Saturday, 30 March 2013

Φαλάφελ με μουλιασμένα ρεβύθια και φακές & δώρο η μαγιονέζα light | Soaked chickpea-lentil falafel with low-fat mayo


Τα κεφτεδάκια είναι fat-free παραλλαγή συνταγής της Δάφνης. Ταιριάζουν πολύ με fat-free μαγιονέζα. Η συνταγή της μαγιονέζας παρατίθεται πιο κάτω.

Φαλάφελ
Υλικά  (για περ. 1 ταψί με 45 μπαλάκια διαμέτρου 4 εκ.)

φακές, 1 κούπα
ρεβύθια, 1 κούπα

κρεμμύδι, 1, ψιλοκομμένο
σκόρδο, 2 σκελίδες, περασμένες στην πρέσα ή ψιλοκομμένες
δυόσμος αποξηραμένος, 1 κσ
μαϊντανός ψιλοκομμένος, 4 κσ
κύμινο σκόνη, 2 κτ
baking powder, 0,5 κτ
γαρύφαλλο σκόνη, 0,25 κτ
αλάτι, 1 κτ (προαιρετικά)
πιπέρι, 1/8 κτ
(προαιρετικά) νερό, 4 κσ + 2 κσ τριμμένο λιναρόσπορο
νερό, 2,5 κσ

ίσως χρειαστούμε 1-2 κσ αλεύρι
Εκτέλεση
  • Μουλιάζουμε τα όσπρια για 12 ώρες. 
  • Αφού μουλιάσουν, τα ξεπλένουμε και τα περνάμε από το μούλτι/μπλέντερ. (Προσοχή! ΔΕΝ τα μαγειρεύουμε). 
  • Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα όσπρια σε μία λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (από κρεμμύδι έως νερό). Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κσ αλεύρι.
  • Πλάθουμε σε μπαλάκια διαμέτρου 4 εκ ή  μικρότερα.
  • Ψήνουμε σε πατάκι σιλικόνης ή σε λαδωμένο ταψί στους 180 μέχρι να ροδίσουν (περ. 20 λεπτά).
Μαγιονέζα
Η μαγιονέζα αυτή είναι ελαφρώς παραλλαγμένη από την συνταγή της Fat Free Vegan. Περιέχει 15 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, ενώ άλλες μαγιονέζες περιέχουν μέχρι και 90 θερμίδες. Η διατροφική ανάλυση που δίδεται από την Fat Free Vegan είναι η ακόλουθη:

Διατροφικά στοιχεία (ανά κουταλιά σούπας):  
θερμίδες: 15
θερμίδες από λίπη: 7
λίπη: 0,88γρ
χοληστερόλη:  0mg
κάλιο: 20.1mg
υδατάνθρακες: λιγότερο από 1γρ 
ίνες: λιγότερο από 1γρ
σάκχαρα: λιγότερο από 1γρ
πρωτείνη: 1,1γρ
(το αλάτι εξαρτάται από το πόσο θα βάλετε)  

Υλικά
  • silken tofu σκληρό, 1 κουτί (περ. 340 γρ), χωρίς το υγρό του
  • κάσιους (άψητα και ανάλατα), μισή κούπα
  • χυμός λεμονιού, 3 κσ
  • μουστάρδα έτοιμη, 1 κτ
  • σκόνη κρεμμυδιού, 1/4 κτ (αν δεν έχουμε την παραλείπουμε)
  • αλάτι, 1 κτ (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι/μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Ανακατεύουμε λίγο πριν σερβίρουμε.

Σημειώσεις
σκόνη κρεμμυδιού: υπάρχει στο iherb και ίσως στο Μπαχάρ και σε άλλα καταστήματα με μπαχαρικά.
silken tofu: πωλείται σε ασιατικά καταστήματα (π.χ. στο Salamat) και σε καταστήματα βιολογικών. Δείτε εδώ για φωτογραφίες. Οι μάρκες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι MoriNu, Clearspring, Blue Dragon. Χρησιμοποιείται και στο Θεϊκό τιραμισού.

Saturday, 23 March 2013

Υφασμάτινες πάνες (όχι μόνο για την κρίση)


Υφασμάτινες πάνες - κάνουν καλό στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι σας!

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε την ίδια πάνα στις τέσσερις διαφορετικές ρυθμίσεις μεγέθους που μπορείτε να κάνετε (μετρήστε πόσες οριζόντιες σειρές από poppers φαίνονται στην κάθε πάνα: καμμία στην 1η, μία στη 2η, δύο στην 3η πάνα, και τέσσερις στην 4η πάνα). Με άλλα λόγια, η ίδια υφασμάτινη πάνα χρησιμοποιείται από τη γέννηση έως το παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.


Σύντομα θα βρείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και πρακτικές συμβουλές για τη χρήση τους!

Γιατί να χρησιμοποιήσω υφασμάτινες πάνες;
Για τέσσερις λόγους.
1. Υγιεινή. Το δέρμα του μωρού δεν έρχεται σε επαφή με πλαστικό.
2. Οικονομία. Βλέπε παρακάτω.
3. Περιβάλλον. Αν κατά μέσο όρο χρησιμοποιείτε 7-8 πάνες, αυτό σημαίνει 2.555-2.920 πάνες ετησίως, ή 5.110-5.840 πάνες στα δύο χρόνια ή 7.665-8.760 πάνες στα τρία χρόνια. Αν χωρούν 10 πάνες σε μία σακούλα σουπερ μάρκετ, σκεφθείτε πόσο όγκο μη διασπώμενων σκουπιδιών γλυτώνετε από τη χωματερή: 255-292 σακούλες σκουπιδιών το χρόνο.
4. Αισθητικοί λόγοι. Οι χρωματιστοί χνουδωτοί ποποί είναι πολύ χαριτωμένοι.

Πόσα χρήματα εξοικονομώ;
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
(α) Από το πόσο οικονομική λύση θα υιοθετήσετε. Κάποιες πάνες κοστίζουν περισσότερο από άλλες. (β) Από το αν αγοράσετε one size πάνες ή πάνες με μεγέθη. Στην πρώτη περίπτωση για ένα παιδί απαιτούνται 18-21 πάνες. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε 3-4 σετ των 18-21 πανών.
(γ) Πόσο συχνά θα πλένετε. Κάθε ημέρα, ή κάθε 2η ημέρα. Το πλυντήριο είναι καλό να πλένει το πολύ 15 πάνες συνεπώς, αν έχετε δύο παιδιά με πάνες, θα πρέπει να πλένετε κάθε ημέρα.
(δ) Το χειμώνα πιθανώς να χρειάζεται στεγνωτήριο για ένα αρχικό στέγνωμα (προσοχή - δεν μπαίνουν όλες οι μάρκες στο στεγνωτήριο). Εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει στεγνωτήριο λιγότερες από 10 φορές μέσα στο χειμώνα για να επιταχύνουμε στο στέγνωμα.

Κόστος πανών
Οι ακριβότερες από αυτές που έχουμε κάνουν 17 λίρες αγγλίας, δηλ.σχεδόν 23 ευρώ. 21 πάνες κοστίζουν 483 ευρώ. Αν τις αγοράσετε στις εκπτώσεις, μπορεί να πετύχετε 30% έκπτωση, δηλ. 338,10 ευρώ (144,90 ευρώ φθηνότερα).

Κόστος πλύσης
Καρποί πλυσίματος: Υπολογίστε ότι με 15 γραμμάρια καρπούς (6 καρποί) ετοιμάζετε τουλάχιστον 5-8 δόσεις υγρού πλυσίματος. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, και δεδομένου ότι το ένα κιλό καρπών κάνει περίπου 13 ευρώ, κάθε κιλό δίνει 67 δόσεις των 15 γρ. Κάθε δόση χρησιμοποιείται τουλάχιστον 5 φορές. Συνεπώς το απορρυπαντικό για κάθε πλύση κοστίζει 2,4 έως 3,9 λεπτά του ευρώ. Όπως φαίνεται οι καρποί πλυσίματος είναι πολύ οικονομική λύση για όλα τα ρούχα, και όχι μόνο για τις πάνες.

Κόστος σόδας
1 κιλό ανά 30 πλύσεις = 0,80 ευρώ. Ανά πλύση κόστος σόδας περίπου 2,7 λεπτά (25-30ml ανά πλύση).

Κόστος ρεύματος για πλύσιμο
Κάθε πλυντήριο αναγράφει την κατανάλωση ρεύματος ανά πλύση. Από όσο μπόρεσα να βρω στο ίντερνετ, ο κανονικός κύκλος πλύσης στους 40 βαθμούς καταναλώνει 0,85-1,35 kWh (κλάση Α+, κλάση C). Αν θεωρήσουμε ότι ο κύκλος που χρησιμοποιούμε για το αρχικό ξέπλυμα καταναλώνει άλλο τόσο, τότε το κόστος ανά πλύση πανών είναι (με τιμή κιλοβατώρας = 0,05625 ή 0,07850) ίσο με 9,6 λεπτά ή 13,3 λεπτά (για πλυντήριο κλάσης Α+) και 15,2 λεπτά ή 21,2 λεπτά (ενεργειακή κλάση C).

Σενάριο Α
Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο (21,2 λεπτά η πλύση), πλυντήριο κάθε δύο ημέρες, τότε το κόστος του ρεύματος για τα πλυντήρια ενός έτους είναι 38,69 ευρώ.
Έτη χρήσης                   1 έτος            2 έτη          3 έτη        4 έτη
Πάνες*                            483,00         483,00       483,00
Καρποί                               7,12           14,24          21,36
Σόδα                                    4,93            9,86          14,79
Ρεύμα                                38,69         77,38         116,07

Σύνολο                           533,74        584,48         635,22       685,96

αντί για πάνες μίας χρήσης (7 ανά ημέρα)
αριθμός πανών             2555           5110             7665

κόστος πανών μίας χρήσης
μέσο κόστος 0,30        466,50          933,00       1399,50
μέσο κόστος 0,35        527,00        1054,00       1581,00     2108,00
μέσο κόστος 0,40        622,00        1244,00       1866,00
μέσο κόστος 0,50        777,50        1555,00       2332,50     3110,00

Εάν η μέση τιμή της πάνας μίας χρήσης είναι 0,35 ευρώ (και χρησιμοποιούμε 7 την ημέρα) τότε στα δύο χρόνια το οικονομικό όφελος είναι 1054-584,48=469,52 ευρώ. Στα τρία χρόνια χρήσης το όφελος είναι 1581-635,22=945,75 ευρώ. Στα τέσσερα χρόνια χρήσης (ή για δύο παιδιά επί δύο χρόνια) το όφελος είναι 2108-685,96=1422,04 ευρώ.

Τα παραπάνω έχουν υπολογιστεί με βάση ενεργειακή κατανάλωση C, υπολογισμό δύο πλήρων κύκλων πλύσης (αντί για 1,5 που θα ήταν πιο ακριβές δηλ. μισό κύκλο για το ξέπλυμα), 7 πάνες ημερησίως, 0,35 ευρώ ανά πάνα μίας χρήσης, και αγορά των πιο ακριβών υφασμάτινων πανών. Στο όφελος πρέπει να προσθέσετε και τις κρέμες για αλλαγή πάνας που δεν θα χρειάζεστε πια, και να αφαιρέσετε το κόστος του νερού.

Σενάριο Β
Πλύσιμο κάθε ημέρα, αγορά 14 αντί 21 πανών.

Αν πάρουμε και πάλι το χειρότερο σενάριο (ενεργειακή κλάση C, δηλ. 21,2 λεπτά η πλύση), πλυντήριο κάθε ημέρα , τότε η δαπάνη αναλύεται ως εξής.
Έτη χρήσης                   1 έτος            2 έτη          3 έτη        4 έτη
Πάνες*                            322,00         322,00       322,00
Καρποί                               14,24          28,48          42,72
Σόδα                                    9,86            19,72         29,58
Ρεύμα                                 77,38         154,76        232,14

Σύνολο                           423,48        524,96         626,44       655,62

αντί για πάνες μίας χρήσης (7 ανά ημέρα)
αριθμός πανών             2555           5110             7665

κόστος πανών μίας χρήσης
μέσο κόστος 0,30        466,50          933,00       1399,50
μέσο κόστος 0,35        527,00        1054,00       1581,00     2108,00
μέσο κόστος 0,40        622,00        1244,00       1866,00
μέσο κόστος 0,50        777,50        1555,00       2332,50     3110,00


Εάν η μέση τιμή της πάνας μίας χρήσης είναι 0,35 ευρώ (και χρησιμοποιούμε 7 την ημέρα) τότε στα δύο χρόνια το οικονομικό όφελος είναι 1054-524,96=529,04 ευρώ. Στα τρία χρόνια χρήσης το όφελος είναι 1581-626,44=954,56 ευρώ. Στα τέσσερα χρόνια χρήσης (ή για δύο παιδιά επί δύο χρόνια) το όφελος είναι 2108-655,62=1452,38 ευρώ.

Τα παραπάνω έχουν υπολογιστεί με βάση ενεργειακή κατανάλωση C, υπολογισμό δύο πλήρων κύκλων πλύσης (αντί για 1,5 που θα ήταν πιο ακριβές δηλ. μισό κύκλο για το ξέπλυμα), 7 πάνες ημερησίως, 0,35 ευρώ ανά πάνα μίας χρήσης, και αγορά των πιο ακριβών υφασμάτινων πανών. Στο όφελος πρέπει να προσθέσετε και τις κρέμες για αλλαγή πάνας που δεν θα χρειάζεστε πια, και να αφαιρέσετε το κόστος του νερού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι

Μηνιαίο όφελος από χρήση    1 έτους            2 ετών            3 ετών          4 ετών
Σενάριο Α                                    - 0,56            19,56               26,27            29,63
Σενάριο Β                                       8,6               22,04              26,52            30,26

Η τιμή -0,56 σημαίνει ότι το πρώτο έτος το κόστος των υφασμάτινων πανών είναι 0,56 το μήνα υψηλότερο από το αν χρησιμοποιήσετε πάνες μίας χρήσεως. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το μηνιαίο κόστος χρήσης των υφασμάτινων είναι χαμηλότερο.

Μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς με μεγαλύτερη ακρίβεια.

*Εμείς χρησιμοποιούσαμε πάνες από βιολογικό βαμβάκι, πού όμως δεν είναι (δεν υπάρχουν) 100% βιοδιασπώμενες. Αγοράσαμε επίσης σχεδόν όλες τις πάνες στις εκπτώσεις του Αυγούστου με 30% έκπτωση, και κάποιες ήταν φθηνότερες (οι pop-in). Στη δική μας περίπτωση, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Συμπέρασμα σχετικά με το οικονομικό όφελος.
Αν έχετε πλυντήριο ενεργειακής κλάσης Β ή Α ή Α+, αν χρησιμοποιείτε νυχτερινό τιμολόγιο (3-5μμ και 2-8πμ το χειμώνα), αν αγοράσετε τις πάνες με έκπτωση, ή αν τις αγοράσετε τμηματικά μέσα σε ένα χρόνο ώστε από μία πλύση την ημέρα να βάζετε μία πλύση κάθε δύο ημέρες, τότε το οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται στους παραπάνω πίνακες. Θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος της κρέμας για την αλλαγή πάνας (που είναι εντελώς περιττή με τις υφασμάτινες).

Σύνοψη - οφέλη από τη χρήση των υφασμάτινων πανών
Στο πρώτο μας παιδί χρησιμοποιήσαμε πάνες μίας χρήσεως. Στο δεύτερο, από την ημέρα της γέννησής του, χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πάνες. Τα οφέλη από τη χρήση των υφασμάτινων πανών είναι τα ακόλουθα.
Η χρήση υφασμάτινων πανών είναι πιο οικονομική από τη χρήση πανών μίας χρήσεως.
Χρειαζόμαστε λιγότερα ρούχα (εσώρουχα, φορμάκια, πετσέτες κ.λπ.) άρα λιγότερους αποθηκευτικούς χώρους. Αφού πλένουμε πάνες κάθε δύο ημέρες, κάθε φορά προσθέτουμε όσα βρεφικά ρούχα έχουν λερωθεί (και κάποιες φορές πετσέτες και σεντονάκια). Διαπιστώσαμε ότι ο όγκος των ρούχων που χρειαζόμαστε είναι το ένα τρίτον (το πολύ) από τον όγκο που είχαμε στο πρώτο παιδί.

Μάθαμε να χρησιμοποιούμε καρπούς πλυσίματος και έτσι το πλύσιμο των υπόλοιπων ρούχων κοστίζει λιγότερο (και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον).

Απαλλαχθήκαμε από:
  • την συνεχή έγνοια να αγοράσουμε πάνες, 
  • τις διαδρομές προς και από το κατάστημα για να αγοράσουμε πάνες ή/και απορρυπαντικά, 
  • τον χρόνο αναζήτησης καλύτερων τιμών, 
  • τις διαδρομές προς και από τον κάδο των σκουπιδιών, 
  • την έγνοια να μην ξεμείνουμε από πλαστικές σακούλες όπου βάζαμε τις βρώμικες πάνες για να τις πάμε στον κάδο, 
  • την οσμή των λερωμένων πανών, 
  • την συνεχή αλλαγή σακούλας στους κάδους.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ίσως η διακοπή της πάνας γίνει νωρίτερα από όσο θα γινόταν με τις μίας χρήσεως. Οι πάνες μίας χρήσεως δεν είναι εξίσου απορροφητικές και έτσι τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε έχουν λερώσει την πάνα τους. Αυτό τα βοηθά να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση και έλεγχο του πότε κάνουν πιπί ή κακά.

Η δεύτερη κόρη μας άρχισε να δυσφορεί πριν κάνει πιπί ή κακά μόλις έκλεισε τον πρώτο μήνα (ή μάλλον, μας πήρε ένα μήνα για να καταλαβαίνουμε ότι δυσφορεί γιατί θέλει να πάει τουαλέτα). Από τότε, μία στις δύο φορές το καταλαβαίναμε έγκαιρα ώστε προλαβαίναμε να την πάμε να κάνει πιπί ή κακά στο νιπτήρα. Από 4 μηνών επειδή βάρυνε, και δεν είναι εύκολο να την κρατάμε πάνω από το νιπτήρα, την βάζουμε στο ειδικό κάθισμα της τουαλέτας μας. Είναι εντυπωσιακή η χαρά που δείχνει όταν τα κάνει. Σαν να νιώθει ότι κατάφερε να μας μιλήσει και να μας πει τι ήθελε, ότι δηλ. βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας (υπάρχει και όρος για αυτό: elimination communication). Εν κατακλείδι, πάντοτε πλέον όταν είναι ξύπνια δυσφορεί (και δεν θέλει ούτε να φάει) όταν νιώθει ότι θέλει πιπί/κακά -- περίπου κάθε ώρα όταν είναι ξύπνια. Μας δίνει περίπου 15 λεπτά πριν τελικά τα κάνει στην πάνα της. Πολλά πρωινά ξυπνά με στεγνή πάνα. Και είναι μόνο 5 μηνών. Φαντάζομαι ότι μόλις αρχίσει να μιλά ή να περπατά (ό,τι συμβεί πρώτο) θα μπορεί να πηγαίνει στο γιογιό μόνη της ή να μας το ζητά μιλώντας, και έτσι θα ανεξαρτητοποιηθεί γρηγορότερα από την πάνα. Επειδή αυτό το θέμα το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, θα γράψω περισσότερες λεπτομέρειες σε ξεχωριστό άρθρο προσεχώς όσο το παρατηρώ να εξελίσσεται. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, αγοράστε το βιβλίο
Diaper-Free Baby: The Natural Toilet Training Alternative for a Happier, Healthier Baby or Toddler (από amazon.co.uk, από bookdepository.co.uk) ή  
Diaper Free: The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene ή

ή επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες.
http://www.diaperfreebaby.org/
http://www.nappyfreebaby.co.uk/what-is-elimination-communication
http://ecsimplified.com/

Πόσα είδη από υφασμάτινες πάνες υπάρχουν;
Πάρα πολλά. Η πιο απλή είναι ένα υφασμάτινο εσωτερικό και ένα αδιάβροχο βρακάκι (cover).
Πολλές μάρκες βγάζουν μεγέθη (συνήθως 3-4), άλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα μεγέθη (one size).
Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως δύο είδη υφασμάτινης πάνας one size, και για έκτακτες περιπτώσεις έχουμε μερικές γάζες και δύο αδιάβροχα καλύμματα. Σε ανάγκη έχουμε επίσης χρησιμοποιήσει παλιές πετσέτες ως εσωτερικό μαζί με ένα (όχι πολύ λερωμένο) εξωτερικό.
Itti Bitti Tutto (πήραμε και ένα επιπλέον σετ εσωτερικών)
Pop-in Bamboo (πήραμε και τρία επιπλέον εσωτερικά για τη νύχτα)

Από ποια ηλικία μπορώ να χρησιμοποιήσω υφασμάτινες πάνες;
Από τη γέννηση του παιδιού. Το μηκώνιο, όσο και αν ακούγεται παράξενο, ξεπλένεται εύκολα με λίγο νερό. Εμείς από την πρώτη ημέρα χρησιμοποιούμε υφασμάτινες. Και ποτέ δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε αλοιφές και άλλα άχρηστα προϊόντα.

Πόσες υφασμάτινες πάνες χρειάζομαι;
Πιστεύω ότι 6-7 πάνες την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι 18-21 πάνες είναι αρκετές εάν σκοπεύετε να πλένετε κάθε 2η ημέρα. Με άλλα λόγια, κάθε 2η ημέρα πλένετε τα 2/3 των λερωμένων πανών. Την 3η ημέρα ενώ στεγνώνουν οι 12-14 πλυμένες πάνες χρησιμοποιείτε τις υπόλοιπες 6-7.

Για ασφάλεια μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον 1-2 πλαστικά εξωτερικά βρακάκια (τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές μέχρι να τα πλύνετε) μαζί με άλλα υφάσματα, όπως βαμβακερες γάζες,  μικρές πετσέτες προσώπου κ.λπ. που θα τα διπλώσετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα και θα τα βάλετε σαν σερβιέτα μέσα στο πλαστικό εξωτερικό βρακάκι. Βαμβακερές γάζες πωλούνται και ως πάνες (είναι η φθηνότερη λύση για πάνες, και στεγνώνουν πολύ γρήγορα) και συνήθως βγαίνουν σε μεγέθη 60x60, 70x70, και 80x80 εκατοστά. Μπορείτε επίσης να κόψετε παλιές πετσέτες σε μέγεθος τέτοιο ώστε όταν διπλώνονται να είναι περίπου 10x20 ή 10x25 εκατοστά.

Κάθε πότε πλένω;
Κάθε μέρα, κάθε δύο ημέρες, ή το πολύ κάθε τρείς ημέρες. Εξαρτάται από τον αριθμό των πανών που έχετε και τον αριθμό των παιδιών σας!

Με τί απορρυπαντικό τις πλένω;
Με απορρυπαντικό που δεν περιέχει τίποτε από τα ακόλουθα: σαπούνι, ένζυμα, οπτικούς λευκαντές (optical brighteners), αρώματα, μαλακτικά συστατικά. Στην Ελλάδα το μόνο "απορρυπαντικό" πού είναι κατάλληλο για πάνες είναι οι καρποί πλυσίματος. (wikipedia, σύνδεσμος 2).

Για το αρχικό ξέπλυμα χρειάζεστε σόδα φαγητού (bicarbonate of soda) που κοστίζει 0,80 ευρώ ανά κιλό από τον Ρουμπουλάκη στη Σωκράτους. Η σόδα φαγητού εξουδετερώνει τις οσμές.

