Wednesday 2 June 2010

Ζάχαρη σε έτοιμα παιδικά τρόφιμα του εμπορίου

Έκανα πρόσφατα μια μίνι έρευνα στα συστατικά των βρεφικών και παιδικών τροφών που πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ. Διαπίστωσα με λύπη μου τα εξής:
  • Σε πολλές τροφές για βρέφη και μωρά υπάρχει ζάχαρη (σε διάφορες μορφές, βλ. παρακάτω) είτε φανερή, είτε κρυμμένη. Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη (όπως και το επιπλέον αλάτι) δεν είναι καθόλου απαραίτητα σε μια υγιεινή διατροφή.
Κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχουν καν στην αγορά τέτοια προϊόντα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν. Πώς είναι δυνατόν να μάθει ένα παιδί να απολαμβάνει τις γεύσεις των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, και των φρούτων (και να μην του αρέσουν τα γλυκά), όταν από 6 μηνών το υποχρεώνουμε να τρώει τόση ζάχαρη στο φαγητό του; Δίνοντας τέτοιες τροφές στα παιδιά κατ' ουσίαν τα εθίζουμε στη ζάχαρη. Πολλοί διαιτολόγοι προτείνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών (πιθανώς εν μέρει για να αποκτήσουν πρώτα υγιεινές διατροφικές συνήθειες).

Ιδού μια (μη πλήρης) λίστα με τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγουμε: σιρόπι καλαμποκιού/αραβοσίτου, φρουκτόζη, ζάχαρη, σιρόπι μαλτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτοδεξτρίνη, λακτόζη, σουκρόζη. Επίσης γλυκαντικές ουσίες (άρα προς αποφυγή) είναι και τα ακόλουθα: μέλι, χυμός μήλου, σιρόπι (γλυκόζης, καλαμποκιού, σφενδάμου, κ.λπ.), αγαύη, μελάσσα.

