Wednesday 21 April 2010

Λαζάνια με κρέμα από σπανάκι




Montage by Aliena (la divina).
Στο βίντεο χρησιμοποιήθηκαν μαυρομάτικα φασόλια, επειδή αυτά υπήρχαν εκείνη τη μέρα. Χρησιμοποιώ και άσπρα φασόλια και κόκκινα φασόλια στην ίδια συνταγή.

Έμπνευση οι παρακάτω δύο συνταγές από Susan V (Fat-free vegan):
http://blog.fatfreevegan.com/2006/03/my-favorite-lasagna.html


γέμιση από τη συνταγή
http://blog.fatfreevegan.com/2009/05/italian-layered-vegetable-casserole.html


με σάλτσα μαρινάρα: σκόρδο, ντομάτα, βασιλικός

______________
Γέμιση

Για μεγάλο ταψί και πολλές (ή πιο ογκώδεις) στρώσεις θα πρέπει να διπλασιάσετε τις ποσότητες.

1η παραλλαγή

Για 2 στρώσεις (ή για 20-22 κανελλόνια)
φασόλια μαγειρεμένα ή σκληρό τόφου, 3 κούπες*
διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας
βασιλικό αποξηραμένο, 1 κ. γλυκού
ρίγανη, 1/2 κ. γλυκού
πιπέρι καγιέν, 1/8 κ. γλυκού
αλάτι, 1/2 κ. γλυκού
σπανάκι κατεψυγμένο, 2 κούπες
νερό, όσο χρειαστεί για να πάρουμε κρεμώδες μείγμα

* Σημείωση: 250 γρ. ξερά φασόλια δίνουν 3,5-4 κούπες μαγειρεμένα φασόλια. Μπορείτε να μουλιάσετε και να βράσετε 500 γρ. (δηλ. ένα πακέτο) και τα μισά να τα καταψύξετε (όλα ή σε δύο "μερίδες" της 1,5 κούπας) για να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, και χτυπάτε τα προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό για να διευκολύνετε το μπλέντερ (προσοχή μην το παρακάνετε με το νερό και γίνει υγρό - θέλετε να έχετε μια πηχτή κρέμα). Όταν το μείγμα γίνει κρέμα, δείτε αν είναι 4 κούπες (τα πιο πολλά μπλέντερ έχουν διαβαθμίσεις για κούπες). Αν δεν είναι προσθέστε λίγα φασόλια ή σπανάκι για να φτάσετε τις 4 κούπες. Αν το μπλέντερ σας δεν έχει διαβαθμίσεις, ρίξτε 4 κούπες νερό (π.χ. αυτό με το οποίο θα βράσετε τα φασόλια) πριν χτυπήσετε τα υλικά και σημειώστε τη στάθμη του υγρού.

2η παραλλαγή (με δενδρολίβανο)

Για 2 στρώσεις (ή για 20-22 κανελλόνια)
φασόλια μαγειρεμένα ή σκληρό τόφου, 3 κούπες*
διατροφική μαγιά, 2 κ. σούπας
βασιλικό αποξηραμένο, 1 κ. γλυκού
ρίγανη, 1,5 κ. γλυκού
πιπέρι καγιέν, 1/8 κ. γλυκού
δενδρολίβανο αποξηραμένο, 1/2 κ. γλυκού

αλάτι, 1/2 κ. γλυκού
σπανάκι κατεψυγμένο, 2 κούπες
νερό, όσο χρειαστεί για να πάρουμε κρεμώδες μείγμα

Εκτέλεση: Όλα στο μπλέντερ, όπως παραπάνω.


_____

3 comments:

  1. ;)))) γιατί ποιος εχέφρονας είναι και αβανγκάρντ; xx

    ReplyDelete
  2. ουάου!φαίνεται νοστιμότατο ακόμα κι ωμό!περιμένω και τις οδηγίες αναλυτικά

    ReplyDelete

ShareThis

Translate