Το να διαβάζουμε τις ταμπέλες με τα διατροφικά στοιχεία είναι άλλες φορές ευχάριστο και άλλες κουραστικό. Ευχάριστο διότι μαθαίνουμε περισσότερα για κάτι που σκεφτόμαστε να καταναλώσουμε - κουραστικό διότι η νομοθεσία δεν βοηθά να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά μας και να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις.
Ένα παράδειγμα είναι η αναγραφή του ποσοστού των θερμίδων που προέρχεται από λίπος - δυστυχώς δεν μας δίδεται αυτή η πληροφορία στις ταμπέλες. Αυτό που δίδεται είναι οι θερμίδες από λίπος, όχι το ποσοστό των θερμίδων που προέρχεται από λίπος.
Η ιδανική διατροφή, αυτή που προφυλάσσει από καρδιοαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ακόμα και καρκίνο (για γιατρούς που την προτείνουν δείτε στην Ενότητα "Γιατροί που προωθούν την βέγκαν διατροφή) έχει όσο πιο χαμηλά γίνεται το ποσοστό θερμίδων που προέρχονται από λίπος. Για όσους έχουν ήδη κάποιο θέμα με την καρδιά τους (αλλά και για όσους θέλουν μακροχρόνια υγεία, λεπτή σιλουέτα, και ευεξία) το ιδανικό είναι το ποσοστό θερμίδων από λίπος να βρίσκεται κοντά στο 10%. Φυσικά παίζει ρόλο και το είδος του λίπους. Διατροφές (όπως η "παλιά" μεσογειακή) με μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων από λίπος (κοντά στο 35%) μπορεί να φάνηκαν αρκετά υγιεινές, πιθανώς διότι περιείχαν ελάχιστο ζωικό λίπος και κυρίως φυτικό (ελαιόλαδο), καθώς και διότι περιείχαν πολλά όσπρια, λαχανικά, χόρτα, και φρούτα.
Στο θέμα μας τώρα. Πώς θα καταλάβουμε πόσο καλό είναι ένα τρόφιμο από άποψη λίπους; Θα πρέπει να υπολογίσουμε μόνοι μας το ποσοστό θερμίδων από λίπος. Χρειαζόμαστε δύο στοιχεία:
Ποσοστό θερμίδων από λίπος = (ΘΛ/Θ) x 100
Παράδειγμα 1: Ζωικό γάλα με λιπαρά 3,7%
Θ = 60
ΘΛ=29,2
%ΘΛ = (29.2/60) x 100 = 0,487 x 100 = 48,7%
Παράδειγμα 2: Ζωικό γάλα με λιπαρά 2%
Θ =50
ΘΛ = 18
%ΘΛ = (18/50) x 100 = 0,36 x 100 = 36%
Παράδειγμα 3:
Τυρί mozzarella (με λιπαρά 22%)
%ΘΛ = (196/300) x 100 = 0,653 x 100 = 65,3%
Παράδειγμα 4:
Τυρί mozzarella με ημιαποβουτυρωμένο γάλα (λιπαρά 16%)
%ΘΛ = (140/254) x 100 = 0,551 x 100 = 55,1%
Αν στην συσκευασία δεν δίδονται πληροφορίες ανά 100 γραμμάρια, μπορούμε να κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό με τα αντίστοιχα μεγέθη (1 και 2) ανά μερίδα.
Ένας απλός κανόνας είναι να βλέπουμε τις συνολικές θερμίδες (ανά 100 γραμμάρια ή ανά μερίδα) και να υπολογίζουμε το 10%. Αν οι θερμίδες από λίπος είναι περισσότερες, το τρόφιμο αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε.
Παράδειγμα 1: Ζωικό γάλα με λιπαρά 3,7%
Θ = 60.
Το 10% του 60 είναι 6.
Αν οι θερμίδες από λίπος είναι πάνω από 6 (άντε 12) τότε δεν αξίζει να καταναλώσω αυτό το τρόφιμο χωρίς σκέψη.
Κοιτώ λοιπόν ΘΛ (θερμίδες από λίπος)
ΘΛ = 29,2, δηλ. σχεδόν 5 φορές παραπάνω!
Άρα το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων από λίπος και καλό είναι να το αποφύγω.
Ένα παράδειγμα είναι η αναγραφή του ποσοστού των θερμίδων που προέρχεται από λίπος - δυστυχώς δεν μας δίδεται αυτή η πληροφορία στις ταμπέλες. Αυτό που δίδεται είναι οι θερμίδες από λίπος, όχι το ποσοστό των θερμίδων που προέρχεται από λίπος.
Η ιδανική διατροφή, αυτή που προφυλάσσει από καρδιοαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ακόμα και καρκίνο (για γιατρούς που την προτείνουν δείτε στην Ενότητα "Γιατροί που προωθούν την βέγκαν διατροφή) έχει όσο πιο χαμηλά γίνεται το ποσοστό θερμίδων που προέρχονται από λίπος. Για όσους έχουν ήδη κάποιο θέμα με την καρδιά τους (αλλά και για όσους θέλουν μακροχρόνια υγεία, λεπτή σιλουέτα, και ευεξία) το ιδανικό είναι το ποσοστό θερμίδων από λίπος να βρίσκεται κοντά στο 10%. Φυσικά παίζει ρόλο και το είδος του λίπους. Διατροφές (όπως η "παλιά" μεσογειακή) με μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων από λίπος (κοντά στο 35%) μπορεί να φάνηκαν αρκετά υγιεινές, πιθανώς διότι περιείχαν ελάχιστο ζωικό λίπος και κυρίως φυτικό (ελαιόλαδο), καθώς και διότι περιείχαν πολλά όσπρια, λαχανικά, χόρτα, και φρούτα.
Στο θέμα μας τώρα. Πώς θα καταλάβουμε πόσο καλό είναι ένα τρόφιμο από άποψη λίπους; Θα πρέπει να υπολογίσουμε μόνοι μας το ποσοστό θερμίδων από λίπος. Χρειαζόμαστε δύο στοιχεία:
- θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (Θ)
- θερμίδες από λίπος ανά 100 γραμμάρια (ΘΛ)
Ποσοστό θερμίδων από λίπος = (ΘΛ/Θ) x 100
Παράδειγμα 1: Ζωικό γάλα με λιπαρά 3,7%
Θ = 60
ΘΛ=29,2
%ΘΛ = (29.2/60) x 100 = 0,487 x 100 = 48,7%
Παράδειγμα 2: Ζωικό γάλα με λιπαρά 2%
Θ =50
ΘΛ = 18
%ΘΛ = (18/50) x 100 = 0,36 x 100 = 36%
Παράδειγμα 3:
Τυρί mozzarella (με λιπαρά 22%)
%ΘΛ = (196/300) x 100 = 0,653 x 100 = 65,3%
Παράδειγμα 4:
Τυρί mozzarella με ημιαποβουτυρωμένο γάλα (λιπαρά 16%)
%ΘΛ = (140/254) x 100 = 0,551 x 100 = 55,1%
Αν στην συσκευασία δεν δίδονται πληροφορίες ανά 100 γραμμάρια, μπορούμε να κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό με τα αντίστοιχα μεγέθη (1 και 2) ανά μερίδα.
Ένας απλός κανόνας είναι να βλέπουμε τις συνολικές θερμίδες (ανά 100 γραμμάρια ή ανά μερίδα) και να υπολογίζουμε το 10%. Αν οι θερμίδες από λίπος είναι περισσότερες, το τρόφιμο αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε.
Παράδειγμα 1: Ζωικό γάλα με λιπαρά 3,7%
Θ = 60.
Το 10% του 60 είναι 6.
Αν οι θερμίδες από λίπος είναι πάνω από 6 (άντε 12) τότε δεν αξίζει να καταναλώσω αυτό το τρόφιμο χωρίς σκέψη.
Κοιτώ λοιπόν ΘΛ (θερμίδες από λίπος)
ΘΛ = 29,2, δηλ. σχεδόν 5 φορές παραπάνω!
Άρα το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων από λίπος και καλό είναι να το αποφύγω.
No comments:
Post a Comment