Friday 14 March 2014

Φακές στον ατμό, και χρήση τους σε μπιφτέκια


Εισαγωγή

Οι καφέ/πράσινες φακές (δηλ. οι συνηθισμένες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για μπιφτέκια, κεφτέδες, σάλτσα μακαρονιών με κιμά, κ.λπ.

Το μαγείρεμα στον ατμό έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
  1. Οι μαγειρεμένες φακές διατηρούν το σχήμα τους (είναι τέλειες για σαλάτες).
  2. Οι μαγειρεμένες φακές έχουν μικρό ποσοστό υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να πλαστούν σε μπαλάκια ή μπιφτέκια χρειάζεται να προσθέσουμε υγρά υλικά, που κατά κανόνα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει. Αντιθέτως, αν έχουν μαγειρευτεί σε νερό, τότε, χρειάζεται να "δέσουμε" τις φακές με κάποιο αμυλούχο συστατικό (φρυγανιά, αλεύρι σιταριού, ρεβυθάλευρο, βρώμη, ρύζι, πατάτα κ.λπ.), που συνήθως αλλάζει τη γεύση και την υφή του μπιφτεκιού.
  3. Τα υγρά υλικά που προσθέτουμε μπορούν να είναι ό,τι επιθυμούμε. Μια καλή αρχή είναι λιωμένη ντομάτα στο μπλέντερ μαζί με σπόρια από πράσινες πιπεριές (πάντα κρατώ τα σπόρια στην κατάψυξη διότι δίνουν πολύ ωραία γεύση). Στο μπλέντερ μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο. Μπορούμε φυσικά αυτά τα υλικά να τα προσθέσουμε ψιλοκομμένα στο μείγμα της φακής.

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις φακές για 8-12 ώρες.
Τις μαγειρεύουμε στη χύτρα ταχύτητος, στο καλαθάκι του ατμού για 40 λεπτά στη θέση Ι (αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο αν μουλιάσουμε τις φακές αρκετά ώστε να μαλακώσουν, βλ. συνταγή για φαλάφελ).
Κάνουμε χοντρό τρίμμα τις φακές περνώντας τις για λίγο από το μούλτι ή το μπλέντερ.
Βάζουμε τις φακές σε μια λεκάνη και προσθέτουμε ψιλοκομμένα υλικά, π.χ.
  • μανιτάρια (σωταρισμένα ή ωμά)
  • λιαστές ντομάτες
  • καρότο
  • κρεμμύδι ξερό ή και φρέσκο
  • πιπεριά
Φτιάχνουμε ντοματόζουμο λιώνοντας ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με σπόρια από πιπεριές ή ολόκληρη πιπεριά, και (προαιρετικά) άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας (πιπεριά, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο κ.λπ.)

Προσθέτουμε το ντοματόζουμε λίγο-λίγο στη λεκάνη και ανακατεύουμε. Όταν το μείγμα φτάσει στο σημείο να πλάθεται σε μπιφτέκια ή κεφτέδες, δεν ρίχνουμε άλλο υγρό (το πίνουμε!). Προσθέτουμε μπαχαρικά της αρεσκείας μας (π.χ. κύμινο, κάρρυ, γαρύφαλλο τριμμένο, πιπέρι), πλάθουμε, και ψήνουμε στους 180 στο φούρνο.

Καλή όρεξη!

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.


No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate