Thursday, 15 January 2015

Ντοματόσουπα βελουτέ με λάχανο και κριθαράκι | Sneaky mama's tomato soup (with cabbage and small pasta shapes)


Η σούπα στην πιο πηκτή εκδοχή της, σαν κριθαράκι φούρνου, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. | Here is the soup in a denser form. Adding more water while cooking produces a thinner soup.

Πώς μπορείς να κρύψεις ένα λάχανο; Ιδού. Η αγαπημένη μας ντοματόσουπα, φιλοξενεί τώρα και λάχανο. Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη από τη σούπα της τεμπελιάς, αλλά όπως θα διαπιστώσετε αξίζει τον κόπο. || I was looking for a way to sneak cabbage into a soup. Here it is. A tomato and cabbage soup, which is blended and then returned to the pot to boil as a liquid in which small pasta shells are cooked. It has more steps than a one pot soup does, but it is worth the effort. The kids loved it. For the recipe in english, please scroll down.

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κονσέρβες με αποφλοιωμένα ντοματάκια ή 8-10 φρέσκα χωρίς φλούδα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά) 
  • 1 λάχανο μέτριο
  • 2 καρότα
  • διχτάκι με (5 μπαχάρια, 5 γαρύφαλλα, 2 ακτίνες αστεροειδούς γλυκάνισου)
  • 1 κουτ. τσαγιού κανέλλα σκόνη
  • 250 γρ κριθαράκι ολικής αλέσεως
  • 0,5 κουτ. τσαγιού αλάτι (προαιρετικά)

προαιρετικά: φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διατροφική μαγιά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το απλώνουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας και τοποθετούμε από πάνω τους τα ντοματάκια (το ζουμί το κρατάμε για να το προσθέσουμε αργότερα) και τις δάφνες.
  • Σωτάρουμε με το χυμό της ντομάτας σε χαμηλή ένταση (4/9) τα κρεμμύδια. Αν χρειαζόμαστε περισσότερη υγρασία, θρυμματίζουμε κάποια ντοματάκια. Αν χρησιμοποιούμε σκόρδο το προσθέτουμε αφού αρχίζουν να σωτάρονται τα κρεμμύδια
  • Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα αν χρειάζεται, το ψιλοκόβουμε, και το ξεπλένουμε με νερό. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες.
  • Προσθέτουμε το λάχανο, το υγρό από τα ντοματάκια, νερό μέχρι τη μέση του όγκου του λάχανου, τα καρότα, το διχτάκι με τα μπαχαρικά, την κανέλλα. Αυξάνουμε την ένταση και όταν πάρει βράση την χαμηλώνουμε στο μισό και σιγοβράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  • Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κριθαράκι, αν χρειάζεται συμπληρώνουμε νερό, και βράζουμε έως ότου το κριθαράκι να μαλακώσει (περ. 20 λεπτά).

Για το σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διατροφική μαγιά.
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα, και 1-2 κούπες μαγειρεμένα ρεβύθια, λευκά φασόλια, ή φάβα. Αφού είναι μαγειρεμένα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα για να ζεσταθούν λίγο πριν την περάσουμε από το μπλέντερ.

Διατροφικές πληροφορίες (με λευκό κριθαράκι)

6 μερίδες
Ανά μερίδα:
Θερμίδες 259 (15 από λιπαρά, δηλ. 6% των συνολικών)
Λίπος 1,8 γρ (εκ του οποίου Κορεσμένο λίπος 0,3γρ, Χοληστερόλη 0γρ)
Νάτριο 64mg
Κάλιο 1119mg
Υδατάνθρακες 55γρ
εκ των οποίων σάκχαρα 8γρ και ίνες 9γρ
Πρωτείνη 10γρ.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 

Ingredients

  • 1 onion
  • 2 cans pomodori tomatoes, or 8-10 fresh ones, peeled
  • 2 bay leaves
  • 1 garlic clove, pureed (optional)
  • 1 medium cabbage
  • 2 carrots
  • a spice infuser with (5 allspice balls, 5 cloves, 2 star anise spikes)
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 250 g small pasta shapes (like orzo), whole grain
  • 0.5 tsp salt (optional)
optional: freshly ground pepper and nutritional yeast for serving

Instructions

  • Chop the onion. Spread the chopped onion on the bottom of a big pot, and place the peeled tomatoes on them (keep the juice, we will use it later) and the bay leaves
  • Sautee the onions in the tomato juice, using low heat (eg 4/9). If more liquid is needed, break some of the tomatoes. If using garlic, add it after the onions have started to soften.
  • In the meanwhile, risne the cabbage, remove outer leaves if needed, chop and rinse again. Cut the carrots in small round pieces.
  • When the onions and soft, add the cabbage, the tomato liquids from the cans, additional water to reach about half the height of the uncooked cabbage, carrots, spice infuser, and cinnamon. Increase the heat to max and when a boil is reached reduce it and simmer until the cabbage is soft.
  • Remove from heat, let cool a bit, and blend in batches. Return to the pot, add the pasta shapes and as much water as needed to achieve your desired consistency, and cook in medium heat until the pasta shapes are cooked (about 20 mins).

Serve in bowls, and sprinkle with nutritional yeast and freshly ground pepper.
Cooked chickpeas, canellini beans, or fava (broad beans) can be successfully sneaked into this soup. Add them towards the end of cooking, a bit before blending the soup.

Nutritional information

6 serving
Per serving:
Calories 259 (15 from fat, i.e. 6% of total calories come from fat)
Fat 1.8g (of which Saturated fat 0.3g, cholesterol 0g)
Sodium 64mg
Potassium 1119mg
Carbohydrates 55g
of which sugars 8g and fiber 9g
Protein 10g

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

1 comment:

ShareThis

Translate