  • Σε πολλές τροφές υπάρχει προσθήκη βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, αλλά μπορεί να καλύπτει το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που περιέχονται μπορεί να είναι πολύ φτωχές σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή μπορεί η επεξεργασία, στην οποία υπόκεινται οι πρώτες ύλες ώστε να παραχθεί το τρόφιμο, να μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ένα παράδειγμα: το αναποφλοίωτο μακρύκοκκο ρύζι είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο (potassium), ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1-θειαμίνη, B3-νιασίνη, Β6-πυριδοξίνη), βλ. εδώ. Ποιος ο λόγος να προσθέτουμε με τεχνητό τρόπο βιταμίνες και μέταλλα σε παιδικές τροφές με βάση το ρύζι;
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία βρίσκονται κοντύτερα στην αρχική, φυσική τους κατάσταση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταναλώνουμε αναποφλοίωτα και ακατέργαστα δημητριακά και προϊόντα (ψωμί και ζυμαρικά) με βάση τα ακατέργαστα δημητριακά (αυτά που στην αγορά πωλούνται ως ολικής αλέσεως). Φυσικά επειδή τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλές φυτικές ίνες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε στη διατροφή των παιδιών και μείγματα αυτών, ώστε να μην χορταίνουν τόσο εύκολα και να υπάρχει χώρος για περισσότερα πραγματικά τρόφιμα. Αλλά το να χρησιμοποιούμε 20-50% επεξεργασμένα δημητριακά για τη διατροφή ενός παιδιού, απέχει πολύ από το να του δίνουμε το 100% των δημητριακών του σε επεξεργασμένη μορφή.
  • Δεν παρέχουν όλες οι επιχειρήσεις τις λίστες με τα συστατικά των προϊόντων τους στο διαδίκτυο.
  • Δείτε, για παράδειγμα την ιστοσελίδα http://www.nestlebaby.com/gr/, στην οποία έψαξα αρκετά, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κατάλογο των συστατικών των προϊόντων. Υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές για το πόσο καλό κάνει η τάδε βιταμίνη και το δείνα ιχνοστοιχείο, αλλά πλήρεις περιγραφές των συστατικών δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να φωτογραφίσω μερικές συσκευασίες και θα επανέλθω.
  • Στη σελίδα http://www.nutricia.gr/baby/products.html υπάρχει η λίστα με τα συστατικά του κάθε προϊόντος (μπράβο τους) και διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ. (χωρίς να αναφέρεται πόσα από τα γραμμάρια των υδατανθράκων είναι ζάχαρη). Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ακόμα και όπου υπάρχει μήλο ως συστατικό, μπαίνει χυμός μήλου ως πρόσθετο συστατικό.
  • http://www.hipp.co.uk/ Υπάρχουν λίστες συστατικών, σε αρκετά προϊόντα (βαζάκια) υπάρχει χυμός μήλου, και σε κάποια μπισκότα υπάρχει ζάχαρη. Πολύ καλές πληροφορίες και σήμανση για αλλεργίες και ειδικές δίαιτες (π.χ. vegan, χωρίς γλουτένη, κ.λπ.)
  • http://www.holle.ch/english/Default.asp Παρέχει πλήρεις λίστες συστατικών σε κάθε προϊόν. Υπάρχει ζάχαρη σε κάποια μπισκότα, αλλά πολλά βαζάκια έχουν μόνο φρούτα και όχι χυμό μήλου ή άλλη μορφή ζάχαρης.
Μετά από αυτή την αναζήτηση, λοιπόν, αποφάσισα να μην αγοράσω κανένα τρόφιμο που απευθύνεται σε βρέφη, και να μην τα εντάξω στην καθημερινότητά μας, εκτός βεβαίως για την περίπτωση ανάγκης π.χ. σε ταξίδια. Στο βαθμό που είναι εφικτό, δεν θέλω να χρηματοδοτήσω επιχειρήσεις που προσπαθούν να παράγουν "νόστιμα" φαγητά τα οποία εθίζουν τα παιδιά σε γλυκές ή αλμυρές γεύσεις. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές (π.χ. εδώ) για μπισκότα, σούπες, κρέμες, και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διατροφή του παιδιού του (περισσότερο από το να του προσφέρει έτοιμα γεύματα και μετά να το επιπλήττει κιόλας γιατί δεν του αρέσει το μπρόκολο ή το αβοκάντο ή τα όσπρια) μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική του αναλόγως.

Σιγά-σιγά θα δημοσιεύω τις αγαπημένες μου συνταγές για μωρά. Watch this space!

Διαβάστε ακόμα
http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar
http://www.wholesomebabyfood.com/sugarinbabyfood.htm
http://ariadni144.wordpress.com/2010/03/05/fda_warns_nestle/
http://greekveganparenting.blogspot.com/2009/12/6.html
http://www.veganforum.gr/index.php/board,58.0.html
http://ekpizo.gr/blog/archives/282

http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/infants-and-children.aspx
http://www.vegansociety.com/lifestyle/parenting/vegan-babies-and-children/

http://www.vrg.org/nutshell/kids.htm
http://www.vegfamily.com/babies-and-toddlers/vegan-toddler-food-guide.htm
http://www.vrg.org/nutrition/pregnancy.htm
http://vegrd.vegan.com/pages/article.php?id=922
http://vegrd.vegan.com/pages/article.php?id=426
http://www.examiner.com/x-5670-Seattle-Vegan-Examiner~y2010m4d9-Milk-may-make-children-grow-too-fast

4 comments:

  1. ευχαριστουμε vegan mama για την πολυ καλη ερευνα. Εμεις μπαινουμε στις τροφες τον αλλο μηνα. Μακαρινα μην χρειαστει ουτε μια φορα να χρειαστω ετοιμη τροφη...

    ReplyDelete
  2. Σπουδαία ανάρτηση, μπράβο σας :)

    ReplyDelete
  3. Πολύ καλή ανάρτηση. Μπορώ να την αναδημοσιεύσω στο vegfamily.gr?

    ReplyDelete
  4. ναι, foxy vegan, be my guest!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate