Στη φωτογραφία, από κάτω αριστερά και δεξιόστροφα: Ένα πιάτο με μια ψημένη κρέπα (οι κρέπες μας αρέσουν τόσο πολύ που δεν καταφέρνω ποτέ να φτιάξω στοίβα!). Το μείγμα για κρέπες μέσα σε μια γυάλινη κανάτα. Μία κρέπα που ψήνεται στο μαντεμένιο σούπερ τέλειο τηγάνι (σε ευχαριστώ για το καταπληκτικό δώρο, Νίκη!)
Υλικά
νερό, 4 κούπες (950ml)ρεβυθάλευρο, 0,75 κούπα (~100γρ)
αλεύρι μαλακό, 0,5 κούπα (~100γρ) βλ. Σημείωση
αλεύρι σκληρό, 1,25 κούπες (~250γρ)
τριμμένος λιναρόσπορος, 2-4 κσ (προαιρετικά)
αλάτι, 0.5-1 κτ
για το σερβίρισμα: κουβερτούρα (χωρίς ζωικό γάλα), μπανάνες σε ροδέλες
Σημείωση: το μείγμα μαλακού και σκληρού αλεύρου μπορεί να αντικατασταθεί από 1,75 κούπα (~ 350γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής αλέσεως.
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή με ένα σύρμα για μερικά λεπτά, έως ότου το μείγμα γίνει λείο. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο, το ανακατεύουμε.
- Θερμαίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι (ή άλλο αντικολλητικό τηγάνι) σε μέτρια ένταση (π.χ. 6/9).
- Όταν ζεσταθεί το τηγάνι ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και το απλώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε 1/4 κούπας από το μείγμα στο τηγάνι, το απλώνουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή με περιστροφική κίνηση του τηγανιού, και ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν οι άκρες της κρέπας να ξεκολλούν.
- Αναποδογυρίζουμε την κρέπα και ψήνουμε και την άλλη πλευρά.
- Ψήνουμε τις επόμενες κρέπες χωρίς να προσθέσουμε άλλο ελαιόλαδο.
- Γεμίζουμε τις κρέπες με τριμμένη κουβερτούρα, προσθέτουμε μπανάνες, τυλίγουμε σε ρολό ή διπλώνουμε στα τέσσερα, και απολαμβάνουμε.
Παραλλαγές
Κρέπες ολικής με μπανάνα
Χτυπάμε στο μπλέντερ1 ώριμη μπανάνα
1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κτ baking powder
1,5 κούπα νερό
Αν δεν έχουμε μπλέντερ, λιώνουμε τη μπανάνα μέσα στο νερό με ένα πηρούνι και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder.
Αν το μείγμα είναι αρκετά πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
No comments:
Post a Comment