Η παραδοσιακή "πίτα του βοσκού" περιέχει κρέας (πώς γίνεται να φροντίζουμε ζώα και να τα κόβουμε κομμάτια για να τα βάλουμε στο στομάχι μας είναι κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν). Εάν πάντως αγαπάμε τα ζώα έχουμε μια πολύ νόστιμη εναλλακτική επιλογή: vegan πίτα του βοσκού - ή, για την ακρίβεια, "πίτα του ζωόφιλου".
Μερίδες
Η συνταγή είναι για 16 μικρές μερίδες (2 μέτρια ταψιά).
Υλικά
1 πακέτο (περ. 450-500γρ) κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά
1 λίτρο νερό
1/2 κούπα άμυλο (ταπιόκας, καλαμποκιού κ.λπ.)
1/4 αλεύρι
1/4 κτ εκχύλισμα μαγιάς (marmite) - προαιρετικά
1 κύβο ζωμού λαχανικών χωρίς αλάτι
αλάτι, 1 κτ
πιπέρι (λευκό ή μαύρο), 1/8 κτ
2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ) - προσοχή! να μην περιέχει ζωικά συστατικά (η σφολιάτα Κανάκη δεν έχει)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα λαχανικά στο καλαθάκι του ατμού και τα μαγειρεύουμε στον ατμό έως ότου μαλακώσουν -- δεν θέλουμε να λιώνουν τα λαχανικά, αλλά να είναι al dente.
Τοποθετούμε το νερό, το άμυλο, το αλεύρι, το εκχύλισμα μαγιάς, και τον κύβο σε μια κατσαρόλα. Τον κύβο τον διαλύουμε με τα δάκτυλά μας πριν τον βάλουμε στο νερό. Θερμαίνουμε την εστία σε μέτρια ένταση, π.χ. 5/9. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συστηματικά έως ότου να πήξει η κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι και αποκμακρύνουμε από την εστία.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Μεταφέρουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας και σκεπάζουμε το μείγμα με το ένα φύλλο σφολιάτας. Τακτοποιούμε τη σφολιάτα στις άκρες του ταψιού ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη γέμιση. Χρησιμοποιούμε το άλλο μισό μείγμα και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας για να ετοιμάσουμε ένα δεύτερο ταψί.
Τρυπάμε τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα (περίπου 20 λεπτά).
---------------------------------
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.
Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.
Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.
---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
===========================
ENGLISH VERSION
This is a vegan version of the traditional shepherd's pie. In fact, since vegans love all animals including sheep, this dish is rather an "animal lover's pie"!
Ingredients
(for 12-16 portions)
1 package (about 450-500gr) frozen mixed vegetables
1 lt water
1/2 C starch (tapioca, corn, arrowroot, etc)
1/4 flour (any flour)
1/4 t yeast extract (marmite) - optional
1 vegetable stock cube
salt, 1 t
pepper (white or black), 1/8 t
2 puff pastry sheets (800 gr) - be careful to be free from animal ingredients
How to do it
Steam the vegetables until al dente.
Mix water, starch, flour, yeast extract, and stock cube in a saucepan. Use your fingers to break the stock cube into small pieces and add to the pan. Cook in medium heat (5/9), stirring often, until the mixture resembles a thick cream. Add salt and pepper to taste and remove from heat.
Preheat oven at 180C/355F.
Pour the steamed vegetables into the saucepan and mix with the cream.
Pour half of the mixture in a 6-8 portion baking dish and cover with a pastry sheet. Tuck the pastry so that the filling is completely insulated. Use the other half of the cream and the second puff pastry sheet for a second dose of the same proportions.
Pierce pastry with a fork and bake at 180C/355F until golden on top (about 20 minutes).
---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.
And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.
Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.
Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
Μερίδες
Η συνταγή είναι για 16 μικρές μερίδες (2 μέτρια ταψιά).
Υλικά
1 πακέτο (περ. 450-500γρ) κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά
1 λίτρο νερό
1/2 κούπα άμυλο (ταπιόκας, καλαμποκιού κ.λπ.)
1/4 αλεύρι
1/4 κτ εκχύλισμα μαγιάς (marmite) - προαιρετικά
1 κύβο ζωμού λαχανικών χωρίς αλάτι
αλάτι, 1 κτ
πιπέρι (λευκό ή μαύρο), 1/8 κτ
2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ) - προσοχή! να μην περιέχει ζωικά συστατικά (η σφολιάτα Κανάκη δεν έχει)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα λαχανικά στο καλαθάκι του ατμού και τα μαγειρεύουμε στον ατμό έως ότου μαλακώσουν -- δεν θέλουμε να λιώνουν τα λαχανικά, αλλά να είναι al dente.
