Monday, 7 July 2014

Παγωτό βανίλια, με χαμηλά λιπαρά | Vanilla ice cream, low-fat


Ένα κρεμώδες παγωτό που έχει όσο λίπος έχουν τα ρεβύθια! Απίστευτο, αλλά αληθινό. || At last! A creamy ice cream containing as much fat as raw chickpeas. Amazing, but true.

 For the recipe in English, please scroll down

Υλικά

γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη, 3 κούπες
ζάχαρη, 0,5 κούπα
άμυλο καλαμποκιού ή arrowroot, 4 κσ
guar gum, 0,75 κτ
εκχύλισμα βανίλιας, 1 κτ

Εργαλεία

παγωτομηχανή
αναδευτήρα/πηρούνι

Διαδικασία

  • Βάζουμε 2 κούπες από το γάλα σόγιας και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια ένταση (π.χ. 6/9).
  • Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε στην υπόλοιπη μία κούπα από το γάλα σόγιας το άμυλο και το guar gum. Θα πάρουμε έναν πολτό.
  • Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα ξεκινήσει να βράζει αποσύρουμε από την εστία. Προσθέτουμε τον πολτό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Αφήνουμε το κατσαρολάκι να κρυώσει κάπως, και μετά το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά.
  • Συναρμολογούμε την παγωτομηχανή μας, την θέτουμε σε λειτουργία, και ρίχνουμε μέσα στον κάδο το κρύο μείγμα. Αν το μείγμα έχει σβώλους, το χτυπάμε με ένα blender χειρός. 
  • Αφήνουμε τη μηχανή να δουλέψει μαζί με το μείγμα του παγωτού για 30-40 λεπτά (ή όσο γράφουν οι οδηγίες του κατασκευαστή).
  • Μεταφέρουμε το παγωτό στην κατάψυξη. Μπορεί να φαγωθεί αμέσως (θα είναι κάπως μαλακό), ή σε 1-2 ώρες (αφού στερεοποιηθεί).

Info

Η συνταγή βγάζει 4 κούπες παγωτού (8 μερίδες) ή 11 ξυλάκια όπως αυτό της φωτογραφίας (το υλικό για το 12ο ξυλάκι φεύγει πάντα στις δοκιμές...). Οι παρακάτω υπολογισμοί έγιναν με γάλα με 4% λιπαρά κατά βάρος.
Θερμίδες (όλη η συνταγή): 779
Θερμίδες από λιπαρά: 109 (14% των συνολικών θερμίδων)

Ας δούμε πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό θερμίδων από λιπαρά (και οι θερμίδες) αν αντικαταστήσουμε τις 2 από τις 3 κούπες με κρέμα σόγιας ή κρέμα γάλακτος. Αυτή η αναλογία είναι μια συνήθης αναλογία γάλακτος-κρέμας σε συνταγές για παγωτό.
Συνολικές θερμίδες συνταγής: 1.443
Θερμίδες από λιπαρά: 814 (56% των συνολικών)

Ουδεμία σύγκριση. Δείτε επίσης πώς υπολογίζουμε το ποσοστό θερμίδων από λιπαρά εδώ.
Θερμίδες ανά ξυλάκι: 65 έναντι 120.

The recipe in ENGLISH


Ingredients

soymilk, unsweetened, 3 C
sugar, 0.5 C
arrowroot or cornstarch, 4 Tbs
guar gum, 0.75 tsp
vanilla extract, 1 tsp

Εργαλεία

ice cream churner
whisk/fork

Process

Pour 2 cups of the soymilk with the sugar into a saucepan. Bring to the boil over medium heat.
In the meantime, combine the arrowroot and the guar gum into the remaining 1 cup of soymilk.
When the soymilk and sugar mixture starts to boil, remove from heat. Stir in the arrowroot, guar gum, and soymilk slurry and the vanilla extract and mix with a whisk/fork.
Let the mixture cool down a little. Then place in the fridge for 3-4 hrs until cool.
Assemble your icecream churner, switch it on, and pour into it the icecream mixture. Churn for 30-40 mins or according to your churner manufacturer's drections.

Info

Makes 4 cups of ice cream (8 servings or about 12 IKEA sticks). Calculations based on milk with 4% fat by weight.
Calories (full recipe): 779
Calories from fat: 109 (14% of total calories)

Compare with the same recipe where 2 cups of creamer are used instead of the 2 cups of milk.
Total calories: 1443
Calories from fat: 814 (56% of total)

Calories of one stick: 65 vs 120

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate