Saturday 6 March 2010

Τάρτα (quiche) με πατάτα, μανιτάρια, μπρόκολο και κολοκυθάκια



Υλικά για ζύμη:
[σημ.: σκεύος διαμέτρου 22 εκ.]
  • 1,5 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως (σιτάρι, κριθάρι κ.λπ.)
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • μια μύτη αλάτι (προαιρετικά)
  • χλιαρό νερό

Υλικά για γέμιση
  • 2-3 κούπες ψιλοκομμένων λαχανικών (πατάτα, μπρόκολο, κολοκυθάκι, μανιτάρια)
  • ροδέλες φρέσκιας ντομάτας για γαρνίρισμα
  • 1-1,5 κούπα άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως κάσιους, με λίγο ηλιόσπορο και λίγο σουσάμι)
  • 3-4 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (ή περισσότερη αν θέλετε πιο "τυρένια" γεύση)
  • 1 κουτ. σούπας άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ εν ελλάδι) - έχει λευκό χρώμα
  • 1-2 κούπες νερό (από αυτό που χρησιμοποιήσατε για τα λαχανικά)
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (όλα προαιρετικά)

Προετοιμασία ζύμης
  • βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος (και το αλάτι, αν βάλετε)
  • προσθετετε το ελαιόλαδο
  • αναμειγνύετε με το χέρι σας ή ένα πηρούνι έως να γίνει σαν (ομοιογενώς) βρεγμένη άμμος
  • ΔΕΝ ζυμώνετε
  • υγραίνετε τα χέρια σας με (ή ρίχνετε λίγο-λίγο από) το χλιαρό νερό και πλάθετε σε ζύμη
  • προσθέστε όσο νερό χρειαστεί για να έχετε ένα συμπαγές αλλά αρκετά μαλακό ζυμάρι
  • αν το παρακάνετε με το νερό, διορθώστε προσθέτοντας αλεύρι
  • βάζετε σε πλαστικό σακουλάκι στο ψυγείο για μισή ώρα (όχι απολύτως απαραίτητο)
Προετοιμασία γέμισης

Ενώ η ζύμη είναι στο ψυγείο, ετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Τις πατάτες και το μπρόκολο τα μαγειρεύετε ελαφρώς στον ατμό, τα κολοκυθάκια τα αφήνετε ωμά, τα μανιτάρια τα σωτάρετε με λίγο νερό ή ελαιόλαδο. Κόβετε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

Στην τάρτα της φωτό υπάρχει
ό,τι περίσσεψε από τη σαλάτα του προηγούμενου γεύματος, δηλ. πατάτες, μπρόκολα (κυρίως οι μίσχοι) και κολοκυθάκια στον ατμό, καθώς και μανιτάρια σωταρισμένα.

Προετοιμασία της σως

  • χτυπάτε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ
  • προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό, τη διατροφική μαγιά, το άμυλο και χτυπάτε
  • θέλετε μια μετρίως πηκτή σύσταση, συνεπώς προσθέτετε λίγο λίγο όσο νερό χρειαστεί
  • προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • μπορείτε στο μείγμα αυτό να λιώσετε μαζί λίγα από (ή και όλα) τα λαχανικά της γέμισης -- προσοχή: το χρώμα της γέμισης επηρεάζεται από τα λαχανικά (π.χ. πρασινίζει από το μπρόκολο)
Δημιουργία βάσης

  • βγάζετε το ζυμάρι από το ψυγείο
  • λαδώνετε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε
  • ανοίγετε το ζυμάρι με τα χέρια σας μέσα στο λαδωμένο ταψάκι
Στήσιμο - Ψήσιμο
Απλώνετε τα λαχανικά στην τάρτα και τα περιχύνετε με τη σως ξηρών καρπών. Ανακατεύετε με προσοχή ώστε να πάει παντού η σως, χωρίς να τραυματίσετε την τάρτα. Αν θέλετε μπορείτε πρώτα να ανακατέψετε σε άλλο σκεύος (π.χ. στην κανάτα του μπλέντερ, που περιέχει τη σώς, για να μην πλένουμε πολλά...) τη σως και τα λαχανικά και μετά να προσθέσετε το μείγμα στη βάση.

Τοποθετείτε ακτινωτά 6-8 ροδέλες ντομάτας (για να οριοθετήσετε τα κομμάτια).

Ψήνετε στους 180C στο κάτω ράφι του φούρνου για 20-30 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).

Η συνταγή βγάζει 6-8 κομμάτια. Τρώγεται ζεστό, αλλά είναι ακόμα καλύτερο κρύο. Συμφέρει να φτιάξετε δύο τάρτες μαζί για εξοικονόμηση χρόνου.


* Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.



____

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate