Sunday 22 December 2013

Μαύρα φασόλια | τρείς συνταγές με 500γρ

Πολλοί αναρωτιούντα πώς είναι δυνατόν να τρώμε όσπρια κάθε μέρα. Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο ευέλικτα είναι τα μαγερεμένα όσπρια. Τρώγονται ολόκληρα σε σαλάτες, σούπες, ριζότι, ή σε άλλα μαγειρεμένα φαγητά, τρώγονται σε μορφή πατέ, σε μορφή κιμά, κλπ. Ακολουθούν τρεις συνταγές (ριζότο, σουτζουκάκια, κιμάς) που μπορούν να γίνουν με 1 πακετο 500γρ φασολιών. Η σχέση αξίας/τιμής είναι εντυπωσιακή.

Μαγείρεμα

Μουλιάζουμε 6-10 ώρες σε σκέτο νεράκι.
Μαγειρεύουμε στη θέση I (δηλ. χαμηλή πίεση) στο καλαθάκι ατμού για 15-20 λεπτά. Όταν τελειώσει ο χρόνος, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε την χύτρα να κρυώσει μόνη της πάνω στην εστία  πριν την ανοίξουμε.
Κρατούμε το ζουμί και το χρησιμοποιούμε ως ζωμό πχ για το ριζότο ή για σάλτσες και σούπες.
Αν δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητος, τότε σιγοβράζουμε με λίγο νερό (ίσα που να τα σκεπάζει) για 1-1,5 ώρες. Είναι έτοιμα όταν μπορούμε να σπάσουμε εύκολα ένα φασόλι ανάμεσα στα δάκτυλά μας. Κρατούμε το ζουμί.

Οργάνωση

500γρ βγάζουν 6 κούπες μαγειρεμένα φασόλια. Κάθε μία από τις παρακάτω συνταγές χρησιμοποιεί 2 κούπες μαγειρεμένα φασόλια. Μπορούμε να κρατήσουμε τα μαγειρεμένα φασόλια στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή να τα καταψύξουμε σε δόσεις των 1,5 ή 2 κουπών για έξι μήνες (η κονσέρβα με τα φασόλια που πωλείται στα σούπερ μάρκετ περιέχει περίπου 1,5 κούπα, άρα 500 γρ ξερά φασόλια δίνουν το αντίστοιχο τεσσάρων κονσερβών). Μπορούμε επίσης να κάνουμε τα φασόλια τρίμμα στο μπλέντερ και να διατηρήσουμε το τρίμμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Τα μουλιασμένα φασόλια πριν μαγειρευτούν (βάζουμε και 2 πατάτες για να χρησιμοποιήσουμε στα μπιφτέκια)

αριστερά: τα μαγειρεμένα φασόλια | επάνω: το τρίμμα των μαγειρεμένων φασολιών | κάτω: οι ατμομαγειρεμένες πατάτες λιωμένες με ένα πηρούνι

Χρήσεις


Σε ριζότι, σάλτσες (τα μαγειρεύουμε μαζί με τα αλλα υλικά μας)
Σε σαλάτες, μπιφτέκια, μπαλάκια, σουτζουκάκια κ.λπ.

Συνταγές για ένα πακέτο μαύρα φασόλια

Κιμάς από μαύρα φασόλια (περίπου 6 μερίδες)

Σημείωση: Αν θέλουμε να κάνουμε κιμά για παστίτσιο, τότε ένα πακέτο φασόλια (500γρ) μας δίνει αρκετό κιμά για ένα ταψί 16 μερίδων.

νερό ή ζωμό λαχανικών για το σωτάρισμα
ρίγανη, 1 κσ
κρεμμύδι, 1
σκόρδο, 2 σκελίδες
ντοματάκι ψιλοκομμένο, 1 κονσέρβα
2 κούπες μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
ροζ φακές, μισή κούπα (προαιρετικά)
αστεροειδής γλυκάνισος, 2 ακτίνες
κανέλλα σκόνη, 1/2 κτ
δάφνη, δύο φύλλα
γαρύφαλλα 5, σκόνη στο γουδί
αλάτι, 1/2 κτ
πιπέρι, 1/16 κτ (μια μύτη)
νερό για το μαγείρεμα, 3 κούπες τουλάχιστον

Περνάμε τα φασόλια στο μούλτι ή στο μπλέντερ για να φτιάξουμε κάτι σαν τρίμμα φασολιών. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, τα βράζουμε λίγο παραπάνω (π.χ. 25 λεπτά) και τα πολτοποιούμε με ένα πηρούνι ή/και με τα δάκτυλά μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, και περνάμε το σκόρδο από την πρέσα.

Σωτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή ένταση στο νερό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ρίγανη. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε τη ντομάτα μαζί με το ζουμί της, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί για να καλύπτονται τα υλικά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας έντονα πότε πότε (ώστε να διαλυθεί η ροζ φακή) για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε επιπλέον νερό τόσο ώστε να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Ο κιμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παστίτσιο, ή για μακαρόνια με κιμά, ή σαν κύριο πιάτο με συνοδεία ρυζιού/κινόας ή άλλου μαγειρεμένου δημητριακού.

 

Ριζότο με μανιτάρια και μαύρα φασόλια (περ. 8 μερίδες)


  • νερό για το σωτάρισμα
  • κρεμμύδι, ένα μεγάλο
  • σκόρδο, μία σκελίδα
  • μανιτάρια πορτομπέλλο ή κρεμίνι ή άλλα, μισό κιλό
  • πράσινη πιπεριά
  • κόκκινη πιπεριά
  • καστανό ρύζι, 2 κούπες
  • μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, ολόκληρα, 2 κούπες
  • καλαμπόκι κατεψυγμένο, μία κούπα
  • ρίγανη, 2κσ
  • μαντζουράνα, 1 κσ
  • ζουμί από το μαγείρεμα των φασολιών (ή ζωμός λαχανικών) 6 κούπες τουλάχιστον 
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε μακριές ροδέλες τις πιπεριές και μέγεθος μπουκιάς τα μανιτάρια.

Σωτάρουμε (σε μέτρια προς υψηλή ένταση, π.χ. 6/9) σε λίγο (2-3 κσ) νερό το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και σωτάρουμε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τα φασόλια, το μισό ζωμό, το καλαμπόκι, τα βότανα, και χαμηλώνουμε την ένταση στο 3-4. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά όσο ζωμό χρειάζεται για να παραμένουν σκεπασμένα τα υλικά. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα με ελαφριές κινήσεις, ίσα-ίσα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει ρύζι στον πάτο.

 

Μπαλάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κλπ σχήματα (περίπου 6 μερίδες)


  • 2 κούπες μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
  • 2 μεγάλες πατάτες, μαγειρεμένες στον ατμό μαζί με τα φασόλια
  • κρεμμύδι, 1
  • σκόρδο 2 σκελίδες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισή κούπα
  • ντοματοπελτέ, 2 γεμάτες κουταλιές σούπας  
  • κύμινο, 1 κτ
  • πάπρικα, 1 κτ
  • αλάτι, 1 κτ
  • πιπέρι, 1/16 κτ
  • 1-2 κτ νερό για να υγράνουμε περαιτέρω το μείγμα, αν χρειαστεί

Περνάμε τα φασόλια στο μούλτι ή στο μπλέντερ για να φτιάξουμε κάτι σαν τρίμμα φασολιών. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, τα βράζουμε λίγο παραπάνω (π.χ. 25 λεπτά) και τα πολτοποιούμε με ένα πηρούνι ή/και με τα δάκτυλά μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, περνάμε το σκόρδο από την πρέσα, και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός του νερού) σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε το μείγμα. Αν είναι κάπως στεγνό, προσθέτουμε λίγο νερό.
Πλάθουμε μπιφτέκια, μπαλάκια, σουτζουκάκια κλπ. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι να γίνουν τραγανά εξωτερικά (περίπου 30 λεπτά).
Σημείωση: μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο το μείγμα και να το πλάσουμε/ψήσουμε σε επόμενη φάση. Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε το μείγμα.
Το τρίμμα των μαύρων φασολιών, με την πατάτα και τα υπόλοιπα υλικά (χωρίς το κρεμμύδι ακόμα και τον τοματοπελτέ) για τα μπιφτέκια.



---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.





3 comments:

  1. Έφτιαξα μπιφτέκια με τη συνταγή σου αντικαθιστώντας το κύμινο με καπνιστή πάπρικα γιατί μου είχε τελειώσει. Μου άρεσαν πάρα πολύ...και για κάποιο λόγο μου άρεσαν πιο πολύ κρύα!

    ReplyDelete
  2. Χαίρομαι πολύ! από ό,τι φαίνεται, τα κρύα θα είναι τέλεια για πικ-νικ! θα τα δοκιμάσω κι εγώ κρύα!

    ReplyDelete
  3. Εφτιαξα τη συνταγη για κιμα και ηταν πραγματικα εξαιρετικη!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate