Thursday 22 August 2013

Μπουγάτσα με κρέμα #2 | Cream pie #2

Please scroll down for the english version.


Η παραλλαγή αυτή δεν περιέχει βούτυρο από κάσιους. Για την παραλλαγή με βούτυρο από κάσιους κοιτάξτε εδώ

Υλικά

νερό (ή γάλα σόγιας άγλυκο*): 1 λίτρο για την κρέμα
νερό (ή γάλα σόγιας): 4-8 κσ για να υγράνουμε το πάνω φύλλο
σιμιγδάλι: 1,5 κούπα
σιρόπι αγαύης: 0,5 κούπα + 2 κσ
εκχύλισμα βανίλιας: 2 κτ
ξύσμα λεμονιού: 2 κσ

έτοιμο φύλλο για πίτες (περιέχει περίπου 8 φύλλα)
ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα.

*Σημείωση: αν χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας με ζάχαρη τότε παραλείψτε τις 2 κσ από το σιρόπι αγαύης.

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το νερό, το σιμιγδάλι, και το σιρόπι αγαύης σε μία κατσαρόλα. Ανάβουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 5/9 ή 6/9) και μαγειρεύουμε έως ότου πήξει και γίνει σαν μετρίως υδαρή κρέμα (ανακατεύουμε ήρεμα με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή ένα σύρμα ή πηρούνι πού και πού). Προς το τέλος προσθέτουμε την βανίλια. Όταν πήξει βγάζουμε από την εστία, και ανακατεύουμε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού.

Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, λαδώνοντας την πάνω επιφάνεια του κάθε φύλλου. Όταν απλώσουμε το τέταρτο φύλλο, βάζουμε πάνω του την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας την πάνω επιφάνεια όλων εκτός από το τελευταίο. Το τελευταίο φύλλο το υγραίνουμε με νερό ή γάλα σόγιας: ρίχνουμε με το χέρι μας το νερό και το απλώνουμε με την παλάμη μας. Τρυπάμε 5-6 φορές με ένα πηρούνι την πάνω επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει (περίπου 30 λεπτά).

---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.

Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.

---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

===========================
ENGLISH VERSION

This version of the cream pie does not contain cashew butter.
To see the cashew butter variation see  here

Ingredients

water or unsweetened soy milk*: 1 lt for the cream
water or soymilk: 4-8T to moisten the upper filo sheet
semolina: 1.5 C
agave syrup: 0.5 C + 2 T
vanilla extract: 2 t
lemon zest: 1 T

filo pastry (8 sheets)
olive oil to brush between sheets

*Note: if you use sweetened soy milk, then omit 2T of agave syrup.

How to do it
Mix water/soymilk, semolina, and agave in a pot. Bring to a slow boil (temperature 5/9 or 6/9) and cook, stirring regularly (with the back of a wooden spoon, or a whisk or a fork), until the mixture resembles a cream. Add vanilla towards the end of cooking. Remove from heat and stir in lemon zest.

Oil brush the bottom of the baking dish. Layer three filo sheets, oil brushing (sparingly) each top. Layer the fourth sheet, and then pour the cream. Smoothen it out and then cover with the rest of the filo sheets, brushing sparingly with oil. Do not oil brush the top sheet; rather moisten it with water or soy milk (use your hands).

Bake at 180C/355F until golden on top (about 30 mins).

---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.

And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.

Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.

Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
---------------------------------

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate