Thursday 2 September 2010

Καροτόσουπα βελουτέ

Styling & photo: Ειρήνη

Η σούπα αυτή είναι εξαιρετική και για μεγάλους, είτε ως πρώτο πιάτο, είτε ως κύριο. Η διατροφική μαγιά της δίνει (εκτός από πρωτείνη και βιταμίνες) μια νόστιμη τυρένια γεύση.

Υλικά
για 4 μεγάλες μερίδες ενηλίκων
  • καρότα, μισό κιλό
  • πατάτες, με τη φλούδα, 2 μέτριες
  • κρεμμύδι, ένα μικρό
  • νερό, 8-9 κούπες
  • προαιρετικά: πιπεριά πράσινη, μία μέτρια
  • προαιρετικά: κολοκυθάκια, 2 μέτρια
  • διατροφική μαγιά, 4 κ. σούπας (1/4 κούπας)*
  • προαιρετικά: φασόλια βρασμένα, μισή έως μιάμιση κούπα

Εκτέλεση
  • Ξύνετε τις πατάτες και τα καρότα και ξεπλένετε με νερό ώστε να φύγουν τα χώματα.
  • Κόβετε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκια) σε μεγάλα μακρόστενα κομμάτια και τα βάζετε στην κατσαρόλα ή χύτρα. Δεν ενδιαφέρει το σχήμα, διότι θα την περάσετε από το μπλέντερ αργότερα. Αν δεν θέλετε να την κάνετε βελουτέ, κόβετε όλα τα υλικά σε κυβάκια μεγέθους ζαριού.
  • Προσθέτετε το νερό -- να μην σκεπάζονται πλήρως τα λαχανικά, αλλιώς θα σας μείνει πολύ ζουμί.
  • Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν τα υλικά. Αν το νερό εξατμιστεί αναπληρώστε το κατά το μαγείρεμα.
  • Μόλις κρυώσει λίγο, περάστε τη σούπα σε δόσεις από το μπλέντερ, προσθέτοντας εκεί την διατροφική μαγιά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το υγρό, μπορείτε να κρατήσετε για να το χρησιμοποιήσετε ως ζωμό λαχανικών σε άλλη συνταγή (π.χ. για να σωτάρετε μανιτάρια ή κρεμμύδια, ή για να μαγειρέψετε ρύζι) ή να το πιείτε κρύο ως αναψυκτικό. Αν η σούπα δεν βγαίνει αρκετά υδαρή, προσθέστε ζεστό νερό.
* Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για παρμεζάνα στα μακαρόνια). Βλ. εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

    No comments:

    Post a Comment

    ShareThis

    Translate