Πώς πλένονται οι υφασμάτινες πάνες;
Σε δύο φάσεις - κάθε φάση αντιστοιχεί σε έναν κύκλο του πλυντηρίου. Στην πρώτη φάση τις ξεπλένουμε σε πρόγραμμα με κρύο νερό για να εξουδετερώσουμε (με σόδα) τις οσμές. Στη δεύτερη φάση τις καθαρίζουμε. Υπολογίστε μία το πολύ ώρα για τον πρώτο κύκλο πλυσίματος (μόνο με σόδα) και 2 περίπου ώρες για τον δεύτερο κύκλο πλυσίματος (με soapnuts).

1η φάση
Βάζουμε τις πάνες σε έναν σύντομο κύκλο με κρύο νερό, χωρίς στίψιμο (είναι περιττό), μαζί με τη σόδα φαγητού (max 2 κουταλιές της σούπας = 30ml) - περίπου 40-60 λεπτά.

Εν τω μεταξύ σιγοβράζουμε τους καρπούς για 5-20 λεπτά με λίγο νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Οι ίδιοι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν 5-8 φορές - όταν είναι αχρησιμοποίητοι σε 5 λεπτά το νερό έχει γίνει πορτοκαλί. Όταν είναι χρησιμοποιημένοι το νερό αργεί να χρωματιστεί (βοηθά να τους πατήσετε λίγο με ένα πηρούνι).

Την προετοιμασία του υγρού πλυσίματος μπορείτε να την κάνετε και από πριν, π.χ. μία φορά την εβδομάδα. Όποτε έχετε χρόνο, βράζετε τους καρπούς πλυσίματος και γεμίζετε μπουκάλια με το υγρό τα οποία χρησιμοποιείτε όταν βάλετε την πλύση. Όταν είναι αχρησιμοποίητοι, αρκεί να τους μουλιάσετε σε νερό από το βράδυ για να χρωματιστεί το νερό.

2η φάση
Όταν τελειώσει ο σύντομος κύκλος τότε προσθέτουμε όσα άλλα άπλυτα μωρουδιακά ρούχα χωρούν στον κάδο μας (προσοχή, δεν υπερφορτώνουμε, διότι οι πάνες είναι υγρές και άρα πιάνουν λιγότερο όγκο). Επιλέγουμε το πρόγραμμα για βαμβακερά στους 40 βαθμούς (περίπου 2 ώρες). Προσθέτουμε το υγρό (σουρωμένο από υπολείμματα των καρπών) είτε απευθείας στον κάδο είτε στη θήκη του απορρυπαντικού. Προσοχή! εάν το νερό είναι καυτό, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό στην κατσαρόλα, με ήρεμες κινήσεις, προσπαθώντας να μην κάνουμε αφρό.

Τί κάνω με τις λερωμένες πάνες μέχρι να τις πλύνω; Πού/πώς τις φυλάσσω μέχρι να τις πλύνω;
Υπάρχουν δύο μέθοδοι φύλαξης των λερωμένων πανών: ο υγρός τρόπος και ο στεγνός τρόπος. Πειραματιστείτε για να βρείτε ποιος σας βολεύει καλύτερα. Φυσικά παίζει ρόλο και το είδος πάνας που θα χρησιμοποιήσετε. Εμείς έχουμε πάνες οι οποίες έχουν αποσπώμενα εσωτερικά.

Α. Υγρός τρόπος:
Αφήνετε τις λερωμένες πάνες μέσα σε έναν μεγάλο κουβά με νερό όπου έχετε ρίξει λίγη σόδα φαγητού (προαιρετικά). Οι πάνες μένουν εκεί μέχρι να μεταφερθούν στο πλυντήριο (πετάξτε το πολύ νερό, για να μην είναι ασήκωτος). Πριν τις βάλετε στο πλυντήριο θυμηθείτε να τις αποσυναρμολογήσετε. Αν έχετε κάδο με ρόδες, ακόμα καλύτερα. Τον μεταφέρετε εύκολα στο πλυντήριο, και έτσι δεν επιβαρύνετε τη μέση σας.

Β. Στεγνός τρόπος:
Αφήνετε τις λερωμένες πάνες σε ένα δοχείο με τρύπες ώστε να αναπνέουν και να μην μυρίζουν. Εγώ χρησιμοποιώ μια τροχήλατη αποθηκευτική μονάδα από το ΙΚΕΑ με συρμάτινα συρτάρια-καλαθάκια, την οποία έχω στο μπαλκόνι και με αυτήν μεταφέρω εύκολα τις πάνες στο πλυντήριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα παρατημένο καρότσι σουπερμάρκετ (αν έχετε την τύχη να βρείτε).

Γ. Συνδυασμός
Επειδή η αμμωνία από τα ούρα μπορεί να μειώσει την διάρκεια ζωής των υφασμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεικτό τρόπο. Αφήνετε τα εσωτερικά από τις λερωμένες πάνες σε έναν μεγάλο κουβά με νερό μέσα στο μπάνιο (π.χ. μέσα στη μπανιέρα). Στο τέλος της κάθε ημέρας ξεπλένετε λίγο τα εσωτερικά και τα πηγαίνετε στο τρυπητό δοχείο (βλ. στεγνός τρόπος) για να κοιμηθούν. Τα εξωτερικά (εκτός και αν είναι πολύ βρεγμένα) τα πηγαίνετε  στεγνά στο τρυπητό δοχείο. Αν στον κουβά έχετε και εξωτερικά τμήματα των πανών, τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην ρίξετε σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα κ.λπ. όταν κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλα αυτά χαλούν την αδιαβροχοποίηση του εξωτερικού μέρους της πάνας.

Τι κάνω με τα κακάκια;
Πετάτε ό,τι μπορείτε στην τουαλέτα. Τα εσωτερικά που έχουν κακάκια τα μουλιάζετε για λίγο στο νιπτήρα και μετά τα ξύνετε ελαφρά με μία βούρτσα πλυσίματος ώστε να φύγουν τα χοντρά υπολείμματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε τα εσωτερικά στη μπανιέρα και να τα καθαρίσετε με την πίεση από το ντους. Όταν φύγουν τα χοντρά υπολείμματα συνεχίζετε με τον υγρό τρόπο ή τον στεγνό τρόπο ή (τρόπος Γ) τα αφήνετε στο μπαλκόνι να στεγνώσουν (όσο στεγνώσουν μέχρι να βάλετε πλυντήριο).

Τι κάνω όταν πρέπει να φύγω από το σπίτι για μερικές ώρες ή για όλη την ημέρα;
Παίρνετε μαζί σας όσες πάνες θα χρειαστείτε σε μια υφασμάτινη τσάντα. Μέσα στην υφασμάτινη τσάντα βάζετε μία πλαστική τσάντα που κλείνει με φερμουάρ (ή μερικές σακούλες σούπερ μάρκετ). Τις λερωμένες πάνες τις βάζετε μέσα στην πλαστική τσάντα ή σε μια πλαστική σακούλα την οποία δένετε κόμπο. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, προχωράτε με την μέθοδο που ακολουθείτε.

Εμείς έχουμε αγοράσει μία τσάντα που έχει δύο θήκες (medium wet/dry bag), μία για τις καθαρές πάνες και μία για τις λερωμένες. Χωρά άνετα 5 πάνες. Η τσάντα αυτή πλένεται στο πλυντήριο μαζί με τις πάνες.

Τι κάνω όταν πρέπει να φύγω από το σπίτι πάνω από 24 ώρες;
Παίρνετε μαζί σας όλες τις πάνες σας μαζί με σόδα και καρπούς πλυσίματος, και δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες (μία για τις βρώμικες, μία για τις πλυμένες-βρεγμένες). Εκτός σπιτιού είναι ίσως πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε την στεγνή μέθοδο. Παίρνετε επίσης μια μεγάλη πλαστική τσάντα για να τις μεταφέρετε πλυμένες-βρεγμένες, αν χρειαστεί.
Αναλόγως με το πόσο θα μείνετε, παίρνετε και τις λερωμένες πάνες σε μια πλαστική σακούλα.

Wednesday, 13 March 2013

Διπλοφουρνιστά βουτήματα με πορτοκάλι και κομματάκια σοκολάτας | Orange & Choc Chip Biscotti








Υλικά για δύο "ψωμάκια (περίπου 30 κομμάτια) (για  τετραπλή δόση βλ. παρακάτω)

φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 1 κούπα (πάρτε το ξύσμα πριν στίψετε τα πορτοκάλια!). Δηλ. θα χρειαστούμε 3-4 πορτοκάλια.
τριμμένος λιναρόσπορος, 4 κσ

ζάχαρη καστανή, 1 κούπα (αν σας αρέσουν πιο γλυκά, αυξήστε στη 1,5 κούπα)
αλάτι, 1/2 κτ
ελαιόλαδο, 2/3 κούπας (160ml)
εκχύλισμα βανίλιας, 2 κτ

αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 και 1/3 κούπες (ή 1 + 1/3 ολικής, 1 + 1/3 σκληρό, και 2/3 μαλακό)
άμυλο καλαμποκιού (λευκό χρώμα), 4 κσ
baking powder, 4 κτ

ξύσμα πορτοκαλιού, 4-6 κσ
κουβερτούρα (χωρίς γάλα), κομμένη σε κομματάκια, 1 κούπα (περ. 100-150γρ)

Παραλλαγή Vegan Mama:
Χρησιμοποιούμε σουσάμι αντί για κομματάκια σοκολάτας.

Υλικά για τετραπλή δόση (8 ψωμάκια, περίπου 120 κομμάτια)

φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 4 κούπες (πάρτε το ξύσμα πριν στίψετε τα πορτοκάλια!)
τριμμένος λιναρόσπορος, 1 κούπα

ζάχαρη καστανή, 4 κούπες (αν σας αρέσουν πιο γλυκά, αυξήστε στις 6 κούπες)
αλάτι, 2 κτ
ελαιόλαδο, 2 και 2/3 κούπας (640ml)
εκχύλισμα βανίλιας, 2 κσ και 2 κτ (σχεδόν 3 κσ)

αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 13 και 1/3 κούπες (ή 5 + 1/3 ολικής, 5 + 1/3 σκληρό, και 2 + 2/3 μαλακό)
άμυλο καλαμποκιού (λευκό χρώμα), 1 κούπα
baking powder, 3 κσ και 1 κτ (=12 κτ)

ξύσμα πορτοκαλιού, 1-1,5 κούπα (όσο βγεί από 12-16 πορτοκάλια)
κουβερτούρα (χωρίς γάλα), κομμένη σε κομματάκια, 4 κούπες (περ. 400-600γρ)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 Κελσίου.
  • Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπωλ με ένα πηρούνι τα δύο πρώτα υλικά για 30 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε τα επόμενα 4 υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  • Προσθέτουμε τα άλευρα και το baking powder (αν έχουμε κέφι περνάμε το αλεύρι από σίτα) και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Το ζυμάρι θα είναι σχετικά υγρό αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί σε μορφή φραντζόλας. Προς το τέλος του ενσωματώνουμε το ξύσμα και τα κομματάκια σοκολάτας. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλά στα χέρι (βλ. φωτό).
  • Ρίχνουμε τη μισή ζύμη στο ταψί μας, καθαρίζουμε τα χέρια μας και τα βρέχουμε. Διαμορφώνουμε δύο μακρόστενα φρατζολάκια (όσο πιο χαμηλά σε ύψος, τόσο πιο καλά). Επαναλαμβάνουμε με την άλλη μισή ζύμη.
  • Ψήνουμε για 28 λεπτά. Η επάνω επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει κάπως (όχι πολύ). Ίσως δείτε σπασίματα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα φρατζολάκια να κρυώσουν για μισή ώρα.
  • Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 Κελσίου.
  • Κόβουμε τις φρατζόλες σε φέτες (φάρδους περίπου 1-1,5 εκ.) και τις (ξ)απλώνουμε με το πλάι τους στο ταψί (στόχος είναι στο δεύτερο ψήσιμο να ψηθεί και το εσωτερικό τμήμα ). Προτιμήστε μαχαίρι χωρίς δοντάκια, και κόψτε με αποφασιστική κίνηση (όχι σιγά-σιγά).
  • Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή έως ότου μας αρέσουν οπτικά.


Διατροφικές πληροφορίες
Η συνταγή βγάζει τουλάχιστον 60 biscotti. Ανά 2 biscotti:
Θερμίδες 151. Θερμίδες από λιπαρά 64 (43%).
Λίπος 7,3g., εκ του οποίου κορεσμένο λίπος 1,68g.
Χοληστερόλη 0,25mg.
Υδατάνθρακές 20g εκ των οποίων σάκχαρα 8,8g, και ίνες 1,6g.


 


Η συνταγή είναι τροποποιημένη συνταγή από το βιβλίο Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook, των Isa Chandra Moskowitz and Terry Romero (2008).


Nutritional information:
The recipe yields at least 60 biscott. Per 2 biscotti:
Calories 151. Calories from fat 64 (43%).
Fat 7.3g, of which saturated fat 1.68g.
Cholesterol 0,25mg.
Carbohydrates 20g of which sugars 8.8g, and fiber 1.6.

Tuesday, 12 March 2013

Φιλέτα από κουνουπίδι με κινόα \ Cauliflower steaks on quinoa




Τα φιλέτα από κουνουπίδι είναι ένας ιδιαιτέρως εύκολος και γευστικός τρόπος να φάμε κουνουπίδι. 

Τα φιλέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μπιφτέκια, μέσα σε στρογγυλά ψωμάκια.

Υλικά για 4 άτομα
  • κουνουπίδι, 1 τεράστιο ή 2 μέτρια, με χοντρό μίσχο
  • Vegan Worsestershire sauce, αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκα κρεμμυδάκια, 3
  • κινόα (κόκκινη ή λευκή), μία κούπα (ή καστανό ή κόκκινο ρύζι)
  • κύβος λαχανικών (βιολογικός, χωρίς γλουταμινικό μονονάτριο)
  • κόκκινες πιπεριές, 1-2
  • ντομάτα φρέσκια, 1 μικρή (προαιρετικά)
  • καπνιστή πάπρικα και καγιέν, από 1/8 κγ
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210-220C.
  • Πλένουμε το κουνουπίδι και κόβουμε στη μέση. Από την κάθε μεριά του μίσχου κόβουμε φιλέτα πάχους 2,5-3 εκατοστών. Ο μίσχος συγκρατεί τα φιλέτα, άρα κάθε φιλέτο θα πρέπει να έχει ένα τμήμα του μίσχου. Κρατάμε το κουνουπίδι που περισσεύει για κάποια άλλη χρήση, π.χ. κουνουπίδι au gratin, ή για να φάμε ωμό, ή για να μαγειρέψουμε στον ατμό.
  • Πλένουμε τις πιπεριές - δεν κόβουμε τα κοτσάνια.
  • Σε ένα μικρό δοχείο αναμειγνύουμε λίγη Worsestershire sauce και νερό, πασπαλίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, μετά πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και τοποθετούμε στο ταψί μας μαζί με τις πιπεριές. Μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή όσο χρειαστεί. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα φιλέτα και τις πιπεριές όταν ροδίσουν (περίπου στα 12-15 λεπτά).
  • Σάλτσα από φρέσκο κρεμμυδάκι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και σωτάρουμε με νερό. Τα κάνουμε αλοιφή στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με το μισό κύβο, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να πάρουμε μια υγρή σάλτσα.
  • Σάλτσα από κόκκινες πιπεριές. Αφού ψηθούν οι πιπεριές (θα πρέπει να έχει μαυρίσει η φλούδα τους), τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια, και τις χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ με τη ντομάτα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα και καγιέν, αλάτι και πιπέρι.
  • Κινόα. Σωτάρουμε με λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε τον άλλο μισό κύβο και διπλάσιο νερό. Σιγοβγάζουμε μέχρι να μαλακώσει (εμφανίζεται το φύτρο). Προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί προσέχοντας να μην γίνει σούπα.
  • Στήσιμο. Φτιάχνουμε ένα κύκλο με την πράσινη σάλτσα. Τον γεμίζουμε με κινόα. Τοποθετούμε το φιλέτο πάνω στην κινόα. Ραντίζουμε με την κόκκινη σάλτσα.
Έμπνευση για τη συνταγή: Μια παρόμοια συνταγή στο βιβλίο The Best of Vegan Cooking της Priscilla Feral (2009)
Product Details

Wednesday, 27 February 2013

Samosas | Πιτάκια με κάρυ


Νόστιμα και υγιεινά πιτάκια! Ταξιδεύουν εύκολα, και εξαφανίζονται γρήγορα.




Υλικά
  • φύλλο κρούστας, το πιο λεπτό, ένα πακέτο (περ. 12 φύλλα) -- βεβαιωθείτε να μην έχει ζωικά συστατικά.
  • πατάτες, 3 μέτριες 
  • καρότα, 2-3
  • αρακάς, μισό πακέτο (περ. 200 γρ)
  • γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη, 2 κούπες
  • άμυλο αραβοσίτου (λευκό χρώμα), 2 κσ
  • κάρυ (σκόνη), 1-2 κσ
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση
  • Ξύνουμε τα καρότα και τις πατάτες (δεν πετάμε τη φλούδα) για να φύγουν τα χώματα.
  • Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κυβάκια μεγέθους μικρού ζαριού (πλευρά έως 7 χιλιοστά).
  • Μαγειρεύουμε στον ατμό τις πατάτες, τα καρότα, και τον αρακά. Στη χύτρα ταχύτητας θέλουν 7 λεπτά από τη στιγμή που χαμηλώνουμε την ένταση, συν όσο χρόνο πάρει πάνω στην εστία, αφού σβήσουμε την εστία, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη χύτρα χωρίς να φύγει ατμός. Αφού είναι ζεστά, τα μεταφέρουμε σε ένα πυράντοχο σκεύος (πυρέξ, κεραμικό, ή ατσάλι).
  • Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα σόγιας (κρύο) με το άμυλο. Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας. Αφού αρχίσει να πήζει βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στα λαχανικά, προσθέτουμε το κάρυ και ανακατεύουμε.
  • Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια ψησίματος (ακόμα και αν χρησιμοποιούμε φύλλο σιλικόνης).
  • Κόβουμε το φύλλο κατά πλάτος σε λωρίδες πάχους 6-7 εκ (περίπου 8 λωρίδες ανά φύλλο). 
  • Τοποθετούμε μία κουταλιά από το μείγμα στην άκρη της κάθε λωρίδας και τυλίγουμε σε τριγωνικό σχήμα.
  • Αλείφουμε με λάδι την πάνω πλευρά των samosas.
  • Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν όμορφα (περίπου 30 λεπτά). Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Καλή όρεξη!

Σημείωση: Αν περισσέψει γέμιση, είτε την τρώμε ως έχει, είτε την καταψύχουμε, είτε φτιάχνουμε ένα γρήγορο ζυμάρι με αλεύρι, νερό, και μαγιά αρτοποιίας σε σκόνη, και γεμίζουμε και αυτή τη ζύμη.
Αν περισσέψουν φύλλα, μπορείτε να τα γεμίσετε με ένα πρόχειρο μείγμα από ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι ή χούμους, ή ό,τι όσπριο (φακές, φασολάδα - χωρίς ζουμί) έχετε στο ψυγείο.

Wednesday, 6 February 2013

Ταμπουλέ χωρίς μαγείρεμα | Tabbouleh without cooking



Το ταμπουλέ είναι μια σαλάτα που ξεχειλίζει από ενέργεια. Ταξιδεύει εύκολα, και είναι ακόμα πιο ωραίο όταν καταναλωθεί κρύο από το ψυγείο. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί το κους κούς. Δοκιμάστε να στολίσετε το πιάτο σας με 1-2 κουταλιές ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, κουκουνάρι, κ.λπ.) ή/και ελιές για να γίνει ακόμα πιο θρεπτικό.

Συστατικά
  • κους-κους, 1/4 κούπας
  • κρεμμύδι ξερό, 1 μέτριο
  • ντομάτες, 2 μεγάλες
  • μαϊντανός, 2-3 ματσάκια
  • δυόσμος αποξηραμένος, 1 κτ
  • χυμός λεμονιού, 3 κσ (από περίπου μισό λεμόνι)

Εκτέλεση
  • Τοποθετούμε το κους-κους σε ένα μεγάλο δοχείο.
  • Κόβουμε σε κύβους τη ντομάτα (μαζί με τη φλούδα) και ρίχνουμε τους κύβους μαζί με το ζουμί που έχει φύγει πάνω στο κους-κους. Αφήνουμε για 15 λεπτά για να μαλακώσει το κους-κους.
  • Στίβουμε το λεμόνι, και προσθέτουμε στο δοχείο. 
  • Ψιλοκόβουμε (όσο πιο ψιλό μπορούμε) το κρεμμύδι, και το προσθέτουμε στο δοχείο.
  • Ξεπλένουμε, στεγνώνουμε, και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (φύλλα και μίσχους).*  Τον προσθέτουμε στο δοχείο, προσθέτουμε τον δυόσμο καλά τριμμένο, και ανακατεύουμε.
Καλή σας όρεξη!


Σημειώσεις
* Στεγνώνουμε σε στεγνωτήριο λαχανικών ή τυλίγοντας με μία πετσέτα την οποία γυρνάμε γύρω-γύρω (κάπως λέγεται αυτή η άσκηση για τους ώμους, αλλά δεν θυμάμαι πώς).

Monday, 4 February 2013

Ginny Messina: Οδηγός Vegan Διατροφής | Food Guide for Vegans

Οδηγός Vegan διατροφής | Food Guide for Vegans

μετάφραση από http://www.theveganrd.com/food-guide-for-vegans
=============================================
Αυτός ο οδηγός διατροφής, που είναι κατά βάση ίδιος με αυτόν που παρουσιάζεται στο βιβλίο Vegan for Life, είναι προσαρμογή του οδηγού που ανέπτυξα με τους Dr. Reed Mangels, RD και Vesanto Melina, MS, RD, όταν συν-συγγράψαμε το when we co-authored the  Position on Vegetarian Diets (της American Dietetic Association) το 2003. Κατά τη διαδικασία της κρίσης (peer review), 22 ειδικοί της διατροφής μελέτησαν τον οδηγό, συνεπώς ο οδηγός αυτός έχει υποστεί λεπτομερή έλεγχο από ειδικούς στη χορτοφαγική διατροφή.

Δεν αποτελεί την τελευταία λέξη στη δημιουργία μιας υγιεινής vegan διατροφής. Κανένας οδηγός δεν είναι ο μοναδικός ή ο καλύτερος τρόπος για να καλύψει κανείς τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες σχολαστικά, κάθε μέρα. Δεν θα πάθετε τίποτα αν μια μέρα καταναλώσετε μόνο 4 μικρομερίδες δημητριακών! Γνωρίζω ότι πολύ λίγοι άνθρωποι πράγματι ακολουθούν οδηγούς διατροφής. Ο οδηγός διατροφής σας δίνει απλώς κάποιες γενικές κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό των γευμάτων σας. Όλοι οι οδηγοί vegan διατροφής θα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες για ασβέστιον, βιταμίνες Β12 και D, και ιώδιο, κάτι που προσπάθησα να δείξω με τον παρόντα οδηγό.

Ο οδηγός δεν περιέχει τρόφιμα όπως μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, πατατάκια, και κρασί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε τέτοια τρόφιμα. Απλώς δεν ανήκουν σε κάποια από τις σημαντικές κατηγορίες που θα πρέπει να αποτελούν το κέντρο της διατροφής σας. Παρομοίως, μπορείτε να τρώτε πού και πού επεξεργασμένα δημητριακά. Εγώ προτιμώ τα λευκά ζυμαρικά από τα ολικής αλέσεως, για παράδειγμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, εάν τα περισσότερα δημητριακά που καταναλώνετε είναι μη-επεξεργασμένα (σ.τ.μ.: "ολικής").

Αντίθετα με άλλους οδηγούς, αυτός δεν έχει μία "επίσημη" ενότητα με τίτλο "Πηγές ασβεστίου", ή "Υποκατάστατα γαλακτος". Δεν είναι ότι αγνοεί αυτό το συστατικό. Μικρές ποσότητες ασβεστίου από διάφορα τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων μπορούν να δημιουργήσουν, σαν σύνολο, μια επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Όταν επιλέγετε τρόφιμα από τις κατηγορίες τροφίμων του οδηγού αυτού, φροντίστε να λαμβάνετε 6-8 μικρομερίδες τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο (έμφαση του μεταφραστή). Αυτά τα τρόφιμα αναφέρονται στην τρίτη στήλη του οδηγού και κάθε ένα προσφέρει περίπου 100 με 150 mg ασβεστίου ανά μικρομερίδα. Έτσι, εάν καταναλώσετε ½ κούπα calcium-set tofu, αυτό "μετρά" ως μικρομερίδα της κατηγορίας "Όσπρια κλπ", αλλά παράλληλα και ως μικρομερίδα τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο. Σημειώστε ότι για το γάλα σόγιας, 1 κούπα ισούται με μία μικρομερίδα από την κατηγορία "Όσπρια" ενώ παράλληλα προσφέρει 2 μικρομερίδες ασβεστίου.

Μια σημείωση για τα γάλατα: Πολλοί προτιμούν γάλα αμυγδάλου, ρυζιού, ή κάνναβης αντί για γάλα σόγιας. Εάν αυτά τα γάλατα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αποτελούν εξαιρετική πηγή για σχεδόν τίποτε άλλο. Many people prefer almond, rice or hemp milk to soymilk. If these milks are fortified, they are a great source of calcium. The problem is that they aren’t a great source of much else. Δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία "Όσπρια κ.λπ." διότι προσφέρουν ελάχιστη πρωτείνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώτενετε τέτοια γάλατα. Απλώς να θυμάστε ότι μπορεί να μην αφήσουν "χώρο" για τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνη και έτσι θα πρέπει να προσαρμόσετε αναλόγως τα γεύματά σας.

VEGAN ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κατηγορία Τροφίμων
Τρόφιμα που περιέχει η κατηγορία
Τρόφιμα της κατηγορίας που μετρούν και ως "Τρόφιμα ασβεστίου"
Σημειώσεις
Δημητριακά και Αμυλούχα Λαχανικά
5 ή περισσότερες μικρομερίδες την ημέρα
½ κούπα μαγειρεμένα δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, κινόα, ή άλλο δημητριακό ή πατάτες, γλυκοπατάτες, ή γιάμ.
1 ουγγιά (30γρ) δημητριακών πρωινού, 1 φέτα ψωμί, 1 μικρή ψητή πατάτα.
1 ουγγιά (30γρ) δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Επιλέξτε ανεπεξάργαστα δημητριακά όσο συχνά μπορείτε.
Όσπρια, προϊόντα σόγιας
3 ή περισσότερες μικρομερίδες την ημέρα
½ κούπα μαγειρεμένα όσπρια, ½ κούπα calcium-set tofu, ½ κούπα tempeh, 1 ουγγιά (30γρ) veggie meat, 1 κούπα εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.
½ κούπα εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, ½ κούπα tempeh, ½ κούπα calcium-set tofu (αναζητήστε calcium-sulfate στα συστατικά), ¼ κούπας καρπούς σόγιας, ½ κούπα φασόλια σόγιας.
Καρποί, Σπόροι
1-2 μικρομερίδες την ημέρα
¼ κούπα καρποί, 2 κσ σπόροι, 2 κσ βούτυρώ από καρπούς ή σπόρους
¼ κούπας αμύγδαλα, 2 κσ βούτυρο αμυγδάλου ή ταχίνι.
Λαχανικά
4 ή περισσότερες μικρομερίδες την ημέρα
½ κούπα μαγειρεμένα λαχανικά, 1 κούπα ωμά λαχανικά, ½ κούπα χυμό λαχανικών.
½ κούπα μαγειρεμένο ή 1 κούπα ωμό bok choy, μπρόκολο, collards, κινέζικο λάχανο, kale, mustard greens, μπάμιες. 
½ κούπα χυμός λαχανικών ή ντομάτας εμπλουτισμένος με ασβέστιο.
Στοχεύστε σε τουλάχιστον 2 μερίδες ημερησίως πράσινων φυλλωδών λαχανικών —ειδικά αυτών που είναι πλούσια σε ασβέστιο.
Φρούτα
2 ή περισσότερες μικρομερίδες την ημέρα
1 μέτριο φρέσκο φρούτο, ½ κούπα κομμένο φρούτο, ¼ κούπα αποξηραμένο φρούτο, ½ κούπα χυμός φρούτων.
¼ κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, ½ κούπα χυμού φρούτων εμπλουτισμένου με ασβέστιο.
Λίπη και έλαια
Βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε ω3 λιπαρά οξέα (βλ. πηγές δεξιά). Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα έλαια στη διατροφής σας, αλλά είναι ΟΚ να λαμβάνετε κάποιες μικρομερίδες την ημέρα.
1 κτ φυτικό λάδι, vegan μαργαρίνη, ή vegan μαγιονέζα.
Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε άλφα-λινολενικό οξύ, να έχετε 3-4 μικρομερίδες την ημέρα από την ακόλουθη λίστα:
1 κτ canola oil ή λάδι καρυδιού, ή τριμμένο λιναρόσπορο.
2/3 κτ λάδι κάνναβης.
1 καρύδι.
1/4 κτ λινέλαιο.
1/2 κούπα μαγειρεμένα φασόλια σόγιας.
1 κούπα σκληρό tofu ή tempeh 
2 κσ καρπούς σόγιας


Ο παραπάνω Οδηγός Διατροφής δεν διασφαλίζει ότι θα λαμβάνετε αρκετή Β12, αρκετό ιώδιο, και αρκετη βιταμίνη D. Γι' αυτό…
  • Βεβαιωθείτε ότι σε αυτά που καταναλώνετε περιλαμβάνονται:
    • 2-3 μικρομερίδες την ημέρα από τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη B12 -ή-
    • Κάθε ημέρα, ένα μασώμενο συμπλήρωμα B12 που περιέχει τουλάχιστον 25 micrograms -ή-
    • Δύο φορές την εβδομάδα, ένα μασώμενο συμπλήρωμα που περιέχει 1.000 micrograms.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τουλάχιστον 1.000 IUs (25 micrograms) ημερησίως βιταμίνης D (σ.τ.μ.: D2, όχι D3) από συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα εκτός και αν είστε σίγουρος/η ότι έχετε αρκετή έκθεση στον ήλιο (κάθε ημέρα).
  • Εάν δεν χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι —περίπου ¼ κτ ημερησίως—είναι καλή ιδέα να παίρνετε συμπλήρωμα ιωδίου.
  • Ίσως θέλετε να παίρνετε ένα μικρό συμπλήρωμα —200 με 300 milligrams ημερησίως—ενός  vegan συμπληρώματος DHA (βλ. σημειώσεις). Όμως δεν είναι ακόμα σίγουρο (σ.τ.μ.: από τη σχετική βιβλιογραφία και έρευνες) αν αυτό είναι σημαντικό ή όχι. 


Σημειώσεις της Vegan Mama

Βιταμίνη Β12
Από Green Valley
(χρησιμοποιήστε τον κωδικό VEGANMAMA05 για έκπτωση)
  • 100 mcg -- http://www.gvtc.co.uk/veganicity/vitaminb12.html (μπορεί να κοπεί στα 2 ή στα 4)
  • 1000 mcg --- http://www.gvtc.co.uk/veganicity/vitaminb12-1000mcg.htm
  • 1000 mcg --- http://www.gvtc.co.uk/deva/vitaminb12.html
 Από iherb
  • διατροφική μαγιά KAL, πατήστε εδώ ή χρησιμοποιήστε τον κωδικό asi434 για έκπτωση
Βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
(χρησιμοποιήστε τον κωδικό VEGANMAMA05 για έκπτωση)
  • http://www.gvtc.co.uk/deva/vitamind800iu.html
  • http://www.gvtc.co.uk/veganicity/vitamind800iu.html
DHA
  • Από iherb: πατήστε εδώ, ή χρησιμοποιήστε τον κωδικό asi434 για έκπτωση.
  • Από Green Valley: πατήστε εδώ, και χρησιμοποιήστε τον κωδικό VEGANMAMA05 για έκπτωση.

100% φυτικά τυριά στο Bamboo Vegan | 100% vegan cheese @ Bamboo Vegan




Photo: Hey Friends! Our fridge is re-stocked with vegan cheeses of all kinds! Check it out:

- Viotros (Greek brand, 4 different flavors)
- Sheese (Scottish cream cheese, 3 flavors)
- Tofutti (famous American cream cheese, 2 flavors)
- Wilmersburger (German vegan melting cheese)
& BRAND NEW:
- Teese (famous vegan cheese that melts!-cheddar flavor)

Photo: This week we re-stocked our delicious vegan cheeses! We got 4 flavors that are waiting to rock your world!

Η συλλογή των φυτικών τυριών του Bamboo Vegan (Ζωοδόχου Πηγής 8) όλο και μεγαλώνει! Και είναι όλα υπέροχα!

Μεταξύ αυτών, μια ποικιλία τυριών, με το όνομα VioLife, από την ελληνική εταιρεία VIOTROS. Τα συγκεκριμένα έχουν πιστοποίηση από τη Vegan Society. Μέχρι στιγμής στο Bamboo Vegan θα βρείτε τις ακόλουθες γεύσεις της σειράς VioLife:
  • Με ελαιόλαδο (σε μπλοκ των 400γρ - χρήσιμο για τρίψιμο σε πίτσα)
  • Με ελιές (φέτες, 200γρ)
  • Με πιπεριές (φέτες, 200γρ)
  • Με θυμάρι και ρίγανη (φέτες, 200γρ)
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Bamboo Vegan, και ακολουθήστε τους στο Facebook για να μαθαίνετε νέα και προσφορές!

================

Hello to everyone!

Bamboo Vegan's selection of vegan cheezes is growing!

Have a look at their site, and follow them on Facebook for news and offers!


Friday, 18 January 2013

Χούμους με βότανα | Herbed chickpea hummus

For the recipe in english, please scroll down.
-------------------

Ένα πολύ θρεπτικό κύριο γεύμα, το οποίο μεταφέρεται εύκολα, απλώνεται σε ψωμί, και τρώγεται πολύ ευχάριστα. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διατροφή των παιδιών.

Υλικά

*ρεβύθια βρασμένα, 2 κούπες περίπου
σκόρδο, 2 σκελίδες
χυμό λεμονιού, 2 κσ
ταμάρι ή soy sauce, 0,5 κσ 
νερό, ή ζουμί από τα ρεβύθια, 2 κσ
ταχίνι, 2 κσ (ή καλύτερα νερό/ζουμί, για να γίνει low-fat)

βασιλικός αποξηραμένος τριμμένος, 1κτ
ρίγανη αποξηραμένη τριμμένη, 1κτ
πάπρικα, 1 κτ
αλάτι, 0,5 κτ

*Σημείωση: Μουλιάστε 500 γρ ρεβύθια 8-12 ώρες. Ξεπλύνετε και βάλτε τα στη χύτρα ταχύτητος. Σκεπάστε τα με νερό. Μαγειρέψτε τα στη θέση Ι (χαμηλή πίεση) για 40 λεπτά. Αν περισσέψουν ρεβύθια (εμείς τα τρώμε σαν σούπα, με χυμό λεμονιού, διατροφική μαγιά, αλάτι και πιπέρι), καταψύξτε τα σε σακουλάκια, μαζί με το ζουμί τους (περιέχει θρεπτικά συστατικά από τα ρεβύθια), ανά δύο περίπου κούπες. Ένα πακέτο ρεβύθια των 500γρ βγάζει περίπου 4 δόσεις χούμους.

Αν έχετε καλαθάκι ατμού, μπορείτε παράλληλα να μαγειρέψετε μουλιασμένες φακές στον ατμό. Απαιτείται η ίδια διάρκεια μαγειρέματος και έτσι κερδίζετε χρόνο και χρήμα. Με τις φακές μπορείτε να φτιάξετε σαλάτες, μπιφτέκια, ή κιμά για παστίτσιο/μακαρονάδα.

Εκτέλεση
  • Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  • Αν χρειαστεί υγρό, προσθέστε λίγο νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβύθια, ή σκέτο νερό.
Χρήσεις
  • Ως ντιπ. Στολίστε το με με κομματάκια λιαστής ντομάτας και κουκουνάρι και συνοδεύστε το με μπαστουνάκια από καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.
  • Ως συνοδευτικό σε μπιφτέκια, πατατοκροκέτες κ.λπ. (αντί για μαγιονέζα/κέτσαπ).
  • Ως επάλειμμα σε ψωμί ή φρυγανισμένο ψωμί (να ένα υγιεινό υποκατάστατο για τη μαργαρίνη που πολλοί ακόμα χρησιμοποιούν στο ψωμί τους)
  • Ως γέμιση σε σάντουιτς. Συνοδεύστε το με μαρούλι.
  • Ως γέμιση σε τυλιχτά σάντουιτς (wraps). Αναμείξτε το χούμους με ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (συνήθως χρησιμοποιώ ντομάτα, αγγούρι, και πιπεριά σε κυβάκια).

------------------

A nutritious dish, which can serve as food or as a snack (spread it on bread, or use it as a dip), and travels easily. It is especially loved by children. 

Ingredients

*boiled chickpeas, 2 cups
garlic, 2 cloves
juice from lemons, 2 Tbs
tamari or soy sauce, 0.5 Tbs
water, or juice from the chickpeas, 2 Tbs
tahini, 2 Tbs (or water, if you want it low-fat)

dried basil, 1 tsp
dried oreganon, 1 tsp
paprika, 1 tsp
salt, 0.5 tsp

*Note: Soak 500 gr of chickpeas for 8-12 hrs. Rinse chickpease and cook in the pressure cooker (low pressure position) for 40 mins. Leave pressure cooker to cool naturally. We eat them as a soup with lemon juice, nutritional yeast, salt, and pepper. Some of the remaining chickpeas become a hummus, some go to the freezer in 2 cup portions. One 500gr pack of dried chickpeas yield about 8 cups of cooked chickpeas.

If you have a steaming basket, you can use it to cook soaked brown lentils at the same time. It takes 40 minutes to steam soaked lentils. Then we use the lentils whole (as a base for salads), or minced (in burgers or sauce for pasta/pastitsio.

Preparation
  • Blend all ingredients until you get a smooth texture. 
  • Add as much cooking liquid (from cooking the chickpeas) as needed to help your blender and to get the consistency you like (thicker or more runny hummus).
Uses
  • As a dip. Garnish with sundried tomatoes, pinenuts, capers, and offer along carrots/celery/bell pepper sticks, raw broccoli florets, ets.
  • As a condiment/dip with burgers, baked mashed-potato balls, etc (instead of mayo or ketchup).
  • As a spread on bread/toast. It is a great way to substitute the (so unhealthy) margerine on bread combination which is still widely used in Greece.
  • As a filling in sandwiches. Fresh lettuce goes very well with it.
  • As a filling in wraps. Mix hummus with your preferred chopped veggies (raw and/or cooked) (we love diced tomato, cucumber, and bell pepper).

------------------

ShareThis

Translate