Τοποθετούμε το νερό, το άμυλο, το αλεύρι, το εκχύλισμα μαγιάς, και τον κύβο σε μια κατσαρόλα. Τον κύβο τον διαλύουμε με τα δάκτυλά μας πριν τον βάλουμε στο νερό. Θερμαίνουμε την εστία σε μέτρια ένταση, π.χ. 5/9. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συστηματικά έως ότου να πήξει η κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι και αποκμακρύνουμε από την εστία.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Μεταφέρουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας και σκεπάζουμε το μείγμα με το ένα φύλλο σφολιάτας. Τακτοποιούμε τη σφολιάτα στις άκρες του ταψιού ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη γέμιση. Χρησιμοποιούμε το άλλο μισό μείγμα και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας για να ετοιμάσουμε ένα δεύτερο ταψί.
Τρυπάμε τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και ψήνουμε στους 180C μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα (περίπου 20 λεπτά).
Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.
Και ποτέ, μα ποτέ, μην πεισθείς από την παράλογη ιδέα ότι πρέπει να προωθήσουμε την "χαρούμενη εκμετάλλευση" των ζώων ώστε οι άνθρωποι να γίνουν vegan. Ολόκληρη η βιομηχανία της "χαρούμενης εκμετάλλευσης" έχει μόνο έναν στόχο: να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα με την εκμετάλλευση των ζώων και να την συνεχίσουν.
Η ολική χορτοφαγία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στη βία. Έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τα ζώα ως πρόσωπα/άτομα. Έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε τα ζώα ως ιδιοκτησία. Έχουμε την ικανότητα να πούμε όχι στο σπισισμό. Έχουμε την ικανότητα να λύσουμε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει: καταργώντας τη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.
---------------------------------
Ελεύθερη μετάφραση (και αρχικό κείμενο) από την ιστοσελίδα του Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
===========================
ENGLISH VERSION
This is a vegan version of the traditional shepherd's pie. In fact, since vegans love all animals including sheep, this dish is rather an "animal lover's pie"!
Ingredients
(for 12-16 portions)
1 package (about 450-500gr) frozen mixed vegetables
1 lt water
1/2 C starch (tapioca, corn, arrowroot, etc)
1/4 flour (any flour)
1/4 t yeast extract (marmite) - optional
1 vegetable stock cube
salt, 1 t
pepper (white or black), 1/8 t
2 puff pastry sheets (800 gr) - be careful to be free from animal ingredients
How to do it
Steam the vegetables until al dente.
Mix water, starch, flour, yeast extract, and stock cube in a saucepan. Use your fingers to break the stock cube into small pieces and add to the pan. Cook in medium heat (5/9), stirring often, until the mixture resembles a thick cream. Add salt and pepper to taste and remove from heat.
Preheat oven at 180C/355F.
Pour the steamed vegetables into the saucepan and mix with the cream.
Pour half of the mixture in a 6-8 portion baking dish and cover with a pastry sheet. Tuck the pastry so that the filling is completely insulated. Use the other half of the cream and the second puff pastry sheet for a second dose of the same proportions.
Pierce pastry with a fork and bake at 180C/355F until golden on top (about 20 minutes).
---------------------------------
If you are not vegan, please go vegan. Veganism is about nonviolence. First and foremost, it’s about nonviolence to other sentient beings. But it’s also about nonviolence to the earth and nonviolence to yourself.
And never, ever buy into the nonsensical notion that we need to promote “happy exploitation” in order to get people to go vegan. It’s the opposite: the entire “happy exploitation” industry has one goal: to make the public more comfortable about animal exploitation.
Veganism is OUR choice. We have the ability to say no to violence. We have the ability to affirm the personhood of animals. We have the ability to reject the status of animals as property. We have the ability to say no to speciesism. We have the ability to solve the problem of animal exploitation in the only way it can be solved: by abolishing the demand for animal products.
Source: website of Professor Gary Francione, Rutgers School of Law-Newark, USA.
Μπράβο για το σχόλιο...έχεις απόλυτο δίκιο.τα ζώα δεν είναι για να τρώμε.Όπως ο άνθρωπος.Όλοι αγαπούν τα ζώα αλλά μόνο τους σκύλους η τις γάτες.Αυτό δεν γίνεται .Μόνο οι πολύ καλοί άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι αυτό είναι γεγονός.σέβονται τα πάντα δεν τρώνε ζωές.μπραβο
ReplyDelete