Γενικά
Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο. Τα μουλιάζουμε από το βράδυ με σκέτο νεράκι και το πρωί τα μαγειρεύουμε ως εξής:- είτε στο καλαθάκι ατμού στη χύτρα ταχύτητος για 15 λεπτά στη θέση Ι (δηλ. στη χαμηλότερη πίεση (σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα στην εστία έως ότου κρυώσει η χύτρα φυσικά).
- είτε με λίγο νερό που ίσα να τα σκεπάζει έως ότου μαλακώσουν (τα θέλουμε al dente, δηλ. να "κρατάνε" λίγο, και όχι εντελώς πουρέ). Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μην πετάξουμε το ζουμί, διότι θα έχουν μεταναστεύσει σε αυτό κάποια (όχι όλα όμως) θρεπτικά συστατικά από τα φασόλια.
Χρήσεις
1. Σαν βασικό συστατικό ενός all-in-one πιάτου. Δηλαδή: προσθέτουμε κάτι ή όλα από τα παρακάτω:- ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
- κάπαρη, καπαρόφυλλα
- λεμόνι, κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, άνιθο, χοντροκομμένο μαρούλι
- ηλιόσπορο, κουκουνάρι, μερικές ελιές
- μαγειρεμένο καστανό ρύζι, σιτάρι, κινόα, πλιγούρι ή άλλο δημητριακό
- διατροφική μαγιά
- ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- τριμμένο καρότο
- πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή λιωμένη στο blender με λίγη ντομάτα
- καρύδια, αμύγδαλα ή ηλιόσπορο τριμμένα στο μούλτι (λίγα)
- ντοματοπελτέ ή τριμμένη ντομάτα (στο τέλος, για να διορθώσετε την ρευστότητα του μείγματος)
- τριμμένο λιναρόσπορο
- κύμινο, πάπρικα, ή άλλο μυρωδικό
Ενδεικτικές συνταγές στα ελληνικά
Ρυζομπιφτέκια με μαυρομάτικα (vegansintages.wordpress.com)Σαλάτα all-in-one (αντικαθιστούμε το σιτάρι με μαυρομάτικα)
No comments:
Post a Comment