Friday 30 August 2013

Πουπουλένια μαξιλάρια; Όχι, ευχαριστώ!

Παλιά θεωρούσα ότι τα ρούχα, τα μαξιλάρια, και τα παπλώματα που περιείχαν πούπουλα ήταν μια αθώα, "φυσική", πολυτέλεια. Έβλεπα σε ξενοδοχεία και σπίτια πουπουλένια παπλώματα και μέσα στην άγνοιά μου ήθελα να "αναβαθμίσω" και το δικό μου σπίτι αγοράζοντας πουπουλένια είδη.

Ευτυχώς αυτή η "αναβάθμιση" (!) δεν έγινε ποτέ. Ενημερώθηκα για την προέλευση των πούπουλων, καθώς και τις διαδικασίες "παραγωγής" τους και έτσι αντί να θεωρώ τα πουπουλένια είδη είδος πολυτελείας τα βλέπω ως αυτό που πράγματι είναι: είδη παράλογης, άσκοπης, και οδυνηρής εκμετάλλευσης ζώων. Πολλά από αυτά τα ζώα είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φουά γκρά (foie gras). Κάποια πούπουλα προέρχονται από ζωντανά ζώα (οι εργάτες ακινητοποιούν τα ζώα με τη βία και τραβούν τα πούπουλα), κάποια λαμβάνονται από τα πτώματα των ζώων αφού έχουν σφαγεί. Είτε τα πούπουλα προέρχονται από ζωντανά ζώα είτε από νεκρά, ο θάνατος όλων αυτών των ζώων είναι αιματηρός, βίαιος, και εντελώς άσκοπος και το να αγοράζουμε πουπουλένια είδη δίνει χρήματα σε μια αιματηρή, βίαιη, και άσκοπη οικονομική δραστηριότητα και στερεί χρήματα από εναλλακτικές δραστηριότητες (όπως είναι η παραγωγή τεχνητών ινών).

Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά για τις ίδιες χρήσεις;
ΝΑΙ. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τεχνητές ίνες που χρησιμοποιούνται για παρόμοιες χρήσεις (ρούχα, μαξιλάρια, παπλώματα) και έχουν πολύ βολικά πλεονεκτήματα έναντι των πούπουλων:
1. πλένονται στο πλυντήριο
2. δεν μυρίζουν
3. δεν μουχλιάζουν
4. κοστίζουν λιγότερο
5. δεν έχουν πρόβλημα όταν βραχούν

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε χρήματα σε επιχειρήσεις και οικονομικές δραστηριότητες που βγάζουν χρήματα από τον πόνο και τη ζωή των ζώων. Με τα χρήματα αυτά μπορούμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις, άτομα, και οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν τα αντίστοιχα "εναλλακτικά" προϊόντα.

Τί μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;
Ελέγχουμε τις ταμπέλες των προϊόντων για να αγοράσουμε τα ακόλουθα:
  • συνθετικό πούπουλο (synthetic down)
  • υποκατάστατο πούπουλου (down alternative)
  • πολυέστερ (polyester)
  • συνθετικές ίνες (synthetic fibers)
  • PrimaLoft
  • Thinsulate
  • MicroMax
  • TCS Down Free


Διαβάστε επίσης:
veganpeace.org (περιγράφεται η παραγωγική διαδικασία)
peta.org (φωτογραφίες εδώ)



No comments:

Post a Comment

ShareThis

Translate