένη. Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη (όπως και το επιπλέον αλάτι) δεν είναι καθόλου απαραίτητα σε μια υγιεινή διατροφή.
Κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχουν καν στην αγορά τέτοια προϊόντα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν. Πώς είναι δυνατόν να μάθει ένα παιδί να απολαμβάνει τις γεύσεις των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, και των φρούτων (και να μην του αρέσουν τα γλυκά), όταν από 6 μηνών το υποχρεώνουμε να τρώει τόση ζάχαρη στο φαγητό του; Δίνοντας τέτοιες τροφές στα παιδιά κατ' ουσίαν τα εθίζουμε στη ζάχαρη. Πολλοί διαιτολόγοι προτείνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών (πιθανώς εν μέρει για να αποκτήσουν πρώτα υγιεινές διατροφικές συνήθειες).

Ιδού μια (μη πλήρης) λίστα με τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγουμε: σιρόπι καλαμποκιού/αραβοσίτου, φρουκτόζη, ζάχαρη, σιρόπι μαλτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτοδεξτρίνη, λακτόζη, σουκρόζη. Επίσης γλυκαντικές ουσίες (άρα προς αποφυγή) είναι και τα ακόλουθα: μέλι, χυμός μήλου, σιρόπι (γλυκόζης, καλαμποκιού, σφενδάμου, κ.λπ.), αγαύη, μελάσσα.

  • Σε πολλές τροφές υπάρχει προσθήκη βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, αλλά μπορεί να καλύπτει το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που περιέχονται μπορεί να είναι πολύ φτωχές σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή μπορεί η επεξεργασία, στην οποία υπόκεινται οι πρώτες ύλες ώστε να παραχθεί το τρόφιμο, να μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ένα παράδειγμα: το αναποφλοίωτο μακρύκοκκο ρύζι είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο (potassium), ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1-θειαμίνη, B3-νιασίνη, Β6-πυριδοξίνη), βλ. εδώ. Ποιος ο λόγος να προσθέτουμε με τεχνητό τρόπο βιταμίνες και μέταλλα σε παιδικές τροφές με βάση το ρύζι;
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία βρίσκονται κοντύτερα στην αρχική, φυσική τους κατάσταση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταναλώνουμε αναποφλοίωτα και ακατέργαστα δημητριακά και προϊόντα (ψωμί και ζυμαρικά) με βάση τα ακατέργαστα δημητριακά (αυτά που στην αγορά πωλούνται ως ολικής αλέσεως). Φυσικά επειδή τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλές φυτικές ίνες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε στη διατροφή των παιδιών και μείγματα αυτών, ώστε να μην χορταίνουν τόσο εύκολα και να υπάρχει χώρος για περισσότερα πραγματικά τρόφιμα. Αλλά το να χρησιμοποιούμε 20-50% επεξεργασμένα δημητριακά για τη διατροφή ενός παιδιού, απέχει πολύ από το να του δίνουμε το 100% των δημητριακών του σε επεξεργασμένη μορφή.
  • Δεν παρέχουν όλες οι επιχειρήσεις τις λίστες με τα συστατικά των προϊόντων τους στο διαδίκτυο.
  • Δείτε, για παράδειγμα την ιστοσελίδα http://www.nestlebaby.com/gr/, στην οποία έψαξα αρκετά, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κατάλογο των συστατικών των προϊόντων. Υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές για το πόσο καλό κάνει η τάδε βιταμίνη και το δείνα ιχνοστοιχείο, αλλά πλήρεις περιγραφές των συστατικών δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να φωτογραφίσω μερικές συσκευασίες και θα επανέλθω.
  • Στη σελίδα http://www.nutricia.gr/baby/products.html υπάρχει η λίστα με τα συστατικά του κάθε προϊόντος (μπράβο τους) και διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ. (χωρίς να αναφέρεται πόσα από τα γραμμάρια των υδατανθράκων είναι ζάχαρη). Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ακόμα και όπου υπάρχει μήλο ως συστατικό, μπαίνει χυμός μήλου ως πρόσθετο συστατικό.
  • http://www.hipp.co.uk/ Υπάρχουν λίστες συστατικών, σε αρκετά προϊόντα (βαζάκια) υπάρχει χυμός μήλου, και σε κάποια μπισκότα υπάρχει ζάχαρη. Πολύ καλές πληροφορίες και σήμανση για αλλεργίες και ειδικές δίαιτες (π.χ. vegan, χωρίς γλουτένη, κ.λπ.)
  • http://www.holle.ch/english/Default.asp Παρέχει πλήρεις λίστες συστατικών σε κάθε προϊόν. Υπάρχει ζάχαρη σε κάποια μπισκότα, αλλά πολλά βαζάκια έχουν μόνο φρούτα και όχι χυμό μήλου ή άλλη μορφή ζάχαρης.
Μετά από αυτή την αναζήτηση, λοιπόν, αποφάσισα να μην αγοράσω κανένα τρόφιμο που απευθύνεται σε βρέφη, και να μην τα εντάξω στην καθημερινότητά μας, εκτός βεβαίως για την περίπτωση ανάγκης π.χ. σε ταξίδια. Στο βαθμό που είναι εφικτό, δεν θέλω να χρηματοδοτήσω επιχειρήσεις που προσπαθούν να παράγουν "νόστιμα" φαγητά τα οποία εθίζουν τα παιδιά σε γλυκές ή αλμυρές γεύσεις. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές (π.χ. εδώ) για μπισκότα, σούπες, κρέμες, και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διατροφή του παιδιού του (περισσότερο από το να του προσφέρει έτοιμα γεύματα και μετά να το επιπλήττει κιόλας γιατί δεν του αρέσει το μπρόκολο ή το αβοκάντο ή τα όσπρια) μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική του αναλόγως.

Σιγά-σιγά θα δημοσιεύω τις αγαπημένες μου συνταγές για μωρά. Watch this space!

Διαβάστε ακόμα
http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar
http://www.wholesomebabyfood.com/sugarinbabyfood.htm
http://ariadni144.wordpress.com/2010/03/05/fda_warns_nestle/
http://greekveganparenting.blogspot.com/2009/12/6.html
http://www.veganforum.gr/index.php/board,58.0.html
http://ekpizo.gr/blog/archives/282

http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/infants-and-children.aspx
http://www.vegansociety.com/lifestyle/parenting/vegan-babies-and-children/

http://www.vrg.org/nutshell/kids.htm
http://www.vegfamily.com/babies-and-toddlers/vegan-toddler-food-guide.htm
http://www.vrg.org/nutrition/pregnancy.htm
http://vegrd.vegan.com/pages/article.php?id=922
http://vegrd.vegan.com/pages/article.php?id=426
http://www.examiner.com/x-5670-Seattle-Vegan-Examiner~y2010m4d9-Milk-may-make-children-grow-too-fast

Wednesday, 19 May 2010

Μακαρόνια με βελούδινη σάλτσα τιριού χωρίς χοληστερόλη (Mac and cheeze)


Ένα από τα χρήσιμα στοιχεία αυτής της συνταγής (όπως κάθε συνταγής με φυτικά "τιριά"), είναι ότι το πλύσιμο των σκευών είναι απίστευτα εύκολο, ακόμα και αν τα υπολείμματα του φαγητού έχουν ξεραθεί. Αρκεί λίγο μούλιασμα με νερό και τα υπολείμματα φεύγουν ακόμα και χωρίς σφουγγάρι. Επίσης, δεν θα πιστεύετε ότι τρώτε κάτι υγιεινό - η γεύση αυτή δημιουργεί εθισμό.

Πόσα σκεύη λερώνω;

  • Την κατσαρόλα που βράζουν τα ζυμαρικά
  • Το μπλέντερ
Υλικά
  • ζυμαρικά με μικρό σχήμα, 500γρ.
  • νερό, 1 κούπα
  • γάλα σόγιας, 1 και 1/4 κούπες (ή νερό, αν δεν έχετε γάλα σόγιας)*
  • διατροφική μαγιά, 1/2 κούπας (πληροφορίες)
  • άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ), 3 κουτ. σούπας
  • κρεμμύδι, μισό μικρό (σκόνη: 1 κ.τσ.)
  • σκόρδο, 2 σκελίδες (σκόνη: 1/2 κ.τσ.)
  • χυμός λεμονιού, 1 κουτ. σούπας (προαιρετικός)
  • κουρκουμάς, 1 γεμάτο κουταλάκι τσαγιού
  • μουστάρδα σκόνη, μισό κουτ. τσαγιού
  • αλάτι, 1 κ.τσ. ή περισσότερο
  • πιπέρι καγιέν, μια μύτη (1/8 κ.τσ.)
  • πιπέρι μαύρο, 1/4 κ. τσαγιού
* Το γάλα σόγιας μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα του εμπορίου (αμυγδάλου, βρώμης, ρυζιου, φουντουκιού κ.λπ.) ή από σκέτο νερό. Αν χρησιμοποιήσετε νερό, μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε 1/4 - 1/2 κούπας άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς με λευκό χρώμα (ένα είδος ή συνδυασμό) όπως αποφλοιωμένα αμύγδαλα, ηλιόσπορο, κάσιους, κουκουνάρι, φουντούκι.



Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente.
  • Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ.
  • Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά (δεν χρειάζεται να τα σουρώσουμε πολύ επιμελώς, ας μείνει και λίγο νερό), τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν, την τοποθετούμε πάνω στη ζεστή εστία και προσθέτουμε τη σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε επάνω στην εστία μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από την εστία πριν πήξει εντελώς η σάλτσα, διότι θα πήξει λίγο ακόμα και εκτός εστίας.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε μια πιο τραγανή γεύση, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Σημείωση: Το φαγητό αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και αν θέλουμε να το ξεναζεστάνουμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό, ή στο φούρνο. Μπορούμε επίσης, αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως όλη τη σάλτσα, να τη φυλάξουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Την περιχύνουμε σε ζεστά ζυμαρικά. Αν είναι πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό.

Συνδυασμός των παρακάτω συνταγών

http://blog.fatfreevegan.com/2007/10/easy-macaroni-and-cheeze.html

http://vegandad.blogspot.com/2008/06/creamy-mac-and-cheeze.html


Στη φωτό, πώς φαίνεται η σάλτσα όταν πρέπει να αποσυρθεί από τη ζεστή εστία.

__

Monday, 3 May 2010

Ζυμαρικά με σάλτσα ζαπονέ-γκρεκ (Ζυμαρικά με λευκή σάλτσα χωρίς χοληστερόλη)




Υλικά για 3 μέτριες μερίδες

300 γρ. νούντλς από φαγόπυρο ή καστανό ρύζι (χωρίς αυγό)

καρότο, 1, κομμένο πολύ λεπτά μπαστουνάκια
μαραθόριζα. περ. 1/4, ψιλοκομμένη
μπαμπού, μισή κονσέρβα, σε λεπτά μπαστουνάκια (προαιρετικά)
πράσο, μισό (από τη ρίζα έως τη μέση), κομμένο κατά μήκος και μετά ροδέλες
φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 μάτσο (περ. 4)
πράσινη πιπεριά, σε λεπτά μπαστουνάκια
λευκά μανιτάρια button, 5, σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές)
γάλα καρύδας, μισή κονσέρβα

κύμινο τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού
τζίντζερ τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού
πάπρικα, 2 κουτ. γλυκού
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε νερό για να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά (ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου, εκτός από το ξέπλυμα). Εν τω μεταξύ:

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο για 3 λεπτά τα "σκληρά" υλικά: καρότο, μαραθόριζα, μπαμπού, πράσο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πράσινη πιπεριά ανακατεύοντας για άλλα 2-3 λεπτά. Τελευταία προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας για 1 λεπτό, το γάλα καρύδας και τα μπαχαρικά - θα πάρει ένα ενδιαφέρον πορτοκαλί χρώμα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, με στόχο η σάλτσα να πήξει ελαφρώς.

Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά έχετε στο ψυγείο σας -- απλώς σε όγκο θα πρέπει να βγαίνουν 3-4 κούπες (μία γεμάτη κούπα λαχανικών ανά μερίδα, για να καλύψουμε 2 από τα "5-a-day") Ακόμα και μόνο με καρότο και κολοκυθάκι, η σάλτσα γίνεται τέλεια.

Σερβίρουμε με πατουσάκια.

Wednesday, 21 April 2010

Λαζάνια με κρέμα από σπανάκι




Montage by Aliena (la divina).
Στο βίντεο χρησιμοποιήθηκαν μαυρομάτικα φασόλια, επειδή αυτά υπήρχαν εκείνη τη μέρα. Χρησιμοποιώ και άσπρα φασόλια και κόκκινα φασόλια στην ίδια συνταγή.

Έμπνευση οι παρακάτω δύο συνταγές από Susan V (Fat-free vegan):
http://blog.fatfreevegan.com/2006/03/my-favorite-lasagna.html


γέμιση από τη συνταγή
http://blog.fatfreevegan.com/2009/05/italian-layered-vegetable-casserole.html


με σάλτσα μαρινάρα: σκόρδο, ντομάτα, βασιλικός

______________
Γέμιση

Για μεγάλο ταψί και πολλές (ή πιο ογκώδεις) στρώσεις θα πρέπει να διπλασιάσετε τις ποσότητες.

1η παραλλαγή

Για 2 στρώσεις (ή για 20-22 κανελλόνια)
φασόλια μαγειρεμένα ή σκληρό τόφου, 3 κούπες*
διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας
βασιλικό αποξηραμένο, 1 κ. γλυκού
ρίγανη, 1/2 κ. γλυκού
πιπέρι καγιέν, 1/8 κ. γλυκού
αλάτι, 1/2 κ. γλυκού
σπανάκι κατεψυγμένο, 2 κούπες
νερό, όσο χρειαστεί για να πάρουμε κρεμώδες μείγμα

* Σημείωση: 250 γρ. ξερά φασόλια δίνουν 3,5-4 κούπες μαγειρεμένα φασόλια. Μπορείτε να μουλιάσετε και να βράσετε 500 γρ. (δηλ. ένα πακέτο) και τα μισά να τα καταψύξετε (όλα ή σε δύο "μερίδες" της 1,5 κούπας) για να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, και χτυπάτε τα προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό για να διευκολύνετε το μπλέντερ (προσοχή μην το παρακάνετε με το νερό και γίνει υγρό - θέλετε να έχετε μια πηχτή κρέμα). Όταν το μείγμα γίνει κρέμα, δείτε αν είναι 4 κούπες (τα πιο πολλά μπλέντερ έχουν διαβαθμίσεις για κούπες). Αν δεν είναι προσθέστε λίγα φασόλια ή σπανάκι για να φτάσετε τις 4 κούπες. Αν το μπλέντερ σας δεν έχει διαβαθμίσεις, ρίξτε 4 κούπες νερό (π.χ. αυτό με το οποίο θα βράσετε τα φασόλια) πριν χτυπήσετε τα υλικά και σημειώστε τη στάθμη του υγρού.

2η παραλλαγή (με δενδρολίβανο)

Για 2 στρώσεις (ή για 20-22 κανελλόνια)
φασόλια μαγειρεμένα ή σκληρό τόφου, 3 κούπες*
διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας
βασιλικό αποξηραμένο, 1 κ. γλυκού
ρίγανη, 1,5 κ. γλυκού
πιπέρι καγιέν, 1/8 κ. γλυκού
δενδρολίβανο αποξηραμένο, 1/2 κ. γλυκού

αλάτι, 1/2 κ. γλυκού
σπανάκι κατεψυγμένο, 2 κούπες
νερό, όσο χρειαστεί για να πάρουμε κρεμώδες μείγμα

Εκτέλεση: Όλα στο μπλέντερ, όπως παραπάνω.


_____

Monday, 12 April 2010

Σούσι καστανού ρυζιού τυλιγμένο με νόρι


Βρήκα πρόσφατα φύλλα φυκιού και αποφάσισα να φτιάξω σούσι για πρώτη φορά. Από όσο έχω καταλάβει από τη wikipedia, το σούσι (sushi) είναι το ρύζι στο οποίο έχει προστεθεί ξύδι. Το ρύζι αυτό μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, και ένας από αυτούς είναι να τυλιχτεί μαζί με λαχανικά σε φύλλα φυκιού (nori). Η δική μου παραλλαγή είναι χωρίς ξύδι, μόνο με κρασί από ρύζι.

Στη φωτό, η πρώτη απόπειρα του Κ. για τύλιγμα.


Υλικά
για περ. 28 κομμάτια
  • 1 κούπα αναποφλοίωτο κοντόκοκκο ρύζι, mirin (κρασί από ρύζι), Soyu (είδος soy sauce), σιρόπι αγαύης (ή ζάχαρη άχνη), αλάτι
  • 4 φύλλα από φύκια (nori)
  • καρότο, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι - όλα κομμένα σαν μακρόστενα σπιρτόξυλα
  • αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία

  • Βράστε το ρύζι με 1 κούπα νερό, προσθέτοντας σταδιακά όσο ζεστό νερό χρειαστεί ώστε να σιγοβράζει, αλλά να μην είναι πολύ υγρό. Προσθέστε όσο αλάτι θέλετε.
  • Όταν είναι έτοιμο (θα είναι κολλώδες) το μεταφέρετε σε γυάλινο μπωλ (για να κρυώσει γρηγορότερα, λένε, ή το απλώνετε ανάμεσα σε δύο πετσέτες κουζίνας βρεγμένες με κρύο νερό) και το πασπαλίζετε με 1-2 κουταλιές σούπας mirin και μισή κουταλιά σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη άχνη
  • Ενώ βράζει το ρύζι, προετοιμάστε τα λαχανικά.
  • Αναμείξτε λίγο νερό με mirin για να βρέχετε την άκρη του nori ώστε να κολλήσει.

Στήσιμο
Απλώνετε ένα φύλλο nori σε ένα σου-πλα από μπαμπού. Οι γραμμές πρέπει να ειναι κάθετα σε σας και η γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Θα αφήσετε χωρίς γέμιση τουλάχιστον 6-8 εκατοστά στο πάνω μέρος του φύλλου. Απλώνετε ρύζι πιέζοντάς το με ένα κουτάλι, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και από πάνω του βάζετε τα λαχανικά (να προεξέχουν από δεξιά και αριστερά): 1 γραμμή φτιαγμένη από καρότα, μία-δύο από αγγούρι, μία-δύο από φρέσκο κρεμμύδι και μία από φέτες αβοκάντο είναι υπερ-αρκετά. Τυλίγετε σφιχτά και βρέχετε την κενή άκρη του φύλλου με το νερό+mirin. Tοποθετείτε με τη ραφή προς τα κάτω σε μια επιφάνεια κοπής και κόβετε με κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι σε κομματάκια φάρδους περ. 3 εκατοστών (1-2 μπουκιές). Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, αλλά στην περίπτωση αυτή παραλείψετε το αβοκάντο γιατί μαυρίζει.

Σερβίρετε με ένα μικρό μπολ με soyu (για βούτηγμα) και αν σας αρέσει, με πάστα wasabi. Αυτή η πάστα φτιάχνεται από τη ρίζα του φυτού wasabia japonica και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες (πολύ χρήσιμο για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο δηλητηρίασης από ωμά ψάρια). Όμως εμείς συνδυάζουμε το σούσι μας με λαχανικά, συνεπώς μας είναι άχρηστη αυτή η ιδιότητα του της πάστας wasabi -- και ζούμε όλοι (εμείς και τα ψάρια) καλύτερα.

Η τεχνική για το τύλιγμα (μαζί με μία διαφορετική συνταγή) από την Karna Knapp (Delectable Planet):



ShareThis

Translate