Monday, 29 December 2014

Τυρί από κάσιους με προβιοτικά | Cashew cheese with probiotics


Αριστερά, χούμους με βότανα και παντζάρι. Δεξιά, τυρί από κάσιους με προβιοτικά. | Left: herbed hummus with beets. Right: Cashew cheese with probiotics


Ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή για Cashew Cheese with Peppercorns από το εστιατόριο Saf. Εντυπωσιακά νόστιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Δυστυχώς το Saf Restaurant έχει κλείσει, αλλά βγαίνει μια σειρά προϊόντων από την ίδια ομάδα. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο, αξίζει να τα δοκιμάσετε (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης). ||  Slight adaptation of the Cashew Cheese with Peppercorns from the Saf Restaurant. Impressively delicious and ridiculously easy to prepare. Unfortunately, the Saf Restaurant is closed; however the same team offers a range of food products, sold at health food stores and e-shops. So, when you visit London, you can still enjoy some tiny part of the Saf experience, see here for points of sale.

Υλικά

2 κούπες ωμά κάσιους
1 κούπα χλιαρό νερό

0,75 κ.τ. vegan προβιοτικά * (προαιρετικά**)
0,25 κ.τ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1,5 κ.τ. αλάτι
1,5 κ.τ. σκόνη κρεμμυδιού
0,25 κ.τ. λευκό πιπέρι

10-20 κόκκους ροζ πιπέρι για διακόσμηση

* Εδώ vegan προβιοτικά της Veganicity. Εμείς χρησιμοποιούμε τρεις κάψουλες Multi Probiotic = περ. 15 δις οργανισμοί. Πωλούνται από το Green Valley Trading Company (δείτε εδώ).

Υπάρχουν επίσης τα προβιοτικά της Terranova, που δεν είναι πιστοποιημένα Vegan, αλλά οι δηλώσεις τους δείχνουν ότι ακολουθούν ένα πρότυπο τουλάχιστον εξίσου αυστηρό όσο το πρότυπο που απαιτείται για πιστοποίηση vegan.

Για να δείτε όλα τα vegan σκευάσματα προβιοτικών που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (από φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα), δείτε την σχετική κατηγορία "προβιοτικά προϊόντα" στους VeganTimes.

**Το τυράκι γίνεται και χωρίς ζύμωση, ή γίνεται με αντικατάσταση των προβιοτικών με 1-2 κουτ. τσαγιού χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα κάσιους για 12-14 ώρες. Πετούμε το νερό.
Τοποθετούμε τα κάσιους, το χλιαρό νερό, και τα προβιοτικά στο μπλέντερ και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε φυσικά ζεστό μέρος για 14-16 ώρες για να "καλλιεργηθεί" (αν βιαζόμαστε, το αφήνουμε λιγότερο...).
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τρίβουμε με τα χέρια μας το ρόζ πιπέρι και πασπαλίζουμε την πάνω επιφάνεια. Διατηρείται στο ψυγείο. Σερβίρεται κρύο.

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH soon


Ingredients


How to do it



---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

Friday, 19 December 2014

H VeganMama συνεργάζεται με τον Καρδιολόγο Κ. Τσαρπαλή! | Eat HeartSmart with Dr. Tsarpalis


Μέχρι πρόσφατα είχα δύο εσφαλμένες αντιλήψεις:

1. ότι μία vegan διατροφή ήταν de facto υγιεινή,
2. ότι η υγεία και η vegan διατροφή δεν χρειάζονται να σχετίζονται (ότι δηλ. δεν είναι απαραίτητο να τρέφεσαι υγιεινά για να είσαι vegan).

Μέχρι που ανακάλυψα ότι το να είσαι υγιής και το να είσαι vegan αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου που έχει να κάνει με την υπεύθυνη ζωή. Responsible living λοιπόν! Τελικά, η ευθύνη ενός vegan μπορεί να ξεκινά από την ευθύνη του απέναντι στα ζώα, αλλά στην πορεία είναι μονόδρομος το να καταλάβει κανείς ότι η ευθύνη του επεκτείνεται εκτός από τα ζώα, και στο περιβάλλον, στους άλλους ανθρώπους συνολικά, αλλά και στον εαυτό του, και στην υγεία των παιδιών του και άλλων ανθρώπων που αγαπά. Με λίγα λόγια, αν θέλεις να βοηθήσεις τα ζώα, οφείλεις να κάνεις ό,τι καλύτερο για την υγεία σου και αυτήν των παιδιών σου. Το να ταίζω τα παιδιά μου vegan παγωτά και coca cola και τηγανιτές πατάτες και μπισκότα oreos είναι πλέον στο μυαλό μου εξίσου ανήθικο με το να τα ταίζω με ζωικά τρόφιμα. Θα εξηγήσω αναλυτικά αυτές τις θέσεις μου σε επόμενες αναρτήσεις.

Με χαρά λοιπόν σας ανακοινώνω την συνεργασία της VeganMama με τον Καρδιολόγο Κωστή Τσαρπαλή στο πλαίσιο των υπηρεσιών Καρδιαγγειακής Πρόληψης που προσφέρει. Ο Κωστής Τσαρπαλής έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και έχει δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικό δίπλωμα, όλα στο θέμα της Καρδιολογίας. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δείτε εδώ.

Ο Κωστής Τσαρπαλής ανήκει στην παγκόσμια "νέα γενιά" καρδιολόγων που διακρίνονται από επιστημονική αριστεία αλλά και ηθική ευθύνη και προσφέρουν, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, και "αγωγή συμπεριφοράς", με τελικό στόχο την βέλτιστη υγεία και όχι την παθητική αντιμετώπιση όλο και επιδεινούμενων καταστάσεων. Με άλλα λόγια, ανήκει στη νέα γενιά των γιατρών που γνωρίζει τη σχετική δύναμη κάθε παρέμβασης (συμπεριφορικής, φαρμακευτικής, χειρουργικής) και χρησιμοποιεί όσες παρεμβάσεις (μόνες τους ή σε συνδυασμό) προωθούν την μακροχρόνια υγεία των ασθενών (δείτε εδώ το άρθρο του για την "ολιστική" καρδιολογία). Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του φανερώνει την επιστημονική αριστεία, τη γνώση, και τις προθέσεις του (επισκεφθείτε την ενότητα "Αρθρογραφία"). Ο Καρδιολόγος είναι ο πρώτος και προς το παρόν μοναδικός γιατρός στην Ελλάδα που προσφέρει πλήρη πρακτική υποστήριξη για την εγκατάσταση διατροφικών αλλαγών. Διαβάστε περισσότερα για το Πρόγραμμα Διατροφής του Ιατρείου του στους ακόλουθους συνδέσμους.

http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/perigrafi-programmatos-prolipsis/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/apotelesmata-programmatos/
http://www.tsarpalis.gr/el/apoleia-varous-diatrofi/bmi-bmr-calculator/

H συνεργασία της VeganMama με τον Κωστή Τσαρπαλή παίρνει προς το παρόν τη μορφή συνταγών με τον χαρακτηρισμό HeartSmart. Κάθε συνταγή αναπτύσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Καρδιολόγου ο οποίος θέτει τους διατροφικούς στόχους που πρέπει να καλύπτονται (δηλ. προσδιορίζει την επιθυμητή διατροφική ανάλυση) - η Vegan Mama ενσωματώνει αυτούς τους διατροφικούς στόχους σε συνταγές τις οποίες προσπαθεί να κάνει όσο πιο νόστιμες, ελκυστικές, και εύκολες στην παρασκευή γίνεται, ώστε να είναι εφικτό για τους ασθενείς να υιοθετήσουν αλλαγές στη διατροφή τους και να τις διατηρήσουν μακροχρονίως.

Η VeganMama νιώθει περήφανη που συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο σε ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, Καρδιολογικό Ιατρείο, και που προσφέρει την γνώση και εμπειρία της στην προσπάθεια ενός εξαιρετικού επιστήμονα να προσφέρει το αυτονόητο, δηλ. evidence-based παροχή υπηρεσιών υγείας με μοναδικό γνώμονα το μακροχρόνιο συμφέρον του ασθενούς-ανθρώπου.

Thursday, 18 December 2014

Κανελλόνια γεμιστά με ροζ φακές | Red lentil cannelloni



For the recipe in english, please scroll down.

Ίσως το πιο αγαπημένο φαγητό μου της φοιτητικής μου ζωής, τώρα σε νέα, αναβαθμισμένη έκδοση. Από άποψη υγείας είναι σαφώς ανώτερη η τωρινή παραλλαγή διότι δεν περιέχει πρόσθετο λίπος/λάδι, ούτε κιμά σόγιας, ούτε αγοραστό φυτικό γάλα (και τα τρία είναι επεξεργασμένα τρόφιμα). Είναι πεντανόστιμο και τα παιδιά το λατρεύουν! Το αναβιώσαμε (και το χαρήκαμε πολλές φορές) χάρις στην Genevieve, που πρότεινε τη χρήση της σακούλας ζαχαροπλαστικής.  || My undergraduate years favourite dish, tweeked to be much healthier (no TVP, no oil, homemade cashew milk) and with simpler ingredients. It is an ultra addictive dish, and the kids love it! This recipe was revived thanks to Genevieve, who suggested the time-saving use of the pastry bag for filling the cannelloni.

Υλικά

για 4 μεγάλες μερίδες ή 6 μικρές

24 κανελλόνια (250γρ)
1 δόση συνταγής για ροζ φακές (βλέπε εδώ)

μισή κούπα κάσιους (άψητα, ανάλατα)
1 κονσέρβα ντοματάκια ή 6-7 φρέσκα πομοντόρια ή ό,τι άλλο είδος ντομάτας έχετε

Εκτέλεση

  1. Μαγειρεύουμε τον "κιμά" από τις ροζ φακές. Θα περισσέψει περίπου η μισή συνταγή, την κρατάμε για αύριο για να την φάμε με καστανό ρύζι (βλ. συνταγή "Καστανό ρύζι στη χύτρα ταχύτητος".
  2. Όταν οι ροζ φακές κρυώσουν λίγο, τότε γεμίζουμε τα κανελόνια. Η δουλειά μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  3. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους με τις ντομάτες και τον χυμό τους και περιχύνουμε τα κανελόνια με στόχο να σκεπάσουμε τελείως. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, έως ότου να μαλακώσουν τα κανελόνια (δοκιμάζουμε τσιμπώντας τα με ένα πηρούνι). Αν δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Όταν μαλακώσουν τα κανελόνια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ή έως ότου η πάνω επιφάνεια αποκτήσει μια ελάχιστα ξηρή κρούστα όπως στη φωτογραφία.
Σερβίρουμε με χόρτα ή/και πράσινη σαλάτα.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH


Ingredients

for 4 big portions or ή 6 medium sized ones

24 cannelloni tubes (250g) - the ones that need no pre-cooking
1 recipe of pink lentil sauce (see here)

0.5 cup raw cashews
1 can tomatoes or 6-7 fresh pomodori tomatoes or any other tomato product you might have in hand

Preparation

  1. Preheat the oven at 190C/375F. 
  2. Cook the pink lentil filling. About half of the recipe will be leftover, which you can eat with brown rice the day after (see recipe "Brown rice in the pressure cooker".
  3. When the filling has cooled a bit, then we fill up the cannelloni using a pastry piping bag or a small spoon.
  4. Blend the cashews with the tomatoes (use the juice as well) and fill up the casserole dish so that the cannelloni are covered. If needed, add some more water.
  5. Cover the dish with aluminum foil, and bake for 45-50 mins, or until the cannelloni are tender (try one using a fork). If they are not tender and ready to eat, add some more cashew-tomato liquid or plain water and bake for some minutes more. When the cannelloni are tender, remove the foil and bake for another 15-20 mins or until the upper surface is slightly crusted, as in the photo.
Serve with cooked greens and/or raw green salad.


---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.


Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.



Wednesday, 17 December 2014

Ασβέστιο - οι καλύτερες φυτικές πηγές για >900mg ημερησίως

Σέσκουλα 1150mg ασβεστίου με μόνο 200 θερμίδες | Collard greens: 1150mg of calcium with just 200 calories
(image: wiki)



Ερώτηση: Πόσο αξίζει για μένα η ζωή ενός μωρού;







Απάντηση: Τόσο, ώστε αξίζει τον κόπο να αντικαταστήσω τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή μου, με κάθε τρόπο και μέσον.


--------------
Από διάφορες πηγές διαβάζω πως χρειαζόμαστε 800-1000mg ασβεστίου ημερησίως. Λόγω της εξαιρετικά επιθετικής διαφήμισης που κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι εάν δεν πίνει κανείς γάλα ή αν δεν τρώει τις τεράστιες διατροφικές βόμβες που λέγονται "τυρί", "φέτα", κλπ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους σε ασβέστιο.

Ας κάνουμε λοιπόν μια απλή αριθμητική άσκηση, για να μας φύγει το άγχος για καλά.

Εάν το ζωικό γάλα έχει 120 mg/100ml, αυτό σημαίνει ότι με μισό λίτρο γάλα λαμβάνουμε 600mg και με 750 ml (δηλ. με τρία ποτήρια) λαμβάνουμε 900mg. Τα 900mg ασβεστίου από ζωικό γάλα "μας κοστίζουν" 50-64 θερμίδες ανά 100ml. Δηλαδή, για να λάβουμε 900mg ασβεστίου από ζωικό γάλα θα πιούμε τρία ποτήρια και θα πάρουμε 375-480 θερμίδες.

Για να δούμε τώρα αν μπορούμε να πάρουμε το ίδιο ασβέστιο με τις ίδιες θερμίδες, από φυτικές πηγές. Για λόγους απλούστευσης, ας υποθέσουμε ότι έχουμε 400 θερμίδες "για ξόδεμα".

Ερώτηση: Πόσο ασβέστιο μας δίνουν 400 θερμίδες από φυτικά τρόφιμα;

Απάντηση: Να ένας κατάλογος με το ασβέστιο (σε mg) που μας δίνουν οι 400 θερμίδες από διάφορα φυτικά τρόφιμα. Σε αγκύλες τα γραμμάρια του τροφίμου που αντιστοιχούν στις 400 θερμίδες.

  • κινέζικο λάχανο 3230 [3077]
  • ρόκα 2740 [1600]
  • σέσκουλα 2154-2436 [ωμά 1250, μαγειρεμένα 1212]
  • σπανάκι 1722-2366 [1739 ωμό/μαγειρεμένο]
  • παντζαρόφυλλα 1690-2128 [1818 ωμά]
  • λαχανίδες (kale) 1080 (ωμό) - 1974 (μαγειρεμένο)
  • κινέζικο μπρόκολο 1818 [1333]
  • αμπελόφυλλα 1462 [580]
  • μπάμιες 1400 [ωμές 1212]
  • swiss chard 1074 [2105]
  • μαρούλι 960 [2353]
  • σέλινο 934 [2500]
  • πράσινες πιπεριές 910 [2000]
  • κρεμμύδια 900 [1000]
  • άγαρ-άγαρ (φυτική πηκτική ύλη) 818
  • ντομάτες 730 [2222]
  • μπρόκολα 728 [1176]
  • μίσχοι και φύλλα μπρόκολου 686 [1429]
  • πράσινα φασολάκια 646 [1290]
  • λάχανο 640 [1600]
  • κόκκινο λάχανο 580 [1290]
  • χειμωνιάτικη κολοκύθα (squash) 540
  • καρότα 540 [976]

και μερικά όσπρια:
  • γάλα σόγιας με ασβέστιο 1096 - 1696 (αναλόγως τη μάρκα) [541-1429]
  • χαρουπάλευρο (χρησιμοποιείται αντί για κακάο/ζάχαρη σε γλυκά) 628 [180]
  • τόφου σκληρό 770 (αν έχει πήξει με magnesium chloride - nigari) - 1884 (αν έχει πήξει με calcium sulfate) [482 με nigari, 526 με calcium sulfate]
  • silken tofu (βλ. συνταγή για μαγιονέζα) 390 [851]
  • άσπρα φασόλια (βλ. συνταγή φασολάδας) 260 [120]
  • κόκκινα φασόλια 236 [120]
Πηγή: υπολογισμοί VeganMama επί στοιχείων αντληθέντων από το nutritiondata.

Φανταστείτε τώρα πόσο ασβέστιο λαμβάνει κανείς αν τρώει, όχι 400 θερμίδες, αλλά όλες του τις αναγκαίες θερμίδες από φυτικά τρόφιμα.

Σταματώ εδώ διότι η κεντρική ιδέα είναι ξεκάθαρη. Μπορεί κανείς να λάβει το ασβέστιο που χρειάζεται, χωρίς να καταναλώνει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό γίνεται ακολουθώντας μια διατροφή στην οποία υπάρχουν μόνο φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Αν πρέπει να γράψουμε μερικούς κανόνες για το πώς να καλύπτουμε με την διατροφή μας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο, αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Οι 7 ΚΑΝΟΝΕΣ της VeganMama για να παίρνουμε το ασβέστιό μας καθημερινά, χωρίς άγχος, χωρίς μέτρημα.

  1. Αποφεύγουμε τρόφιμα που μας "ξοδεύουν" θερμίδες χωρίς λόγο (junk foods, πολλά γλυκά).
  2. Αποφεύγουμε τρόφιμα (π.χ. ψωμί, φαγητά) που περιέχουν πρόσθετα λίπη και έλαια (περιλαμβανομένης της μαργαρίνης και του ελαιολάδου) ούτε μαγειρεύουμε με αυτά. Αν θέλουμε πολυφαινόλες κ.λπ. μπορούμε να φάμε μερικές ελιές - δεν είναι ανάγκη να φάμε σκέτο λίπος για να φάμε μαζί του υπολείμματα από πολυφαινόλες, γιατί έτσι τις "πληρώνουμε" πολύ ακριβά (σε όρους θερμίδων που λαμβάνουμε).
  3. Τρώμε πράσινο χρώμα (χόρτα, λαχανικά) σε κάθε γεύμα μας, είτε σαν συνοδευτικό είτε σαν κύριο πιάτο (π.χ. μπάμιες, σπανακόρυζο, φασολάκια) είτε "κρυμμένο" σε μπιφτέκια, σούπες, και άλλες συνταγές.
  4. Τρώμα όσπρια καθημερινά. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να κάνουμε πεντανόστιμα μπιφτέκια με όσπρια. 
  5. Τρώμε όσες θερμίδες χρειαζόμαστε ημερησίως. Δηλ. τρώμε μέχρι να χορτάσουμε. Τόσο απλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποφεύγουμε τις πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως - κάθε άλλο, τα τρώμε σε κάθε γεύμα και μας δίνουν περίπου τις μισές μας θερμίδες ημερησίως.
  6. Αν τρώμε έξω, παραγγέλνουμε όσες μερίδες με όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. φάβα με χόρτα) χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε (ζητούμε να μην βάλουν πρόσθετο λάδι σε κανένα πιάτο).
  7. Σταματούμε να μετρούμε θερμίδες, milligrams ασβεστίου, κλπ. Αν ακολουθούμε τους κανόντες 1-6 τότε κάνουμε την τέλεια διατροφή και καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, εκτός από τη Β12.
Οι παραπάνω κανόνες είναι η δική μου περιγραφή της φυτικής διατροφής που μας εξασφαλίζει με ευκολία όσο ασβέστιο χρειαζόμαστε. Παράλληλα, και αυτό είναι και το ενδιαφέρον, είναι και η περιγραφή της ιδανικής διατροφής, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τις μελέτες και τα γραπτά πολλών γιατρών που θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις. Για περισσότερα σχετικά με την ιδανική διατροφή δείτε εδώ.

Αν θέλετε να δείτε την "ιστορία" ενός ποτηριού με γάλα, δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο (περιέχει συνηθισμένες σκηνές από την βιομηχανία γάλακτος, αλλά δεν είναι οι ευχάριστες εικόνες που μας δείχνουν στις διαφημίσεις).
http://youtu.be/mSDaCA22ESU

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




text IN ENGLISH soon

...


---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

Tuesday, 2 December 2014

Μπάρες δημητριακών με 4 συστατικά | 4 ingredient morning tidbits



Κάτι που μπορούν να φτιάξουν παιδιά 4-5 ετών μόνα τους, με ελάχιστη βοήθεια από ενηλίκους. Εκτός από τη ζάχαρη που υπάρχει στην κουβερτούρα, δεν περιέχουν καμμία γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, αγαύη, κ.ά.). Είναι νόστιμες και τραγανές μπουκιές πρωινού που ταξιδεύουν εύκολα, για όσους δεν πρόλαβαν να φάνε πρωινό. Ευχαριστίες στην Genevieve που έκανε πολλά πειράματα για να ελέγξει τη συνταγή. || We have enjoyed this recipe numerous times since we discovered the two-ingredient cookies recipe. The kids enjoy mashing the bananas, and mixing in the rest of ingredients. These bites are a nice alternative for those who did not have the time to have proper breakfast, or have a long commuting time. They are moist inside, they are crispy outside, they are delicious. Apart from the sugar contained in the chocolate chips, they do not contain added sugar (sugar, agave, etc.) in any form. Many thanks to Genevieve for testing and re-testing the recipe.

Υλικά

1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κούπα λιωμένη ώριμη μπανάνα (περίπου 2-3 μπανάνες)
1 κ.τ. κανέλλα
12,5 γρ. κουβερτούρα (χωρίς γάλα) κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εργαλεία

Φόρμες για το ψήσιμο σε ό,τι σχήμα θέλετε (mini muffins, μπάρες, κ.λπ.) ή ένα ταψί επιστρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. 
  2. Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πηρούνι (ή με το εργαλείο του πουρέ) σε ένα δοχείο. Προσθέτουμε τη βρώμη και ανακατεύουμε ώστε η βρώμη να πάρει λίγη υγρασία από τη μπανάνα. Αν το μείγμα είναι σχετικά υγρό, προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα. Αν είναι σχετικά στεγνό, προσθέτουμε άλλη μία μπανάνα. 
  3. Στο τέλος ανακατεύουμε στο μείγμα μας την κανέλλα και τα κομματάκια κουβερτούρας
  4. Τοποθετούμε το μείγμα στις φόρμες ψησίματος και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Στα 15 λεπτά γίνονται πιο μαλακά, στα 20 λίγο πιο τραγανά.

Διατροφική ανάλυση
Μερίδα (1/4 συνταγής)
Θερμίδες 139, εκ των οποίων 17 (12% από λιπαρά
Λίπος 1,9γρ (κορεσμένο 0,9γρ)
Υδατάνθρακες 30γρ (ίνες 4,5γρ, σάκχαρα 8,5γρ)

Σημείωση: Αν τις θέλουμε σούπερ υγιεινές παραλείπουμε την κουβερτούρα. Μπορούμε να προσθέσουμε μικρές ποσότητες από κοντροκομμένους ξηρούς καρπούς ή/και αποξηραμένα φρούτα.


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.



*** RECIPE IN ENGLISH ***


Ingredients

1 cup rolled oats
1 cup mashed ripe bananas (about 2-3 bananas)
1 tsp cinnamon
12.5 gr. dairy-free dark chocolate, chopped

Utensils

Silicone moulds in any form you like (mini muffins, bars, etc.) or a baking tray lined with silicone or baking paper.

How to do it

  • Preheat the oven at 180C.
  • Peel bananas and mash in a bowl. Mix in oats and stir until oats are moistened. If the mixture is quite stiff, add some more banana. If it is liquid, add some more oats.
  • Add cinnamon and fold in the chocolate chips
  • Place mixture in your baking silicone moulds. Bake for 15  (if you want them soft) to 20 (if you want them crispier) mins.


Nutritional analysis
Per portion (1/4 of the recipe)
Calories 139, of which 17 from fat (12% calories from fat)
Fat 1.9g (saturated 0.9g)
Carbohydrates 30g (fiber 4.5g, sugars 8.5g)

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

ShareThis

Translate