Thursday 8 July 2010

Σάντουιτς/τόστ με τυρένια κρέμα χωρίς χοληστερόλη (Σαμιτσάκια cruelty-free)

Η συνταγή είναι από το The Ultimate Uncheeze Cookbook, της Jo Stepaniak (amazon-uk, book depository). Ρίξτε μια ματιά σε επιλεγμένες σελίδες του στο books.google.com. Πολύ χρήσιμος ο συγκριτικός πίνακας στη σελίδα 19.

Τα σαντουιτσάκια αυτά είναι πεντανόστιμα, και εξαφανίζονται στη στιγμή. Κάθε ένα έχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επειδή αντέχουν στο ψυγείο αρκετές ημέρες, φτιάχνω πάντοτε διπλή δόση (δηλ. για 8 σαμιτσάκια), γι' αυτό παραθέτω παρακάτω υλικά για τη διπλή δόση. Για εξοικονόμηση χρόνου, προσθέτω τη ντομάτα τη στιγμή που τα φτιάχνω, και όχι πριν τα φάω. Μία αλλαγή που έκανα στη συνταγή είναι ότι προσθέτω πελτέ ντομάτας αντί για κέτσαπ. Επίσης, όταν έχω όρεξη, χτυπώ φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο με το νερό και με αυτό αντικαθιστώ τις σκόνες τους, βλ. σημείωση.

Υλικά
  • νερό, 1 και 1/3 κούπες
  • διατροφική μαγιά, 1/2 κούπας (βλ. σημείωση 1)
  • αλεύρι (ό,τι έχετε), χυμό λεμονιού, ταχίνι: από 4 κ. σούπας
  • πελτέ ντομάτας, 3 κ. σούπας (ή κέτσαπ)
  • άμυλο αραβοσίτου (λευκό), 4 κ. γλυκού (ή kuzu ή arrowroot)
  • σκόνη κρεμμυδιού, 2 κ. γλυκού
  • σκόνη σκόρδου, κουρκουμά, σκόνη μουστάρδας, αλάτι: από 1/2 κ. γλυκού
  • ψωμί για τόστ: 16 φέτες (να μην περιέχει υδρογονωμένα έλαια ή ζωικά προϊόντα)
  • ντομάτα σε φέτες
Σημειώσεις
1. Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Βλ. εδώ για πληροφορίες
2. Η σκόνη σκόρδου αντικαθίσταται από δύο σκελίδες σκόρδο και η σκόνη κρεμμυδιού από μισό μέτριο κρεμμύδι. Χτυπήστε τα στο μπλέντερ με το μισό νερό της συνταγής (με το υπόλοιπο νερό ξεπλένετε το μπλέντερ) και στο νερό αυτό προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.

Εκτέλεση
  • Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα.
  • Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ένα πηρούνι ή με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει.
  • Απλώνετε το μείγμα στις φέτες τόστ, και (προαιρετικά) προσθέτετε από 2 φέτες ντομάτες σε κάθε σάντουιτς.
Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσετε. Τρώγονται κρύα ή ζεστά (ψημένα σε τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου, ή σωταρισμένα με ελαιόλαδο σε κατσαρόλα). Ταξιδεύουν καλά.

__

2 comments:

  1. Καλησπερα και παλι.....αν καταλαβα καλά η υφή είναι σαν spread; Μπορω να το κάνω και να το κρατήσω στο ψυγείο και να το χρησιμοποιώ όποτε θελω σε φετες ψωμιού, ριζογκοφρέτες κτλ.;

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. Ναι, είναι σαν spread. Ίσως θελει λίγο ανακατεμα πριν το απλώσεις σε ψωμί. Δοκίμασε επίσης για spread τη σάλτσα "τυριού" από τη συνταγή quesadillas

    ReplyDelete

ShareThis

Translate