Sunday 18 July 2010

Ροζ φακές με καρότο, πατάτα, ηλιόσπορο, και ταχίνι


Οι φακές μπορούν να μπουν στο διαιτολόγιο των μωρών από την ηλικία των 6 μηνών. Υπάρχουν αρκετά είδη φακής: ροζ, πράσινες, κίτρινες, χακί, καφέ, μαύρες και πάει λέγοντας.
Το ίδιο ισχύει για τους ξηρούς καρπούς (αν δεν έχετε λόγο να ανησυχήσετε για αλλεργία), αρκεί να είναι καλά αλεσμένοι για να αποφύγετε το ενδεχόμενου πνιγμού. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας πριν δώσετε οποιοδήποτε νέο τρόφιμο στο μωρό σας.

Υλικά
Βγαίνει περίπου 1 λίτρο σούπας (περ. 2 μεγάλες μερίδες ή 4 μικρές μερίδες ενηλίκων)
  • πατάτες, 2 μέτριες (300 γρ)
  • καρότα, 2 μέτρια (150 γρ)
  • ροζ φακές, 100 γρ. (περ. μισή κούπα)
  • ελαιόλαδο ή λινέλαιο, 1 κουτ. σούπας
  • ταχίνι, 1 κουτ. σούπας
  • διατροφική μαγιά, 2 κουτ. γλυκού (προαιρετικά, και για μωρά 9 μηνών και άνω)**
  • ηλιόσπορος, 2 κουτ. σούπας (στεγνό ή μουλιασμένο για 2-4 ώρες)
Εκτέλεση
  • Προαιρετικά: Βάζετε τον ηλιόσπορο σε ένα δοχείο με νερό για να μουλιάσει για δύο ώρες ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Πλένετε την πατάτα και τα καρότα από τα χώματα (μην ξεφλουδίσετε). Αν κάποια σημεία έχουν πιο πολύ χώμα, ξύνετε ελαφρά τη φλούδα με ένα οδοντωτό μαχαίρι.
  • Κόβετε την πατάτα στα τέσσερα και τα καρότα κατά μήκος στα δύο.
  • Καλύπτετε τις πατάτες και τα καρότα με νερό και βράζετε. Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν (θα μπορούν να τρυπηθούν με το πηρούνι) προσθέτετε τις φακές (και νερό, αν χρειάζεται), βράζετε για 3-4 λεπτά, κλείνετε την εστία και αφήνετε σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15 λεπτά.
  • Αλέθετε τον ηλιόσπορο στεγνό στο μπλέντερ. Αν τον έχετε μουλιάσει, θα τον χτυπήσετε αργότερα στο μπλέντερ μαζί με τα άλλα (υγρά) υλικά.
  • Ξεφλουδίζετε τις πατάτες (τις φλούδες μπορείτε να τις φάτε*).
  • Προσθέτε στο μπλέντερ τα καρότα, τα κομμάτια της πατάτας, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και τη διατροφική μαγιά. Χτυπάτε με το νερό από την κατσαρόλα μέχρι να έχετε μία κρεμώδη προς υδαρή σύσταση.
Σημειώσεις
* Τις φλούδες από τις πατάτες καθώς και όσο νερό περισσέψει μπορείτε να τα καταναλώσετε εσείς. Η φλούδα της πατάτας έχει αρκετό σίδηρο: μία φλούδα (38 gr.) έχει 1,2 mg σιδήρου. Σίδηρο έχουν και οι φακές: 14,5 mg ανά κούπα (192 γρ.). Συνεπώς το νερό στο οποίο θα βράσουν θα περιέχει κάποια ποσότητα σιδήρου.

** Η διατροφική μαγιά εμπλουτίζει τη διατροφή με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και θα πρέπει να προστίθεται σε συγκεκριμένες ποσότητες (και όχι παραπάνω) στα πιάτα των μωρών. Αν μπορείτε αγοράστε αυτήν που περιέχει και Β12 (π.χ. την Red Star Vegetarian Support Formula, για όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ). Για ηλικίες 9 μηνών έως 12 μηνών, συστήνεται 1/2 κουτάλι γλυκού την ημέρα. Για ηλικίες από 1 έτους και πάνω, συστήνεται 1 κουταλάκι ημερησίως. Φυσικά θα πάρετε τις ίδιες προφυλάξεις που ισχύουν για την εισαγωγή κάθε νέου τροφίμου στο διαιτολόγιο του μωρού.

*** Εάν επιθυμείτε αλάτι στο φαγητό σας, προσθέστε το στο δικό σας πιάτο μόνο κατά το σερβίρισμα (όχι στην κατσαρόλα).

----------
* Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Τη βρίσκω (βιολογική) στο παντοπωλείο BioVine, Διοκλέους 15 Άγιος Αρτέμιος, τηλ. για παραγγελίες/κρατήσεις στείλτε email στο biovine.athens@gmail.com  (ανοικτά ΔΕ-ΣΑ 9πμ-10μμ και ΚΥ 10πμ-3μμ και 6μμ-10μμ). Αν ενδιαφέρεστε στείλτε email (με ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για επιβεβαίωση) για να συμπεριλάβουν και τη δική σας ποσότητα στην παραγγελία τους, και μην ξεχάσετε να πείτε ότι είστε φαν της VeganMama. Οι τιμές με την έκπτωση για τους φαν της VeganMama είναι για τη χύμα μαγιά 12,5 € ανά κιλό και για τις συσκευασίες των 200 γρ. 3,30€ η μία (άρα 16,50€ το κιλό).  Παλαιότερα την έβρισκα (μη βιολογική) στο Green Farm, και έβγαινε περίπου 24 ευρώ το κιλό. Τώρα το Green Farm σταμάτησε να τη φέρνει.

1 comment:

  1. Από τις πολύ αγαπημένες σουπίτσες για μωρά (αλλά και μεγάλους). Ο μικρός μου τη λατρεύει!!!

    ReplyDelete

ShareThis

Translate