Saturday, 17 July 2010

Choco-choco chip muffins - Μάφιν σοκολάτας με κομματάκια σοκολάτας


Στο βιβλίο Vegan with a Vengeance (amazon, book depository) της Isa Chandra Moskowitz (The Post-Punk Kitchen) υπάρχει η συνταγή Mocha Chip Muffins καθώς και η παραλλαγή τους Chocolate-Chocolate chip Muffins.

Η δική μου παραλλαγή απέχει πολύ από την παραπάνω συνταγή, αλλά την αναφέρω διότι αυτήν χρησιμοποίησα ως βάση για αλλαγές. Χρησιμοποιώ πιο απλά υλικά: ελαιόλαδο και ξύδι αντί για λάδι ελαιοκράμβης και γιαούρτι σόγιας, αντιστοίχως. Επίσης έχω μειώσει τη ζάχαρη κατά 16,7%.

Εργαλεία
  • φόρμες για μάφινς -- είτε χάρτινες (μίας χρήσεως) ή σιλικόνης, μετρίου μεγέθους
  • 2 μπώλ (1 για υγρά, 1 για στεγνά υλικά)
Υλικά
  • αλεύρι, 200 γρ. (= 1,5 κούπες)
  • ζάχαρη, 125 γρ. (αν με ψιλούς κρυστάλλους: μισή κούπα + 1 κοφτό κ. γλ.)
  • κακάο σκόνη, 30 γρ. (= 6 κοφτές κ. σούπας, δηλ. κάτι λιγότερο από μισή κούπα)
  • μπέικιν πάουντερ, 2,5 κουτ. γλυκού
  • αλάτι, 1/2 κουτ. γλυκού

  • γάλα σόγιας, 265 ml (= μία κούπα + 2 κ. σούπας)
  • ελαιόλαδο, 135 ml (= μισή κούπα + 1 κ. σούπας)
  • ξύδι (κατά προτίμηση λευκό), 1 κ. σούπας*
  • λίγο εκχύλισμα βανίλιας
  • κουβερτούρα (χωρίς γάλα), 65-75 γρ., σε κομματάκια
* Σημείωση: Αν το γάλα σόγιας που έχετε στο ψυγείο σας έχει ξινίσει, αυτή είναι ιδανική συνταγή για να το χρησιμοποιήσετε. Μειώστε ή καταργήστε (αναλόγως του πόσο ξινό είναι το γάλα) το ξύδι, και αυξήστε αντιστοίχως το γάλα (ώστε ο συνολικός όγκος των υγρών να μην μεταβληθεί). Επίσης, αν το γάλα δεν ξυνίσει, προσθέστε άλλη μία κουταλιά ξύδι, ανακατέψτε και περιμένετε (και αφαιρέστε μία κουταλιά από το λάδι).

Εκτέλεση
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C.
  • Χτυπήστε (με ένα πηρούνι) λίγο το "γάλα" με το ξύδι και αφήστε το για 5 λεπτά να ξινίσει.
  • Κοσκινίστε τα ξηρά υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και αναμείξτε τα.
  • Προσθέστε στο μπωλ με το ξινισμένο γάλα το ελαιόλαδο και χτυπήστε με ένα πηρούνι για να τα ομογενοποιήσετε.
  • Μόλις θερμανθεί ο φούρνος, μεταφέρετε τα υγρά υλικά στα στεγνά, και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις ώστε το μείγμα να γίνει σχεδόν ομοιογενές. Προσθέστε τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Η ιδέα είναι ότι ΔΕΝ ζυμώνετε, απλώς ανακατεύετε πολύ-πολύ ήρεμα, ίσα για να βραχούν τα στεγνά υλικά. [Το μείγμα πρέπει τώρα να μπει στον προθερμασμένο φούρνο το συντομότερο.]
  • Με ένα μικρό κουτάλι γεμίστε τις θήκες για τα μάφινς έως τα 2/3 τους και ψήστε για 18-20 λεπτά ή (καλύτερα) έως ότου μια οδοντογλυφίδα που τη βουτάτε σε ένα μάφιν βγαίνει καθαρή. Μην ανοίξετε το φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά.
Περισσότερες φωτογραφίες

Το μείγμα μόλις μπαίνει η σοκολάτα. Δεν είναι εντελώς ομοιογενές.

Το μείγμα στις φόρμες, έτοιμο για ψήσιμο.


1 comment:

  1. μιαμ μιαμ! εγώ έφαγα 2 πάντως! καταπληκτικά!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate