Friday, 21 November 2014

Μίνι μάφιν με λεμόνι και παπαρουνόσπορο - Lemon and poppy seed mini muffins


Τα μίνι μάφιν βρίσκονται στο κέντρο κάθε κουτιού. Αριστερά είναι τα μίνι κέικ σοκολάτας και δεξιά τα μπισκότι με πορτοκάλι και σοκολάτα. Αυτά τα τρία είναι τα αγαπημένα γλυκά της κόρης μας. || The lemon & poppy seed muffins are in the center of each box. These muffins, along with the mini chocolate cakes and the orange & chocolate chip biscotti are our daughter's favourite treats.


Αυτές οι μπουκιές είναι από τις αγαπημένες συνταγές μας - ταιριάζουν σε πρωινό, brunch,  απογευματινό καφέ, και σε οποιαδήποτε άλλη ώρα. Τις φτιάχνουμε συχνά και παρόλα αυτά ποτέ δεν τις φωτογράφισα. Παλαιότερα φτιάχναμε με μία δόση 12 muffins - τώρα φτιάχνουμε με μία δόση 48 μικρά muffins. Έτσι τα παιδιά τρώνε μικρότερη, συνολικά, ποσότητα. || These muffins are a family favourite for kids and adults alike. They are neither sweet, nor tart. We prefer baking small, bite-sized, muffins instead of large ones, because kids eat less when they are offered smaller muffins.

FOR THE RECIPE IN ENGLISH, PLEASE SCROLL DOWN
 

Υλικά

200 γρ αλεύρι (ό,τι έχετε) = 1,25 κούπες
4 κ.σ. ζάχαρη (καστανή/demerara κατά προτίμηση) [ή 1/4 κ.τ. στέβια σκόνη*]
1 κ.σ. baking powder
1/4 κ.τ. αλάτι

350 ml άγλυκο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
1 κ.σ. λευκό ξύδι

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μία δόση βανιλλίνη σκόνη)
2 κ.σ. ξύσμα από λεμόνι (περίπου 2-3 λεμόνια)

1 κ.σ. παπαρουνόσπορο

* αν χρησιμοποιήσουμε στέβια, προσθέτουμε 1-2 κσ νερό στο μείγμα.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο γάλα σόγιας το ξύδι, και περιμένουμε 10 λεπτά να ξινίσει. Ετοιμάζουμε το ξύσμα και τα υπόλοιπα υλικά μας.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο (θερμό αέρα διότι θα έχουμε 2 ταψιά) στους 200C.
  3. Προσθέτουμε σε μία λεκάνη όλα τα στεγνά υλικά.
  4. Ανακατεύουμε στο ξινισμένο γάλα σόγιας τα υπόλοιπα υγρά υλικά και το ξύσμα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ρίχνουμε στη λεκάνη με τα στεγνά υλικά. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο.
  5. Ανακατεύουμε ελάχιστα, με ήρεμες κινήσεις, μόνο όσο χρειάζεται για να υγραθεί το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να "στέκεται" κάπως, δηλ. να μην είναι τόσο υγρό όσο για να μπορεί να χυθεί. Αν όχι, διορθώνουμε με λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφικτό, διορθώνουμε με λίγο νερό ή γάλα σόγιας.
  6. Τοποθετούμε το μείγμα με ένα μικρό κουτάλι στις φόρμες σιλικόνης. Γεμίζουμε λίγο πάνω από τα 3/4 ή σχεδόν μέχρι το χείλος της κάθε οπής. Όσο πιο γρήγορα μπει το μείγμα στο φούρνο, τόσο πιο καλά θα φουσκώσουν τα μίνι μάφινς.
  7. Ψήνουμε για 22 λεπτά. Στα 22 λεπτά ελέγχουμε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει υγρή, τότε ψήνουμε άλλα (π.χ.) 5 λεπτά. Αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα. Μπορούμε και να δοκιμάσουμε επιτόπου ένα για να καταλάβουμε.
Διατροφικές πληροφορίες
Η συνταγή βγάζει 48 μίνι muffins ή 12 μεγάλα. Ανά 4 μίνι:
Θερμίδες 134. Θερμίδες από λιπαρά 48 (36%).
Λίπος 5,5 γρ., εκ του οποίου κορεσμένο λίπος 0,74γρ.
Χοληστερόλη 0 γρ.
Υδατάνθρακές 18,5γρ εκ των οποίων σάκχαρα 4,7 γρ., και ίνες 0,82γρ.
(αν με αλεύρι ολικής, τότε ίνες 2,2γρ)


---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.




RECIPE IN ENGLISH 


Ingredients

200 gr wheat flour (any kind) = 1.25 cups
4 Tbs sugar (preferably brown/demerara)
1 Tbs baking powder
1/4 tsp salt

350 ml unsweetened soy milk (or any other non-dairy milk)
1 Tbs white vinegar
4 Tbs olive oil
1 tsp vanilla extract (or a dose of powdered vanillin)
2 Tbs lemon zest (from about 2-3 lemons)

1 Tbs poppy seeds

How to do it

  1. Combine soy milk with vinegar and let to curdle for 10 mins. Meanwhile, take the lemon peel and line the remaining ingredients.
  2. Preheat the oven (hot air) at 200C.
  3. Combine all the dry ingredients in one bowl or baking dish.
  4. Add remaining wet ingredients into the milk-vinegar mixture. Stir to homogenize. Add it to the dry ingredients. Add the poppy seeds.
  5. Lightly combine the ingredients by stirring lightly - no whisking is needed, just light movements, just enough to wet the flour. The mixture should "stand", i.e. be non-pourable. If it is more liquid, we add a bit of flour; if it is very stiff, we may add a bit of water or soy milk.
  6. We place a small spoonful in each muffin hole, filling each hole 3/4 full. Act as fast as possible and put in the oven as soon as finished.
  7. Bake for 22 mins, and then check with a knife or toothpick. If the toothpick does not comes out clean, then some more baking time (e.g. 5 mins) is needed. If the toothpick comes out clean they are done. We can also taste one on the spot instead of using the toothpick method.
Nutritional information:
The recipe yields 48 mini muffins or 12 normal ones. Per 4 mini:
Calories 134. Calories from fat 48 (36%).
Fat 5.5g, of which saturated fat 0.74g.
Cholesterol 0g.
Carbohydrates 18.5g of which sugars 4.7g, and fiber 0.82g.
(if using whole wheat flour, then fiber is 2.2g) 
---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate