Wednesday 10 April 2013

Σιτάρι (kamut) σε σαλάτα-πανδαισία

Αυτή είναι μια πολύ εύκολη συνταγή. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μια βασική ιδέα παρά μια συνταγή που απαιτεί συγκεκριμένα υλικά ή αναλογίες. Αντί για καμούτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σπόρο σιτηρών (κριθάρι, βρώμη, κ.λπ.) ή μαυρομάτικα φασόλια (βράζουμε στο καλαθάκι ατμού στη χύτρα για 15 λεπτά και αφού σβήσουμε την εστία αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει πάνω στην εστία).

Υλικά
για 4 μικρές μερίδες 
  • καμούτ (ποικιλία σιταριού) ή σιτάρι, ολόκληρους σπόρους, 250γρ
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, 1, κομμένο σε ροδέλες
  • ντομάτες, 2 μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια
  • ηλιόσπορος, 4 κσ
  • κουκουναρόσπορος, 4 κσ
  • κάπαρη ανθός, 2 κσ
  • ελιές, 20
  • πιπέρι 1/16 κτ ή όσο μας αρέσει
  • (προαιρετικά) καπαρόφυλλα, 20 -- ή βρασμένα πικρά χόρτα ψιλοκομμένα (π.χ. σταμναγκάθι), 1/4 κούπας
  • (προαιρετικά) Fry's Polony Slicing Sausage, 2 φέτες κομμένες σε κυβάκια (το βρίσκω στο Bamboo Vegan (Ζωοδόχου Πηγής 8-10 & Σόλωνος) και στο Mirabilis (Σποράδων 38 & Αγ. Μελετίου, Κυψέλη).

Εκτέλεση
  • Βράζουμε το καμούτ σε 2,5 κούπες νερό σε υψηλή ένταση για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο επιθυμούμε. Εμείς το προτιμούμε σχετικά σκληρό (al dente). Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό όσο βράζει ώστε να μην εξαφανιστεί όλο το νερό.
  • Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά να ρουφήξει κι άλλο νερό. Ιδανικά θα πρέπει να μην χρειαστεί σούρωμα (να μην έχει μείνει νερό στην κατσαρόλα).
  • Μεταφέρουμε το καμούτ σε μία λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε.

2 comments:

  1. kalhmera pou to briskoume to χόρτο καμουτ? psaxno na bro to ejis an jerete na me boithisete :Συμπυκνωμένα πράσινα φυτά σε σκόνη : Τα βασικά συστατικά πρέπει να είναι : οργανικό σιταρόχορτο- κριθαρόχορτο –χόρτο καμουτ-μπρόκολο- κατσαρό λάχανο- σπανάκι-βρώμη – ή Λουΐζα . Εξαιρετικό είναι η ποικιλία που έχει και καραγηνό βότανο πλούσιο σε αλκαλικά άλατα και βλαστάρια.

    ReplyDelete
  2. Το σιτάρι καμούτ το βρίσκεις σε βιολογικά καταστήματα. Είναι σε μορφή σπόρου, όπως το κανονικό σιτάρι και το κριθάρι. Για χόρτο καμούτ δεν έχω ακούσει.

    Όσον αφορά στις σκόνες που αναφέρεις, είναι πολύ καλύτερο να τρως τα ίδια τα τρόφιμα και όχι σκόνες που πωλούνται σαν συμπληρώματα διατροφής: δεν είναι φρέσκα, κοστίζουν εξωφρενικά πολύ, είναι αφύσικα, και μπορεί να είναι και επιβλαβή. Γενικά, η επεξεργασία που υφίσταται ένα τρόφιμο μειώνει την θρεπτική αξία του. Είναι πολύ καλύτερο να τρώμε τροφές κοντύτερα στην αρχική τους κατάσταση (πχ. φρέσκο μπρόκολο ωμό ή στον ατμό, σέσκουλα βραστά ή στον ατμό) και όχι σκόνες τους ή συστατικά που έχουν απομονωθεί από το τρόφιμο.

    ReplyDelete

ShareThis

Translate