Thursday 11 May 2017

Almonds and calcium -- another myth | Αμύγδαλα και ασβέστιο -- άλλος ένας μύθος



Το περιβάλλον της διατροφής στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι γεμάτο μύθους. Πρώτος και καλύτερος, είναι μάλλον ο μύθος της πρωτείνης. Αυτός ο μύθος διαλύεται εύκολα από όποιον αποφασίσει να δει τα στοιχεία. Δείτε την ανάλυση του Καρδιολόγου Κωστή Τσαρπαλή. Άλλος ένας μύθος, αν και πολύ μικρότερης βλαπτικότητας προς την δημόσια υγεία, είναι ο μύθος των αμυγδάλων, όπως εξηγείται παρακάτω, πάλι με χρήση στοιχείων. || Our nutrition environment (in which we live and we raise our kids) is full of myths. Arguably the major myth is the protein myth. Cardiologist Kostis Tsarpalis is breaking this myth here (in Greek). One of the myths that have a lesser impact on the healthfuness of human diets is the almond myth. Please read below.

Τα δεδομένα

100 γρ. αμυγδάλων περιέχουν 264 mg ασβεστίου και 576 θερμίδες.
Δηλαδή, 46 mg ασβεστίου στις 100 θερμίδες.

Απλά ερωτήματα, απλοί υπολογισμοί

1. Πόσες θερμίδες πρέπει να πάρουμε από αμύγδαλα προκειμένου να προσλάβουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 1.000mg ασβεστίου;

Απάντηση: 1.000mg ασβεστίου = 2.181 θερμίδες. Αν δηλαδή οι ημερήσιες θερμίδες μας είναι λιγότερες, τότε τα αμύγδαλα δεν μας οδηγούν προς τον στόχο των 1.000mg.

2. Πόσο ασβέστιο θα προσλάβουμε αν φάμε 2.000 θερμίδες από αμύγδαλα;
Απάντηση: 2.000 θερμίδες = 917mg ασβεστίου.

Συμπέρασμα

Παρά τις άπειρες αναφορές (από ειδικούς και μη) στα αμύγδαλα ως σημαντική πηγή ασβεστίου, αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι τα αμύγδαλα δεν αποτελούν και τόσο σοβαρή πηγή ασβεστίου. Ναι, είναι νόστιμα. Ναι, τρώγονται εύκολα εκτός σπιτιού. Ναι, μας βοηθούν (ως γάλα αμυγδάλου) να φάμε το μούσλι μας το πρωι. Μέχρι εκεί.

Αν θέλουμε να αυξήσουμε την διαιτητική μας πρόσληψη ασβεστίου, υπάρχουν καλύτερες επιλογές, πιο φθηνές και πιο χορταστικές -- κατ' ουσίαν όλα τα φαγητά που περιέχουν πράσινα λαχανικά ή/και όσπρια, όπως είναι π.χ. οι μπάμιες μαγειρεμένες με ντομάτα (113mg ανά 100 θερμίδες), η φασολάδα (87mg ανά 100 θερμίδες), οι αγγινάρες αλά πολίτα (56mg ανά 100 θερμίδες). Ακόμα και το φτωχικό πρασόρυζο (πράσα, καστανό ρύζι, ντομάτα) έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε ασβέστιο (46mg ανά 100 θερμίδες). Από τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι περιέχει περισσότερο ασβέστιο (74mg ανά 100 θερμίδες) από τα αμύγδαλα. Δείτε το άρθρο για τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου εδώ, όπου είναι εμφανές ότι μια υγιεινή βίγκαν διατροφή (δηλ. όλες οι θερμίδες μας από πλήρη τρόφιμα) μπορεί εύκολα να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο. Δείτε επίσης τον πίνακα με την μέση περιεκτικότητα σε ασβέστιο (και άλλα) των διαφόρων ομάδων τροφών.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

The data

100 g of almonds contain 264mg of calcium and 576 calories.
That is, 46 mg of calcium per 100 calories 

Simple questions, simple calculations

1. How many calories from almonds contain the RDA of 1.000mg of calcium?

Answer: 2.181 calories.

2. How much calcium is contained in 2.000 calories from almonds?
Answer: 917mg of calcium.

Conclusion

Almonds are not such a great source of calcium. Yes, they taste nice. Yes, they can be easily nimbled on when away from home. Yes, they help us (as almond milk) to eat a healthy breakfast (oats). But they are not a good source of calcium. If we want to increase our dietary calcium intake, there are many other options delivering more calcium per calorie. For example, greens and beans, e.g. okra cooked with tomato (113mg per 100 cal), the Greek classic canellini bean soup (87mg per 100 calories), artichokes a la polita (artichokes, peas, carrot), are richer (56mg per 100 calories). Even the poor leeks with rice dish (leeks, tomatoes, brown rice) has the same content as almonds (74mg per 100 calories) but much more satiating power than almonds. Read the article on the best plant sources of calcium, where data show that a healthy vegan diet (i.e. a diet with all, or almost all calories coming from whole plant foods) can easily meet our calcium needs. Of course, the benefits of the plant based diet are numerous -- there is no other type of diet that is so full of beneficial phytochemicals. See also a table with the average content of nutrients per 100 calories of various food groups.

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate