Saturday, 6 March 2010

Μουσακάς χωρίς χοληστερόλη | Moussakas (tradition-inspired layered vegetable and lentil casserole)


Φτιάχνουμε τη συνταγή που ξέρουμε, μόνο που:

  1. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε φακές νερόβραστες ή βρασμένες στον ατμό ή ακόμα και κιμά σόγιας -- μαγειρεύουμε τον κιμά βάζοντας τα μπαχαρικά που θέλουμε. Η VeganMama προτείνει τον κιμά με καφέ φακές από το Παστίτσιο ("Παπίθιο").
  2. Η μπεσαμέλ είναι αυτή (η "γρήγορη") που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο.
  3. Στη μπεσαμέλ αντί για σκέτο νερό, μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ με το νερό λίγα (π.χ. 0,5-1 κούπα) κάσιους (ή αμύγδαλα κ.λπ.).
  4. Για 16 μερίδες υπολογίζουμε 8 μελιτζάνες, 8 κολοκύθια, 6 πατάτες (και 2 λίτρα μπεσαμέλ). Αν έχουμε χρόνο ψήνουμε τα λαχανικά σε ροδέλες στο φούρνο. Αλλιώς τα μαγειρεύουμε ελαφρώς στον ατμό ή σε νεράκι.

 
Στη φωτό η συνταγή είναι με
  • ψητές (στο φούρνο) μελιζάνες και πατάτες
  • ωμά κολοκυθάκια
  • κιμά σόγιας μαγειρεμένο με διάφορα μπαχαρικά (και αρκετή κανέλλα)
  • μπεσαμέλ χωρίς λάδι (η "γρήγορη") με αυτοσχέδιο γάλα από κάσιους
_________

2 comments:

  1. ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΕ ΒΙΓΚΑΝ ΜΑΜΑ.
    :(

    Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΑΙΕΝΙ ΑΛΕΥΡΙ;
    ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΛΕΣ;

    στη μπεσαμέλ αντί για ζωικό γάλα χρησιμοποιείτε έτοιμο φυτικό γάλα (από βρώμη, ρύζι, σόγια, αμύγδαλο κ.λπ.) ή δικό σας γάλα από καρπούς, π.χ. κάσιους, αμύγδαλα ή άλλους (άψητους και ανάλατους -- χτυπάτε στο μπλέντερ 120-150 γρ καρπούς με 1 λίτρο νερό).

    αΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

    ReplyDelete
  2. Νικόλαε,

    Η "κανονική" μπεσαμέλ έχει τρια βασικά υλικά: αλεύρι, βούτυρο ή μαργαρίνη, γάλα.

    Αν θέλεις να την "βεγκανοποιήσεις" υποκαθιστάς τα ζωικά υλικά με υλικά φυτικής προελεύσεως. Το αλεύρι είναι φυτικό, άρα δεν χρειάζεται να το υποκαταστήσεις... χρησιμοποιείς όμως αλεύρι, δεν το παραλείπεις!

    Δες τις δύο αναλυτικές συνταγές για μπεσαμέλ στη συνταγή του Παστίτσιου.

    ReplyDelete

ShareThis

Translate