Παραλλαγή της συνταγής Homestyle Chocolate Chip Cookies, της Dreena Burton. Δείτε εδώ το βίντεο και την αυθεντική συνταγή.
Λόγω του αλεύρου ολικής αλέσεως και της μελάσσας, τα μπισκότα αυτά είναι πλούσια σε σίδηρο. Προσφέρετε με πορτοκαλάδα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου :)
Για οικονομία χρόνου, διπλασιάζετε τη συνταγή και ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά (ψήσιμο στον αέρα).
Πόσα σκεύη λερώνονται;
Α. Στερεά υλικά
Β. Υγρά υλικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 Κελσίου (350F).
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά εκτός της κουβερτούρας σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν ζυμώνετε, απλώς ανακατεύετε-ομογενοποιείτε - δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε δύο χέρια, κρατήστε το ένα καθαρό! [Αν θέλετε να είστε πιο οργανωμένοι, ρίχνετε στο μπολ πρώτα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά.] Αν το μείγμα είναι σχετικά σφιχτό, διορθώνετε με λίγο νερό. Αν είναι σχετικά υγρό, διορθώνετε με αλεύρι. Η υφή του μείγματος: σχετικά υγρό και μαλακό, κολλάει λίγο στα χέρια, αλλά μπορεί να πλαστεί σε χαλαρά μπαλάκια. Τέλος, ενσωματώνετε την κουβερτούρα.
Τοποθετείτε λαδόκολλα ή πατάκι σιλικόνης σε ένα ταψί ή το λαδώνετε ελαφρά. Φτιάχνετε 11-12 μπαλάκια τα οποία πατάτε λίγο για να απλωθούν. Ψήνετε για 11 λεπτά (αν αρχίσουν να φαίνονται ψημένα στην περιφέρεια, τότε έχουν ήδη παραψηθεί), βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 1 λεπτό στο ταψί και μετά τα μεταφέρετε με μία σπάτουλα σε σχάρα για να στεγνώσουν. Αντέχουν εκτός ψυγείου σε σφραγισμένο δοχείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες.
___
Λόγω του αλεύρου ολικής αλέσεως και της μελάσσας, τα μπισκότα αυτά είναι πλούσια σε σίδηρο. Προσφέρετε με πορτοκαλάδα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου :)
Για οικονομία χρόνου, διπλασιάζετε τη συνταγή και ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά (ψήσιμο στον αέρα).
Πόσα σκεύη λερώνονται;
- το δοχείο στο οποίο αναμειγνύονται τα υλικά
- τα ταψιά (εκτός και αν έχετε λαδόκολλα ή πατάκια σιλικόνης)
- η επιφάνεια κοπής της κουβερτούρας
Α. Στερεά υλικά
- 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (σιταριού, ντίνκελ, κριθαριού, φαγόπυρου, κ.λπ. ή/και μείγμα αυτών)
- 1 κ.τ. μπέικιν πάουντερ
- 0,5 κ.τ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κούπας ακατέργαστη ζάχαρη
- 1/4 κ.τ. αλάτι
Β. Υγρά υλικά
- 1/4 κούπας (και λίγο περισσότερο) ελαιόλαδο ή μείγμα (μισό-μισό) ελαιολάδου και πορτοκαλάδας
- 2 κ.σ. μελάσσα
- 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι ρυζιού, ή σιρόπι μήλου, ή σιρόπι καλαμποκιού (γλυκόζη)
- 1-1,5 κ.τ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 Κελσίου (350F).
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά εκτός της κουβερτούρας σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν ζυμώνετε, απλώς ανακατεύετε-ομογενοποιείτε - δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε δύο χέρια, κρατήστε το ένα καθαρό! [Αν θέλετε να είστε πιο οργανωμένοι, ρίχνετε στο μπολ πρώτα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά.] Αν το μείγμα είναι σχετικά σφιχτό, διορθώνετε με λίγο νερό. Αν είναι σχετικά υγρό, διορθώνετε με αλεύρι. Η υφή του μείγματος: σχετικά υγρό και μαλακό, κολλάει λίγο στα χέρια, αλλά μπορεί να πλαστεί σε χαλαρά μπαλάκια. Τέλος, ενσωματώνετε την κουβερτούρα.
Τοποθετείτε λαδόκολλα ή πατάκι σιλικόνης σε ένα ταψί ή το λαδώνετε ελαφρά. Φτιάχνετε 11-12 μπαλάκια τα οποία πατάτε λίγο για να απλωθούν. Ψήνετε για 11 λεπτά (αν αρχίσουν να φαίνονται ψημένα στην περιφέρεια, τότε έχουν ήδη παραψηθεί), βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 1 λεπτό στο ταψί και μετά τα μεταφέρετε με μία σπάτουλα σε σχάρα για να στεγνώσουν. Αντέχουν εκτός ψυγείου σε σφραγισμένο δοχείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες.
___
"Του Ποπάυ" αχαχαχαχαχαχαα
ReplyDelete