Saturday 6 March 2010

Ρύζι τρίχρωμο



Στη φωτό, εκδοχή 2 (ταχίνι και παπαρουνόσπορος)

Υλικά για
2 μερίδες (αναλογία κάθε είδους ρυζιού ανά μερίδα: 50g-30g-20g)
  • 100g ρύζι καστανό
  • 60g ρύζι κόκκινο (camargue)
  • 40g ρύζι μακρύ μαύρο "ινδιάνικο"
  • 3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι και πιπέρι
  • προαιρετικά: 1 κουτ. τσαγιού γλυκό κάρυ ή κύβος λαχανικών (όχι τους κοινούς που είναι διατροφικά άθλιοι, μόνο αν έχετε βιολογικό κύβο. Οι βιολογικοί που βρίσκω δεν έχουν επιπλέον βλακείες, π.χ. γλουταμινικό μονονάτριο (!) )
Για το σερβίρισμα:
Εκδοχή 1: ελαιόλαδο, ρίγανη, ψιλοκομμένη ντομάτα
Εκδοχή 2: ταχίνι, παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση

Βάζετε τα τρία ρύζια σε νερό, να σκεπάζονται. Όταν βράσει το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά (π.χ. στο 4/9), και μαγειρεύετε συνολικά για 45 λεπτά. Θα πρέπει να προσέχετε να μην μείνει χωρίς νερό. Αν εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε με ζεστό, για να μην σταματήσει ο βρασμός. Δεν ανακατεύετε κυκλικά, αλλά με μία ξύλινη σπάτουλα την οποία χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε λίγο το ρύζι που βρίσκεται στον πάτο, τόσο ώστε να μην κολλήσει.

Αν δεν έχετε ρολόι, μόλις ανοίξει το μαύρο ρύζι και φανεί άσπρο από μέσα του, είναι έτοιμο. Πρέπει να μαγειρευτεί al dente, και όχι να γίνει πολύ μαλακό.

Σερβίρετε, και το περιχύνετε με ελαιόλαδο, ρίγανη, και ψιλοκομμένη ντομάτα ή με ταχίνι και παπαρουνόσπορο.

Σημείωση: Εάν έχετε χύτρα ταχύτητος, μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως περιγράφουμε εδώ.

1 comment:

  1. σλουρπ! κάτι παθαίνω με τα πολύχρωμα πιάτα!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate