Thursday 27 April 2017

Vegan pyramid | Βέγκαν πυραμίδα διατροφής

Πυραμίδα βέγκαν διατροφής


Οι πυραμίδες της διατροφής φαίνεται να έχουν πια ξεπεραστεί, και έχουν αντικατασταθεί από τα "πιάτα" [1]. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας διδάσκει μια πυραμίδα διατροφής στο Δημοτικό Σχολείο. Από ό,τι είδα, η πυραμίδα που διδάσκεται δεν είναι η πυραμίδα που περιέχεται στις Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες μας, η οποία περιέχει τα άγρια χόρτα (wild greens) [2], κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι ως Χώρα [3].

Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής από τις ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες (Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας, 1999). Σημείωση: Το σύνολο των μικρομερίδων ημερησίως ορίζεται στις 22-23 μικρομερίδες, οι οποίες λαμβάνονται σε 3-4 γεύματα. Συνεπώς, σε κάθε γεύμα αντιστοιχούν 5,5-7,5 μικρομερίδες τροφής.

Mediterranean diet pyramid (from Greek Guidelines). Ministry of Health & Welfare (Greece), Supreme Scientific Health Council (1999). Note that in these guidelines, 22-23 servings are to be consumed daily in 3-4 meals.

Αν τύχει να σας φέρει το παιδί σας μια πυραμίδα υγιεινής διατροφής από το σχολείο, ή σχετικές δραστηριότητες, και σας πει ότι συζήτησαν την πυραμίδα στο σχολείο, θα βοηθούσε τόσο το παιδί σας όσο και τους δασκάλους του να έχετε εύκαιρη την πυραμίδα βέγκαν διατροφής. Έτσι, θα μπορέσει να συζητηθεί στην τάξη και η βέγκαν πυραμίδα διατροφής, και να ειπωθεί, όπως πολύ εύστοχα ειπώθηκε από την δική μας δασκάλα, ότι "όποιοι έχουν αλλεργία στο γάλα, ή όποιοι δεν πίνουν ζωικό γάλα, πίνουν γάλα σόγιας". Εύγε στην καταπληκτική δασκάλα μας, που έκανε το παιδί μας να μην νιώσει άβολα με την "διαφορά" του.

Από όλες τις πυραμίδες που κυκλοφορούν, εγώ προτιμώ αυτήν που σας παραθέτω στην αρχή του άρθρου, διότι στην ομάδα του ασβεστίου (βλ. "γαλακτοκομικά") η vegan πυραμίδα δείχνει πλήρη τρόφιμα με πράσινο χρώμα (εκτός από το γνωστό και εύκολο επιφορτισμένο γάλα σόγιας). Αυτή η πυραμίδα είναι ευκαιρία για τα παιδιά μας (βέγκαν και μη) να μάθουν την αξία των πράσινων λαχανικών, και να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν όσες πιο πολλές θερμίδες από πράσινα λαχανικά μπορούν στην διατροφή τους.

Από τα χρόνια που αναζητούσα πληροφορίες για την υγιεινή βέγκαν διατροφή για εγκύους, έχουν μείνει στον υπολογιστή μου δύο αρχεία pdf (πατήστε τους τίτλους για να τα κατεβάσετε):
  1. Η πυραμίδα (δηλ. η παραπάνω εικόνα).
  2. Ο πίνακας που  εξηγεί τι σημαίνει "μικρομερίδα" με παραδείγματα ποσοτήτων τροφίμων.

H πυραμίδα υπάρχει και εξηγείται στο εξαιρετικό βιβλίο των Jo Stepaniak και της Vesanto Melina με τίτλο "Raising Vegetarian Children: A Guide to Good Health and Family Harmony". Ο πίνακας είναι διαθέσιμος από την ιστοσελίδα της Vesanto Melina.

Σημειώσεις

[1] Πώς η βέγκαν διατροφή είναι συμβατή με το "πιάτο" των διατροφικών οδηγιών; Ομιλία του Καρδιολόγου Κωστή Τσαρπαλή  https://youtu.be/Afgqu-BAohc

[2a] Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας, (1999). Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικες στην Ελλάδα. http://www.mednet.gr/archives/1999-6/pdf/615.pdf

[2b] Ministry of Health and Welfare (Greece), Supreme Scientific Health Council (1999). Dietary Guidelines for Adults in Greece. http://www.mednet.gr/archives/1999-5/pdf/516.pdf

[3] Nutrition Facts (2011). Dietary Guidelines: It's all Greek to the USA. https://nutritionfacts.org/video/dietary-guidelines-its-all-greek-to-the-usda/

[4] Jo Stepaniak. Δείτε το νέο της σάιτ της που αφορά την βέγκαν διατροφή για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: http://www.ibsvegan.com


[5] Vesanto Melina, Διαιτολόγος στον Καναδά. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία για την βέγκαν διατροφή. Δείτε την ιστοσελίδα της: http://nutrispeak.com


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

Vegan Food Pyramid english text soon

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate